România, „săracă“ şi-n asistenţi sociali

România, „săracă“ şi-n asistenţi sociali

Peste 420.000 de persoane din România sunt marginalizate din cauza sărăciei

535 de comune din România au grade de sărăcie peste medie şi severe, iar numărul persoanelor marginalizate este de 427.046, arată un comunicat de presă al Institutului pentru Politici Sociale şi Administrative şi al Asociaţiei Asistenţilor Sociali din România, citat de Agerpres. Cu toate acestea, numărul asistenţilor sociali acoperă doar 20% din necesar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deşi România are 427.046 persoane care trăiesc în condiţii de sărăcie severă, iar potrivit legii ar trebui să fie  un număr minim de 1.423 de asistenţi sociali care să asigure suport, în realitate sunt doar 292 de asistenţi sociali angajaţi, respectiv 20% din personalul necesar.
 
 
„Numărul asistenţilor sociali din serviciile publice de asistenţă socială este însă foarte mic în raport cu necesitatea intervenţiei. Ca exemplu, comunităţile rurale marginalizate din România sunt distribuite în 992 de comune (35% din totalul comunelor din ţară). 535 din aceste comune au grade de sărăcie peste medie şi severe. Numărul persoanelor care trăiesc în zonele marginalizate ale celor 535 de comune este de 427.046. Potrivit prevederilor legale de angajare a unui asistent social la 300 de persoane care au nevoie de suport, în aceste comunităţi ar trebui să fie un număr minim de 1.423 de asistenţi sociali', se arată în documentul remis AGERPRES.
 
România, în topul ţărilor sărace din UE
 
 
În România anului 2015, aproape 40% din populaţie suferea de lipsuri materiale, fiind întrecuţi doar de bulgari, cu aproape 50%, şi de greci, cu peste 40%, potrivit Eurostat. 
 
„În 2014 aveam 40,2% din populaţia României care trăia în sărăcie. De asemenea, o treime din populaţie este afectată de privare materială severă, în sensul că nu-şi poate permite să achiziţioneze articole considerate dezirabile sau chiar necesare pentru a duce un trai decent. Institutul Naţional de Statistică publica în 2015 faptul că o treime dintre gospodăriile din România, respectiv 32,8%, nu au putut face faţă cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat. Situaţia copiilor este şi mai dramatică. Datele Eurostat arată că aproape o treime (32%) din copiii României trăiesc în condiţii de lipsuri materiale grave şi unul din doi copii era expus riscului de sărăcie sau de excluziune socială', menţionează sursa citată.
 
Privare materială severă înseamnă că o persoană nu îşi poate permite cel puţin trei dintre următoarele nouă lucruri: să îşi plătească chiria, ipoteca sau facturile, să îşi încălzească locuinţa, să facă faţă unor cheltuieli neaşteptate, să mănânce carne sau proteine în mod regulat, să meargă în vacanţă, să deţină un televizor, o maşină de spălat, un autoturism, un telefon.
 
 
citeste totul despre: