ROMÂNIA 2039 - Mesajul tinerilor români către viitor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul şcolar 2014 - 2015 începe în aceeaşi gălăgie de mahala a certurilor politice. Speranţa într-un viitor mai bun pentru copiii noştri pare că a fost izgonită de cinismul şi minciunile politrucilor.

Politicienii de la guvernare, neputincioşi în faţa ruinei în care au găsit şcoala românească atunci când au preluat conducerea ţării, se apără neconvingător de acuzaţiile despre dezastrul sistemului de educaţie din România pe care politicienii din opoziţie - până mai ieri aflaţi ei înşişi la guvernare şi identic de responsabili pentru respectivul dezastru - le aruncă cinic în agora românească. Aşa începe prima zi de şcoală pentru copiii noştri, de peste douăzeci de ani. 

Totuşi, nu despre acest antinaţional şi parcă fără de sfârşit scandal al trădării intereselor României doresc să vă scriu. Să-i lăsăm pe politruci să se certe în troaca lor şi noi să ne asumăm, cu seriozitate, alături de un grup de tineri inimoşi, dialogul despre trecutul şi viitorul Ţării şi Neamului Românesc. 

Asociaţia ”Iniţiativa Tinerilor pentru Modernizarea României”, aflată sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale Principelui Radu, în parteneriat cu Arhivele Naţionale ale României, Asociaţia ”Pro Democraţia” - şi trebuie să vă spun, fără falsă modestie, că am onoare să fiu membru al APD de aproape două decenii - şi Sindicatul Studenţilor din Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică a lansat proiectul „România 2039”. 

”România 2039 este un demers naţional al cărui scop este de a marca împlinirea a 25 de ani de libertate şi democraţie în România, ”un demers national menit să atragă cât mai mulţi tineri într-un amplu exerciţiu de reflecţie şi imaginaţie, orientat deopotrivă către trecut (1989) şi viitor (2039)”. 

Tinerii ne mărturisesc despre proiectul lor: 

În decursul acestui sfert de secol, România a evoluat dinspre totalitarism şi sărăcie generalizată înspre libertate, democraţie şi un început de prosperitate. În ciuda unor realizări notabile (aderarea la NATO şi UE, avansul tehnologic ş.a.), societatea românească percepe tranziţia, în ansamblul ei, ca fiind mai curând insuficientă din perspectiva aşteptărilor pe care românii le aveau în decembrie 1989, la răsturnarea regimului ceauşist. 

Rezultatele unui sondaj de opinie efectuat în decembrie 2013 de către INSCOP arată, de pildă, că 44,7% dintre români consideră că „regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România” iar 44,4% sunt de părere că „înainte de 1989 se trăia mai bine decât astăzi” (la care se adaugă 15,6% care consideră că „se trăia la fel”). Dincolo de transfigurarea trecutului comunist într-o formă mai blândă, pesemne nejustificată istoric, aceste cifre ilustrează mai degrabă slaba performanţă a democraţiei postdecembriste prin raportare la speranţele pe care românii şi le-au pus în viitorul capitalist.” 

Tinerii noştri lansează generaţiei lor, dar şi fiecărui român care doreşte cu loialitate să contribuie la progresul Naţiunii noastre, întrebări dificile şi la care trebuie să aflăm grabnic răspunsurile corecte şi sincere care să întemeieze necesarul demers al renaşterii Statului şi Naţiunii noastre. Aceste întrebări sunt: 

Cum se explică deficitul de realism politic de la începutul anilor 1990?

Cât de matură este astăzi societatea românească în înţelegerea propriului trecut şi cum se înfăţişează, în imaginarul colectiv, România următoarelor decenii?

Ce lecţii pot fi trase din ultimii 25 de ani pentru următorii 25 de ani?

Răspunsurile la aceste întrebări vor fi sintetizate într-un dosar - o adevărată ”capsulă a timpului” - care va fi predat Arhivelor Naţionale pentru păstrare până în ziua de 16 decembrie 2039, când documentele adunate vor fi dăruite publicului şi mass-media. Textele de maximum 1.500 de caractere, în care vor fi exprimate aprecieri individuale de orice natură (politică, socială, economică, personală etc.) asupra felului în care va arăta ţara noastră în anul 2039, la împlinirea a jumătate de secol de la Decembrie 1989, pot fi transmise prin intermediul site-ului romania2039.itmr.ro, până la 30 noiembrie 2014.

În cadrul iniţiativei naţionale ”România 2039 vor fi organizate şi dezbateri, cu participarea reprezentanţilor societăţii civile şi ai instituţiilor publice, la care se vor analiza provocărilor care stau înaintea României în următorul sfert de secol.

În vreme ce politrucii se ceartă, cocoţaţi pe mormanul de ruine în care au transformat Ţara, un grup de tineri români, aflaţi sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu, au decis să refuze ispita mahalalei şi să-şi facă auzit glasul, tineresc în sonoritate, dar matur în mărturisire, fiind animaţi de nădejdea că, din ruina de acum, vor renaşte, prin credinţă, muncă şi loialitate, Statul şi Naţiunea Română, redobândind respectul şi onoarea pe care le merită în marea familie a naţiunilor europene şi în călătoria umanităţii către Dumnezeu.

Câtă vreme în Neamul nostru se vor naşte români precum tinerii pe care îi pomenim aici, nădejdea noastră va fi vie.

* * *

Detalii despre iniţiativa naţională România 2039 pot fi aflate la:

http://www.itmr.ro

http://romania2039.itmr.ro

http://casa-regala.blogspot.ro/2014/09/proiectul-romania-2039.html

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite