RAPORT Românii, fruntaşi în Europa… la boli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii au o stare de sănătate precară, sunt stresaţi la locul de muncă şi ajung să ceară concedii medicale în exces pentru a-şi rezolva problemele de sănătate. O arată cel mai recent studiu făcut de Comisia Europeană, unde România e cap de afiş la mai mulţi indicatori – boli cronice, mortalitate infantilă, obezitate şi consum de alcool.

Populaţia Europei este din ce în ce mai îmbătrânită şi are tot mai multe probleme de sănătate. Bolile cronice îi ţintuiesc la pat pe mulţi europeni şi îi scot din câmpul muncii, generând pierderi masive şi carenţe în productivitate la nivelul întregii Uniuni. Aşa arată cel mai recent raport dat publicităţii de Comisia Europeană şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare economică care scoate în evidenţă că  România este în fruntea clasamentului european, având cel mai mare număr de concedii medicale date pe caz de boală.

Bolile de inimă, inamicul numărul 1

Concret, radiografia făcută de specialiştii europeni scoate la iveală o populaţie îmbătrânită şi bolnavă, cu acces limitat la îngrijiri medicale de calitate. De pildă, raportul evidenţiază că ponderea populaţiei în vârstă de 65 de ani a crescut în Uniunea Europeană în anul 2015, în timp ce speranţa de viaţă a depăşit 80 de ani în 18 state membre. România nu se numără printre ele, potrivit documentului. În schimb, ţara noastră este cap de afiş la decesele cauzate de boli cardiovasculare, înregistrându-se o schimbare de profil: bolile de inimă îi afectează tot mai des pe tinerii români, dar şi pe femei.

„Este îngrijorător ceea ce se întâmplă în România, unde boala cardiacă ischemică şi infarctul de miocard fac ravagii în rândul populaţiei. România este printre puţinele ţări europene care înregistrează creşteri din punct de vedere al pacienţilor în timp ce în restul ţărilor se înregistrează o scădere. Un element cheie care ar putea modifica această situaţie dezastruoasă în care ne aflăm îl reprezintă prevenţia primară, care la noi este doar o poveste. Remarcăm o deplasare către vârsta tânără, vedem tot mai frecvent atac vascular cerebral şi infarct la tineri, şi un procent important de femei care ajung să facă boli cardiovasculare”, a explicat, pentru „Adevărul”, profesorul Gheorghe Andrei Dan, şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Colentina din Capitală.

Concedii medicale în exces în România

Specialiştii spun că bolile de inimă, laolaltă cu bolile respiratorii şi diabetul fac ca o mare parte din Produsul Intern Brut (PIB) al Uniunii Europene să fie direcţionat către ajutoarele sociale legate de probleme de sănătate. Mai precis, 1,7% din PIB-ul european merge către ajutoarele pentru incapacitate de muncă sau concedii medicale, subliniază raportul întocmit de Comisia Europeană. România se află şi de această dată în top, clasându-se pe primele locuri din punct de vedere al stării precare de sănătate a angajaţilor, susţine Dumiru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.

„Suntem printre campioanele Europei atunci când vine vorba de concedii medicale. Mulţi angajaţi români îşi iau concedii medicale, însă cert este că avem cele mai mari rate la îmbolnăvirile la locul de muncă. Avem rate ridicate de deces la locul de muncă, în special prin boli cardiovasculare, principalul factor fiind stresul generat de locul de muncă, de ritmul de muncă, de modul de organizare din companii. Chiar dacă stresul la locul de muncă e recunoscut de autorităţi, el nu este reglementat şi nu e văzut ca boala profesională. E o problemă spinoasă pentru piaţa muncii la nivel românesc, dar mulţi o trec cu vederea, cu toate că duce la costuri mari şi pierderi la nivel naţional”, a declarat Dumitru Costin.
 
Medic: „Şi intelectualii români beau de sting”

Specialistul afirmă că bolile cronice cauzate de condiţiile de muncă îi scot pe angajaţi din circuit. Tot problemele de la locul de muncă îi determină pe tot mai mulţi europeni, în special români, să se cufunde în alcool, fenomenul binge-drinking (consum ridicat de alcool la final de săptămână, n.red.), fiind tot mai prezent şi având tot mai multe consecinţe majore asupra sănătăţii. De altfel, raportul citat subliniază că Uniunea Europeană este catalogată ca fiind regiunea în care se consumă cele mai ridicate cantităţi de alcool. „Stresul şi frustrările zilnice îi fac pe români, inclusiv pe intelectuali, să consume alcool în exces la sfârşit de săptămână. Unii ajung târziu să îşi dea seama că au probleme cu alcoolul.

Românii sunt mari băutori de băuturi proaste. Însă pe lângă alcool, avem o mare problemă cu excesul de greutate. Nu stăm cel mai prost din Europa la suprapondere şi obezitate, dar stilul alimentar a produs multe dezechilibre. Iar obezitatea e capul răutăţilor în cazul tuturor celorlalte afecţiuni”, a precizat doctorul Corina Zugravu, specialist în alimentaţie publică.

Fumatul, un viciu care încă face victime

O altă problemă de sănătate evidenţiată de raport o reprezintă consumul de tutun, încă ridicat în întreaga Europă, în ciuda faptului că cele mai multe state au adoptat deja legislaţii antifumat. Concret, o persoană din cinci continuă să fumeze, arată documentul emis de Comisia Europeană. Totodată, expunerea la fumatul pasiv şi cel activ, dar şi la poluare, fac ravagii între cetăţenii europeni, care fac tot mai des cancer pulmonar, boli obstructive cronice şi astm.

„În România una din trei persoane fumează, iar acest lucru se vede în rata de cancere pulmonare care este în creştere la femei, se vede în BPOC şi în astm. Grav este că bolile respiratorii vin la pachet cu alte boli, cum sunt cele cardiovasculare, principalul factor de risc fiind fumatul. Se încarcă zilele de spitalizare şi creşte rata de absenteism la locul de muncă”, a conchis profesorul Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite