Protest al pacienţilor cu hemofilie şi talasemie în faţa Ministerului Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 50 de pacienţi cu talasemie majoră şi hemofilie au protestat, miercuri, în faţa Ministerului Sănătăţii. Aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că tratamentul lor nu va mai fi decontat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pe motiv că Institutul Naţional de Hematologie are o autorizaţie de funcţionare temporară.

„Pe 22 octombrie expiră prelungirea acordată de CNAS pentru a rezolva situaţia organizării acestui centru, ceea ce înseamnă că tratamentul pentru pacienţii cu hemofilie şi talasemie ar putea fi sistat. Ultimele informaţii, neconfirmate oficial, spun că urmează să fie prelungit contractul pe program până în ianuarie, ceea ce înseamnă o rostogolire a problemei, urmând ca în ianuarie pacienţii să se confrunte cu aceeaşi problemă”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).

Pacienţii susţin că vor fi transferaţi la Institutul Fundeni, dar sunt nemulţumiţi de decizia oficialilor, precizând că se tratează de o viaţă la INHT, unde îi cunosc pe medicii care îi au în grijă.

„Vorbim de tratament transfuzional, vorbim de tratament medicamentos, de monitorizare, de supraveghere medicală. Institutul nu a fost şi nu este autorizat. Nu există o autorizaţie prin care Ministerul Sănătăţii să acrediteze că acolo se pot desfăşura servicii clinice. Noi am încercat, am spus că trebuie să existe această legalizare”, a declarat Gănescu.

Chiar şi aşa, Ministerul Sănătăţii susţine că va INHT va fi reorganizat, urmând a primi şi autorizare de funcţionare, astfel încât tratamentul să poată fi decontat de CNAS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite