PROIECT Angajaţii vor putea utiliza mai mult de două tichete de masă pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tichetele de masă ar putea fi implementate pe suport electronic FOTO Adevărul
Tichetele de masă ar putea fi implementate pe suport electronic FOTO Adevărul

Angajaţii ar putea folosi mai mult de două tichete de masă pe zi, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern prin care se doreşte ca tichetele să fie mai uşor de utilizat, atât în format electronic, nu doar pe suport de hârtie cum sunt în prezent.

Proiectul de act normativ urmăreşte, pe lângă implementarea reglementărilor privind acordarea tichetelor de masă pe suport electronic şi creşterea disciplinei contractuale şi siguranţei financiare a sistemului tichetelor de masă, asigurarea unui control mai eficient al utilizării tichetelor de masă, precum şi aplicarea unitară şi echitabilă a principiilor stabilite prin legea iniţială în cazul salariaţilor a căror durată zilnică a timpului de muncă este mai mare de opt ore, în regim de tură.

Imposibil de folosit în magazine care nu vând alimente

Concret, posesorii de tichete de masă nu le vor mai putea utiliza în magazine, locaţii, unităţi, pieţe de orice fel care nu vând produse alimentare şi nu au afişată la intrare autocolantele speciale ale unităţii emitente.

Proiectul de hotărâre reglementează procedura de restituire a tichetelor de masă folosite de salariat în decursul unei luni şi la care acesta nu avea dreptul, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Numele şi prenumele beneficiarului, tipărite pe tichet

Emitentul este obligat să tipărească pe tichetul de masă (pe suport de hârtie) numele şi prenumele beneficiarului, precum şi interdicţia de a fi utilizat pentru produse nealimentare.

În cazul în care salariatul utilizează într-o lună un număr de tichete de masă mai mare decât numărul de zile lucrate, iar angajatorul nu a încasat de la salariat contravaloarea tichetelor utilizate şi necuvenite, firma îi va scădea pentru luna următoare numărul tichetelor necuvenite din totalul alocat.

Implementarea tichetelor pe suport electronic 

Totodată, actul normativ vizează implementarea tichetelor de masă pe suport electronic prin stabilirea obligaţiei angajatorului de a suporta costurile cu privire la emiterea acestora şi a elementelor obligatorii pe care trebuie să le conţină suportul electronic pe care sunt stocate tichetele de masă. 

Totodată, emitenţii sunt obligaţi să identifice unităţile de alimentaţie publică printr-un cod de identificare unic la nivel de platformă sau schemă/aranjament de plată, după caz, pentru a permite unităţilor emitente să autorizeze on line tranzacţiile cu tichete de masă electronice efectuate de către salariaţi.

Unitatea de alimentaţie publică trebuie să înmâneze utlizatorilor de tichete de masă pe suport electronic un imprimat care conţine suma debitată după fiecare utilizare a suportului.

Pe aceeaşi temă:

Medicii şi asistenţii din spitale spionaţi de angajaţi ai Consiliului Judeţean: „Cine nu îşi face treaba nu mai primeşte tichete de masă“

Şefii de la Consiliul Judeţean trimit spioni în spitale pentru a vedea cum se comportă medicii şi asistenţii cu pacienţii dar şi cum îşi fac aceştia treaba. Angajaţii de pe secţia găsită în neregulă de cei care trag cu ochiul vor fi lăsaţi o lună de zile fără bonuri de masă.

Tichetele de masă scot la iveală sărăcia din SUA: reprezentanţii băncilor de alimente recunosc că sunt „panicaţi”

15% dintre cetăţenii celei mai mari economii mondiale depind de programul guvernamental prin care primesc tichete pentru alimente. Reprezentanţii băncilor de alimente, instituţii nonguvernamentale care funcţionează din donaţii, recunosc că sunt „panicaţi” şi că se aşteaptă la un număr-record de solicitări din partea americanilor nevoiaşi, mai ales în timpul iernii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite