Prognoza meteo pe trei luni. După o primăvară capricioasă, vine o vară prea călduroasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meteorologii atrag atenţia că vom avea o vară caniculară cu puţine precipitaţii
Meteorologii atrag atenţia că vom avea o vară caniculară cu puţine precipitaţii

Lunile de vară din acest an vor fi caracterizate printr-o vreme, în general, caldă, cu valori medii termice peste normele climatologice ale perioadei, dar şi prin deficit de precipitaţii, mai ales din sudul, sud-estul şi sud-vestul ţării, reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul iunie - august 2017.

În iunie, temperaturile medii lunare se vor situa, în general, în apropierea mediei climatologice. Conform măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru ultima lună de primăvară este de 18,3 grade Celsius, fiind luaţi în calcul parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 — 2010, arată Agerpres.

În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, temperaturi medii de până la 22 de grade Celsius în Oltenia şi Muntenia, de până la 21 de grade Celsius, în Banat, Dobrogea şi Moldova, dar şi mai scăzute, de până la 19 grade Celsius, în Maramureş şi Transilvania.

De asemenea, în prima lună de vară, cantităţile totale de precipitaţii vor fi, în general, deficitare, cu excepţia zonelor de munte unde vor fi normale sau uşor excedentare. Media multianuală a precipitaţiilor pentru luna mai este stabilită la 84,5 litri/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Muntenia (până la 111 l/mp), Banat (până la 107 l/mp), Transilvania (până la 106 l/mp), Crişana şi Moldova (până la 103 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea (până la 60 l/mp).

Pentru luna iulie, meteorologii estimează că temperatura medie lunară a aerului va fi mai ridicată decât norma climatologică, îndeosebi în sudul, sud-estul şi vestul ţării. În condiţiile în care media multianuală a lunii este de 20,2 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Maramureş şi Transilvania (între 17 şi 21 de grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 24 de grade Celsius, se vor consemna în Muntenia şi Oltenia.

Cantităţile totale de precipitaţii vor avea, în iulie, o tendinţă spre deficit în toată ţara, însă zonele în care fenomenul va fi mai pronunţat sunt cele din sudul, sud-estul şi estul teritoriului. Media normei de precipitaţii stabilită prin măsurătorile de specialitate este de 77,8 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Moldova (până la 112 l/mp), Maramureş şi Muntenia (până la 102 l/mp), respectiv Transilvania şi Oltenia (până la 100 l/mp). Pe de altă parte, cantităţi mai reduse de precipitaţii se vor înregistra în Dobrogea, de până la 59 l/mp.

Potrivit ANM, în august, temperaturile medii lunare se vor menţine peste normele climatologice în sudul, sud-estul şi vestul ţării, fiind apropiate de normal în rest. Norma climatologică a lunii este stabilită la 19,7 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 16 şi 20 de grade Celsius, în Transilvania, dar şi de până la 23 de grade Celsius, în Muntenia, Dobrogea, Banat, Oltenia şi Moldova.

Pe de altă parte, precipitaţiile totale lunare vor fi deficitare în toată ţara, iar cantităţile cele mai scăzute s-ar putea consemna în sud, sud-est şi sud-vest. Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitaţiilor de 64,7 l/mp, conform ANM. În zona Munteniei, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 95 l/mp, iar la polul opus se vor înregistra între 28 şi 40 l/mp, în Dobrogea.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite