Producătorii de medicamente cer eliminarea taxei clawback, măsură ce ar putea stopa dispariţia acestora de pe piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ARPIM a solicitat eliminarea taxei clawback FOTO Adevărul
ARPIM a solicitat eliminarea taxei clawback FOTO Adevărul

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) solicită Guvernului să ia în considerare eliminarea taxei clawback, concomitent cu o politică de preţuri raţională şi predictibilă, atenţionând că pe unele segmente, precum cel al bolilor cardiovasculare, piaţa a scăzut cu aproape 20 la sută.

Eliminarea taxei clawback ar stopa dispariţia medicamentelor de pe piaţă, susţin producătorii. „Accesul pacienţilor la tratament este din ce în ce mai dificil, în condiţiile unei presiuni fiscale considerabile asupra producătorilor de medicamente şi a unei subfinanţări evidente a sistemului de sănătate.

Piaţa de medicamente a scăzut în ultimele 12 luni cu 4,4 la sută, în principal din cauza scăderii medicamentelor pe bază de prescripţie în farmacii cu 7,5 la sută, conform datelor de piaţă furnizate de Cegedim. Pe unele segmente de importanţă majoră pentru sănătatea populaţiei, precum cel al bolilor cardiovasculare, piaţa a scăzut cu 18,6 la sută", a declarat Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM.

Industria farmaceutică reaminteşte că taxa clawback a fost introdusă în 2009 ca o măsură temporară, în contextul crizei financiare, şi a afectat exclusiv producătorii de medicamente, care ar acoperi astfel întreg deficitul public de finanţare pe piaţa medicamentelor din România (aproximativ 1,5 miliarde lei în anul 2015).

„Taxa clawback este un eşec evident”

Rezultatul unor politici care au menţinut medicamentele la preţuri minime, împreună cu presiunea fiscală nesustenabilă determinată de taxa clawback, au făcut ca mii de medicamente să dispară de pe piaţă, în timp ce introducerea unor medicamente noi este foarte restrictivă, susţin producătorii de medicamente.

„Taxa clawback este un eşec evident. Economiile pe care statul pretinde că le-a facut cu ajutorul preţurilor mici şi al suprataxării vor fi cu mult depăşite de cheltuielile pentru tratarea unor afecţiuni mult mai grave, cauzate de lipsa medicamentelor uzuale, care au dispărut,” a declarat Laurenţiu Mihai, director executiv al APMGR.

Cele două asociaţii ale producătorilor atrag atenţia că dezbaterea despre o nouă politică de preţuri a medicamentelor este incompletă, în condiţiile menţinerii în orice formă a taxei clawback.

Eliminarea taxei clawback şi evitarea de a fi sub minimul european al preţurilor sunt măsuri necesare şi normale, în condiţiile în care nu mai există motivaţia crizei economice, din ce în ce mai multe medicamente sunt retrase de pe piaţă şi unii pacienţi sunt puşi în situaţia de a nu mai avea acces la medicamentele de care au nevoie, mai spus reprezentanţii ARPIM şi APMGR.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite