Producătorii de medicamente: „Bugetul alocat medicamentelor este cu mult sub nevoile de tratament ale pacienţilor români”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bugetul alocat este mai mic decat nevoile, arată ARPIM
Bugetul alocat este mai mic decat nevoile, arată ARPIM

Producătorii internaţionali de medicamente susţin că ultima rectificare bugetară, deşi a fost una pozitivă, nu a adus niciun ban în plus la bugetul medicamentelor.

„Autorităţile îi obligă, în continuare, pe producătorii de medicamente să susţină integral tratamentul pentru tot ceea ce depăşeşte bugetul de stat, fixat la nivelul consumului din anul 2011. Autorităţile au declarat că sistemul de sănătate românesc are suficienţi bani şi nu are nevoie de fonduri suplimentare. Le reamintim că bugetul alocat medicamentelor este cu mult sub nevoile de tratament ale pacienţilor români. Este nevoie de încă cel puţin 1,25 miliarde lei pentru ca toţi pacienţii români să poată beneficia de tratament, bani ce nu au fost alocaţi în cadrul ultimei rectificări. Pacienţii sunt încă lăsaţi în voia sorţii, iar noi, companiile producătoare de medicamente, suntem forţate să le sprijinim tratamentul prin taxa clawback”, a declarat Călin Gălăşeanu, preşedinte ARPIM.

Conform preşedintelui ARPIM, în trimestrul al doilea al acestui an, taxa clawback a ajuns la un procent de 24% din vânzările medicamentelor, cu mult peste estimările Cegedim şi ale industriei.

Companiile membre ARPIM înţeleg necesitatea de a implementa un mecanism al taxei clawback, ca o măsură temporară de a ajuta sistemul de sănătate, dar susţin faptul că formula actuală este în defavoarea pacienţilor şi a sistemului, a mai precizat Gălăşeanu

„ARPIM a propus autorităţilor o variantă de calcul non-discriminatorie, sustenabilă, echitabilă care se bazează pe contribuţia fiecărei companii în parte, indiferent dacă aceasta este producătoare de medicamente originale sau generice. Fără însă a creşte bugetul alocat medicamentelor astfel încât să fie adaptat la nevoile de tratament ale anului 2015, industria va continua să suporte integral povara deficitului bugetar cu consecinţe dramatice asupra mediului investiţional în industria farmaceutică şi mai ales cu consecinţe dezastruoase privind accesul pacienţilor la tratamente inovatoare”, a conchis preşedintele ARPIM.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite