Peste 25.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri, de „pază” în minivacanţa de 1 Mai. Peste 400 de radare pe şosele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 1 – 4 Mai, din ordinul vicepremierului Gabriel Oprea, peste 25.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi pompieri vor fi mobilizaţi, zilnic, pentru a asigura ordinea şi siguranţa publică în întreaga ţară, astfel încât cetăţenii să se poată bucura de zilele libere fără evenimente nedorite.

Autorităţile vor asigura fluenţa traficului rutier pe principalele trasee de deplasare către litoral şi staţiunile montane şi vor lua măsuri pentru reducerea timpului de aşteptare la controlul de frontieră în condiţiile în care este de aşteptat o creştere semnificativă a traficului la graniţe.

De asemenea, autorităţile vor avea grijă ca manifestările publice care vor avea loc pe 1 Mai (Ziua Internaţională a Muncii) şi pe 2 mai (Ziua Tineretului) să se desfăşoare în condiţii bune, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

În plus, autorităţile vor asigura intervenţiile rapide în cazul situaţiilor de urgenţă, inclusiv cele medicale, pentru care vor fi disponibile în întreaga ţară, 24 de ore din 24 de ore, aproape 300 de echipaje SMURD şi 745 de echipaje de ambulanţă, toate sub coordonarea operativă a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI.

În acelaşi timp, compartimentele şi unităţile de primiri urgenţe sunt pregătite să asigure asistenţa medicală pe întreaga perioadă a minivacanţei de 1 Mai.

Pentru următoarele zile, Inspectoratul General de Aviaţie are pregătite 15 aeronave, dintre care şase elicoptere SMURD şi avionul medical, pentru a interveni în caz de urgenţe medicale sau pentru îndeplinirea altor misiuni în sprijinul structurilor operative.

Vor fi 400 de radare în trafic

De asemenea, pentru fluidizarea circulaţiei şi prevenirea accidentelor vor fi scoşi în stradă în fiecare zi câte 1.600 de poliţişti rutieri, care vor supraveghea în special drumurile naţionale, mai ales zonele cu risc ridicat de accidente.

În trafic vor fi 400 de radare, cu care va fi supravegheat traficul, iar autostrăzile şi DN1 vor fi monitorizate şi cu un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie.

Pe lângă poliţişti, vor fi mobilizaţi şi 6.000 de jandarmi, în oraşele mari, la munte şi la mare, unde se aşteaptă un număr mare de turişti.

Jandarmeria Română a anunţat că peste 300 de jandarmi vor acţiona zilnic pe litoralul Mării Negre pentru menţinerea ordinii publice în staţiunile: Mamaia, Eforie, Costineşti, Olimp, Neptun, Venus, Saturn, 2 Mai, Vama Veche, municipiul Mangalia, dar şi în zonele împădurite şi de agrement din proximitatea acestora.

De asemenea, Jandarmeria Montană îşi va intensifica acţiunile în zona staţiunilor şi pe traseele turistice. Peste  250 de jandarmi vor acţiona zilnic, în staţiunile montane şi balneo-climaterice, pentru menţinerea unui climat de linişte, prevenirea şi combaterea infracţiunilor, îndrumarea şi informarea turiştilor aflaţi pe traseele montane, precum şi salvarea şi evacuarea turiştilor aflaţi în dificultate. 

Peste 500 de jandarmi vor asigura ordinea şi siguranţă publică în Bucureşti şi vor patrula în zonele unde există posibilitatea să se constituie mari aglomerări de persoane.

Concret, aceştia vor patrula în mod special în zona parcurilor, unde se vor desfăşura activităţi cultural-artistice care vor atrage un număr mare de persoane, în preajma restaurantelor, sălilor de jocuri, cluburilor de noapte, urmărind descurajarea persoanelor care tulbură ordinea şi liniştea publică sau comit alte fapte antisociale.

Reprezentanţii Jandarmeriei precizează că măsurile de ordine publică vor viza în principal prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional în zonele aglomerate, prevenirea furturilor din auto, genţi, buzunare şi combaterea fenomenelor de cerşetorie şi vagabondaj.

La frontieră vor lucra în fiecare zi câte 3.000 de poliţişti, în condiţiile în care se aşteaptă o aglomerare a traficului, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară.

Pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă vor fi la serviciu câte 2.800 de pompieri zilnic, pregătiţi să intervină în orice moment cu aproximativ 600 de autospeciale.

În afară de bugetari, care beneficiază de aceatsă minivacanţă, şi elevii vor avea liber în perioada 1-4 mai, urmând ca luni, 5 mai, să se întoarcă la şcoală.

Destinaţia favorită a turiştilor: litoralul

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a anunţat că pentru minivacanţa de 1 Mai, 35% din hotelurile din cele 12 staţiuni vor funcţiona.

Destinaţia favorită a tinerilor este litoralul, unde sezonul turistic debutează în forţă. Tradiţia ultimilor ani este ca tinerii să aleagă pentru minivacanţa de 1 Mai staţiunile Mamaia, Costineşti, 2 Mai şi mai ales Vama Veche.

Şoferii care aleg să se ducă la mare în minivacanţa de 1 Mai nu vor mai fi nevoiţi să plătească taxa pentru podul de la Cernavodă. Autorităţile au decis ca această taxă să fie sistată în zilele de 30 aprilie, 1 mai şi 4 mai.

Turiştii care vor petrece minivacanţa de 1 Mai la Sinaia, vor găsi la “Târgul cu Bunătăţi” preparate tradiţionale româneşti şi internaţionale. Târgul cu Bunătăţi se va deschide joi, 1 mai, începând cu ora 10.00, în Parcul Dimitrie Ghica, pe aleea principal şi se va închide duminică, 4 mai, după-amiaza. Programul atelierelor gratuite pentru copii este de joi până duminică, între orele 10.00- 15.00.

Ziua Tineretului (2 mai)

Un spectacol cu dans, muzică, teatru şi sport va fi organizat de Ministerul Tineretului şi Sportului şi mai multe organizaţii studenţeşti în Parcul "Lumea Copiilor" cu ocazia Zilei Tineretului, iar staţiunea Costineşti va fi pentru câteva zile staţiunea sportului, artei şi culturii.

Cum va fi vremea de 1 Mai

Românii vor avea parte de o vreme frumoasă în minivacanţa de 1 mai, când maximele vor ajunge şi până la 23 de grade Celsius. La munte temperaturile se vor apropia de cele normale, în timp ce la mare vor fi mai ridicate. Specialiştii anunţă însă că începând cu 4 mai sunt aşteptate ploi în toată ţara.


METEO Cum va fi vremea de 1 Mai: temperaturi ridicate în toată ţara, după 4 mai se întorc ploile

Taxa pentru Podul Feteşti - Cernavodă, sistată în perioada minivacanţei de 1 Mai

O treime din structura de cazare clasificată a litoralului, pusă la dispoziţia turiştilor de 1 Mai

Încep nopţile albe de pe litoral. Programul complet al manifestărilor de 1 Mai la malul mării

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite