Pacienţii pot turna spitalele care nu le asigură medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalele riscă amenzi drastice dacă mai obligă pacienţii să-şi cumpere din propriul buzunar medicamente sau materiale sanitare, copiii vor fi vaccinaţi exclusiv de către medicii de familie, iar programul naţional de fertilizare in vitro, pus pe butuci de doi ani, va fi revigorat.

Acestea sunt doar câteva dintre modificările aduse sistemului sanitar începând cu data de 1 aprilie, odată cu intrarea în vigoare a contractului-cadru şi a pachetelor de servicii medicale, care au fost redefinite, prin dublarea numărului de consultaţii efectuate de medicii de familie la domiciliul pacienţilor, dar şi prin stabilirea drepturilor gravidei asigurate şi neasigurate. 

Cei din sistem spun că măsurile sunt bine-venite, dar că ar putea fi interpretate de către unii medici, şi implicit tot pacienţii vor avea de suferit.

„Nu este în regulă ca pacientul să îşi cumpere medicamentul cu bani din propriul buzunar, însă este posibil să ajungem în situaţia în care medicilor le fie frică să mai prescrie tratamente care nu se găsesc în spital, pentru a nu fi sancţionaţi. Astfel, tot pacientul va fi cel care va avea de suferit. Dacă înainte mi se decontau medicamentele sau materialele sanitare, odată cu aceste modificări legislative nu va mai putea să facă acest lucru”, a explicat Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România (APCR). Autorităţile speră ca pacienţii care sunt obligaţi să scoată bani din buzunar pentru medicamente să facă sesizări în acest sens.

„Condiţiile impuse spitalului sunt mai dure“

Însă managerii de spitale spun că se întâmplă deseori să rămână fără medicamente chiar dacă bugetele primite au fost în regulă. Astfel, profesorul Doina Dimulescu, managerul Spitalului de Urgenţă Elias din Capitală, a explicat că, deşi bugetul primit de spital a fost unul „îndestulător”, sunt medicamente care lipsesc de pe stoc. De altfel, medicii de aici evită să prescrie tratamente care nu pot fi găsite în farmacia spitalului. 

„Am ajuns să ne confruntăm cu o altă problemă. Degeaba avem bani de medicamente, pentru că importatorii nu le aduc pe stoc. Sunt condiţii mai draconice impuse spitalului prin aceste noi prevederi, noi oricum ne ferim să le cerem pacienţilor să cumpere medicamente sau materiale sanitare. Dacă ne vor amenda cu o parte din valoarea contractului, nu va fi în regulă, dar nu văd cum poate fi rezolvată situaţia”, a arătat managerul unităţii sanitare. 

Vaccinarea elevilor, făcută strict de medicii de familie 

Modificări nu sunt aduse însă doar la nivelul spitalelor, ci şi la nivelul medicilor de familie, care începând de ieri au mai multe responsabilităţi. Spre exemplu, începând din acest an, singurii care se vor ocupa de imunizarea copiilor de vârstă şcolară vor fi medicii de familie, şi nu medicii şcolari, aşa cum se întâmpla până acum. În timp ce reprezentanţii medicilor şcolari sunt nemulţumiţi de decizia autorităţilor, doctorii de familie spun că hotărârea este una firească, dar atrag atenţia că pentru ca ea să funcţioneze este nevoie de implicarea decidenţilor. 

„Vaccinarea nu ne pune probleme decât într-un singur sens. Avem nevoie să fim sprijiniţi, astfel încât copiii să vină la vaccinare. Adică, e nevoie de legi care să le impună părinţilor vaccinarea obligatorie, altfel riscăm să avem epidemii de boli pe care le ţineam sub control. Nu în ultimul rând, avem nevoie de aprovizionare cu vaccinuri, pentru că este deficitară”, a explicat medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF). 

Consultaţiile la domiciliu, dublate 

O altă modificare care a intrat în vigoare este dublarea numărului de consultaţii la domiciliu făcute de medicul de familie, de la 21 într-o lună, câte se fac acum, la 42. Aceste vizite nu sunt obligatorii, însă ele sunt în beneficiul pacientului nedeplasabil. Totodată, începând cu 1 aprilie creşte şi numărul consultaţiilor acordate anual fiecărui asigurat, dar şi numărul consultaţiilor medicale de specialitate care pot fi acordate pentru afecţiuni cronice. Cuplurile infertile vor avea posibilitatea, începând cu 1 aprilie, să beneficieze de proceduri de fertilizare in vitro gratuite, prin intermediul programului naţional de fertilizare in vitro, pus pe butuci în urmă cu doi ani, pe motiv că nu a avut rezultatele scontate. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite