Observatorul Român de Sănătate: noul pachet de bază transferă costurile actului de îngrijire pe umerii pacienţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pachetul de bază ar putea intra în vigoare din februarie 2014 FOTO Adevărul
Pachetul de bază ar putea intra în vigoare din februarie 2014 FOTO Adevărul

Chiar dacă noul pachet de servicii medicale de bază are un conţinut cuprinzător, trăsătura sa fundamentală este deplasarea unei părţi din costul actului de îngrijire asupra pacientului. Deşi serviciile acoperite sunt acum mai transparente pentru asiguraţi, pachetul este în mare măsură bazat pe documente normative deja existente. Concluziile se desprind din cel mai recent raport de cercetare elaborat de Observatorul Român de Sănătate (ORS).

Concret, documentul, intitulat „Introducerea pachetului de servicii medicale de bază în România”, rezumă principalele elemente ale proiectului de lege aflat în dezbatere şi discută aspectele esenţiale care trebuie avute în vedere în continuare pentru definirea unui pachet de bază comprehensiv şi accesibil.

„Este esenţial ca pachetul să fie privit ca o primă iteraţie şi nu ca un produs finit; el va trebui analizat şi actualizat periodic. Faptul că volumul de servicii medicale şi traseele clinice pe care le urmează pacienţii vor fi, cel puţin aparent, mai ferm reglementate, reprezintă oportunităţi pentru monitorizare şi optimizare. Rămâne de văzut în ce masură furnizorii de servicii medicale vor fi sprijiniţi concret pentru a implementa pachetul şi cum vor fi corectate dezechilibrele care vor apărea”, a declarat Adrian Gheorghe, preşedinte al asociaţiei Observatorul Român de Sănătate şi cercetător la London School of Hygiene & Tropical Medicine din Marea Britanie, potrivit unui comunicat de presă.

Noul pachet face serviciile acoperite mai transparente

De altfel, Guvernul României şi, implicit Ministerul Sănătăţii şi-au luat angajamentul faţă de Fondul Monetar Internaţional că vor revizui, până la sfârşitul anului 2013, lista de servicii medicale oferite asiguraţilor şi persoanelor care nu beneficiază de asigurare medicală.

„Pachetul de bază, deşi perfectibil, reprezintă un pas important către un sistem de sănătate mai raţional şi mai eficient. Desigur, un pachet există deja în Contractul-Cadru dintre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi furnizorii de servicii. Noul pachet face, însă, serviciile acoperite mai transparente pentru asiguraţi şi introduce noi limite bazate pe evidenţe”, a completat Nicolae Done, vicepreşedinte al Observatorului Român de Sănătate şi doctorand în politici de sănătate la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite ale Americii.

O altă modificare esenţială este reprezentată de deplasarea volumului îngrijilor medicale către ambulator şi medicul de familie, a căror responsabilitate creşte semnificativ odată cu intrarea în vigoare a pachetului, termenul avansat fiind februarie 2014.

„Rămâne de văzut în ce măsură infrastructura policlinicilor, dosarul electronic al pacientului şi cardul de sănătate vor contribui la derularea eficientă a noilor procese de îngrijire. De aceea, este esenţială monitorizarea şi reevaluarea periodică a pachetului de bază odată cu implementarea acestuia, în special impactul asupra accesului la servicii medicale şi a timpilor de aşteptare”, atrag atenţia cei doi specialişti.

Ce modificări ne aşteaptă din 2014

începând cu 2014, asistenţa medicală se va acorda prin pachetul de bază, pachetul de programe naţionale, dar şi prin pachetul de asigurări suplimentare private, care nu a fost, în schimb, definitivat. Dimensionat în funcţie de bugetul Sănătăţii, şi aşa redus, pachetul de bază nu aduce veşti bune pentru românii de rând, care vor fi nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru serviciile extra, care nu sunt decontate de statul român.

„Cu noul pachet de servicii medicale, aşa cum este construit, se vor asigura serviciile medicale incluse pentru toată luna şi pentru toţi cei care au dreptul. Nu doctorul hotărăşte. Realizarea pachetului de bază s-a bazat pe dovezi, pe date statistice, care au fost utilizate şi prelucrate de specialişti. Am lucrat cu elita medicinei româneşti, profesori universitari, academicieni”, a explicat ministrul Eugen Nicolăescu.

Asociaţiile de pacienţi sprijină pachetul de bază

Asociaţiile de pacienţi şi Ministerul Sănătăţii au semnat, totuşi, o declaraţie de sprijinire a pachetului de servicii medicale de bază prin care se angajează să promoveze şi să explice necesitatea acestuia pentru funcţionarea sistemului sanitar şi respectarea drepturilor pacienţilor.

„Susţinem necesitatea introducerii pachetului de servicii medicale de bază, menit să consfinţească drepturile pacientului român. În consens cu ideea că pacientul se află în centrul sistemului, iar adoptarea unor decizii strategice privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar poate reduce risipa banilor publici şi îmbunătăţi accesul la servicii medicale de calitate al cetăţenilor, ne angajăm la definitivarea acestui proiect de act normativ, prin consultări continue, idei şi propuneri de îmbunătăţire”, se arată în declaraţia comună semnată de minister şi asociaţii.

Pachetul de bază vizează medicia primară, de ambulatoriu şi de spital

Structurat pe mai multe capitole, pachetul vizează medicina primară, de ambulatoriu şi de spital, dar şi asistenţa comunitară şi medicina dentară, stabilind serviciile de care beneficiază toţi cetăţenii, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu.

Printre reglementările pachetului se numără limitarea internărilor în spitalele publice, însă numai pentru acele cazuri care pot fi tratate în ambulatoriul de specialitate, în spitalizare de zi sau de către medicul de familie.

Potrivit statisticilor oficiale, 40% dintre cazurile internate în spital ar putea fi tratate în ambulatoriul de specialitate, ar putea fi internate în sistemul spitalizare de zi sau tratate la medicul de familie. În aceste condiţii, în pachetul de bază vor figura acele afecţiuni pentru care, prin serviciile prespitaliceşti existente, nu se poate realiza rezolvarea cazurilor.

„Nu există o listă a bolilor pentru care pacienţii nu se mai pot interna în spitale. Pentru orice boală, dacă ea pune în pericol sănătatea pacientului, există opţiunea internării”, au subliniat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite