„O zi fără evenimente“, salutul la modă printre paramedici, poate fi cu uşurinţă împrumutat de către fiecare dintre noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dd

Printre mineri, salutul la modă este „Noroc bun”. Printre paramedici, salutul devine „O zi fără evenimente”. A se citi fără evenimente grave, pentru că realitatea ne oferă tuturor destule surprize, unele de-a dreptul neplăcute.

La categoria surprizelor plăcute însă poate fi trecută şi atitudinea românilor faţă de acordarea primului ajutor în caz de urgenţă. Tineri şi adulţi, dar şi bunici cu nepoţi de mână, cu toţii au ţinut să treacă în ultima vreme pe la Caravana „Fii pregătit”, care-şi propune să instruiască populaţia pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă. După un an de la lansare, caravanaare deja un parcurs total de peste 35.000 km, în toate regiunile ţării. Caravana„Fii pregătit” este un proiect al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, derulat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi susţinut de Fundaţia pentru SMURD, cu sprijinul Fundaţiei Vodafone România. Până azi ea a ajuns în 60 localităţi din România şi a organizat peste 400 de sesiuni în care au fost pregătite mai mult de 20.000 de persoane pentru diverse situaţii, cum ar fi cele apărute în cazul dezastrelor naturale care pot afecta România, precum cutremurele, inundaţiile, alunecările de teren, incendiile etc.

Cristian Căldăraru, 45 de ani, este unul dintre paramedicii care au participat în acest proiect. Cu o bogată experienţă în spate, atât ca pompier profesionist, cât şi ca instructor în acordarea primului ajutor, dar şi paramedic, Cristian spune că românii au căpătat mult mai mult curaj după ce au urmărit „lecţiile” pe care trebuie să le pună în practică dacă sunt martorii unui eveniment nefericit, dar care le-ar putea solicita din plin abilităţile şi cunoştinţele. ”Oricine vine la acest curs, care e scurt şi cuprinzător, va înţelege că dacă va decide să intervină într-un caz de viaţă şi de moarte, trebuie să respecte nişte principii generale, iar ceea ce are de făcut nu e atât de greu cum ne-am fi aşteptat cei mai mulţi dintre noi. După aceste cursuri, pot afirma că sporeşte nu doar doza de curaj a românilor, ci şi şansele de surpavieţuire ale eventualelor victime”, ne-a încredinţat Cristian Căldăraru. El ne-a povestit şi unul dintre cazurile care l-au impresionat foarte tare. A fost vorba despre o bunică de circa 80 de ani care şi-a adus nepotul de trei ani şi jumătate să se familiarizeze cu tehnicile de prim ajutor. Când paramedicii au încercat să-i dea de înţeles că micuţul e cam mic pentru a înţelege ce se întâmplă acolo, bunica le-a replicat scurt: „Dar dacă peste puţin timp mi se va face rău şi singura persoană de lângă mine va fi tocmai acest nepoţel? Cine poate şti, poate tocmai el îmi va salva viaţa?!”.

Colaborarea dintre Fundaţia Vodafone România şi Fundaţia pentru SMURD a început în 2004. Un an mai târziu, a fost implementat primul sistem de telemedicină pentru ambulanţele SMURD, care a reprezentat o premieră absolută pentru România. Parteneriatul a continuat cu proiecte anuale de amploare, iar în cei 13 ani de colaborare, Fundaţia Vodafone România a acordat finanţări totale de peste 2,2 milioane de europentru proiecteleFundaţiei pentru SMURD, de care au beneficiat peste 450.000 de persoane din toată ţara.

Proiectul Caravana „Fii pregătit”,început în 2016,va continua şi în următoarele patru luni ale anului 2017. Până la sfârsitul acestui an, caravana va ajunge în alte 22 de localităţidin ţară.Printre localităţile în care sunt planificate sesiuni de instruire în perioada următoare se află Bucureşti, Zalău, Şimleul Silvaniei, Braşov, Iaşi şi Timişoara.

Caravana constă ȋn deplasarea unui centru mobil, construit pe structura unui tir, în care este amenajată o sală de curs cu o capacitate de 40 de persoane, dotată cu toate echipamentele medicale şi de prim ajutor necesare. Cursurile se adresează atâtpopulaţiei, cât şi profesioniştilor din sistemulde urgenţă şi sunt susţinute de formatori specializaţi, angajaţi ai IGSU. Modulul de instruire include o parte de proiecţie a unor filme realizate de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi o sesiune ȋn care paramedicii SMURD fac demonstraţii practice interactive. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite