Numărul cazurilor de abuz înregistrate la Telefonul Copilului a crescut. Care sunt cele mai întâlnite forme de abuz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A crescut numărul de cazuri de abuz asupra copilului, în 2016 fiind înregistrate cu 45% mai multe apeluri decât în 2015. Agresiunea fizică asupra copiilor este cea mai întâlnită formă de abuz, arată statisticile Asociaţiei Telefonul Copilului.

„Numărul cazurilor de abuz înregistrate la Telefonul Copilului a crescut constant, iar acest lucru nu face decât să oglindească problemele în continuă creştere în societatea românească. Faptul că din ce în ce mai multe persoane au încredere să apeleze 116 111 şi să raporteze abuzuri asupra copiilor este de bun augur şi semnifică faptul că mentalităţile s-au schimbat şi că nu mai trăim aceeaşi resemnare în faţa suferinţei, mai ales din partea copiilor. Totuşi, luna aceasta se împlinesc 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, moment în care constatăm că aderarea a condus mai mult la alinierea legislaţiei naţionale la cea europeană şi mai puţin, însă, la modalităţi concrete de aplicare a acesteia”, a declarat Cătălina Surcel, director executiv al Asociaţiei.

Potrivit acesteia, „abuzurile la adresa oricărei persoane, copil sau nu, ar trebui să se lovească de toleranţă zero”.

Câte apeluri s-au înregistrat în 2016

Concret, în 2016, numărul de apeluri înregistrate a fost de aproape 90.000, cazurile fiind mai complexe decât cele semnalate în 2015. Spre exemplu, beneficiarii au avut nevoie de consiliere psihologică în 29,83% din cazuri, respectiv în 3.090 de situaţii.

„Problemele semnalate au fost legate de: nevoia de comunicare cu privire la exprimarea propriilor gânduri, temeri, sentimente legate de familie în procentaj de 39,40%, probleme specifice adolescenţilor în procentaj de 32,88%, disfuncţionalităţi în familie în procentaj de 19,29%, depresii şi tulburări de comportament în procentaj de 4,94% şi comportamente neadecvate manifestate prin gânduri/gesturi extreme în procentaj de 3,49%”, arată sursa citată.

Însă şi părinţii au cerut sprijinul consilierilor pentru îmbunătăţirea relaţiei copil - părinţi, subliniază Asociaţia Telefonul Copilului.

Principalele forme de abuz

Cu privire la principalele forme de abuz de sesizate, printre acestea se numără molestarea fizică, abuzul emoţional, neglijarea. În 65% din cazurile semnalate, abuzul s-a petrecut în familie în timp ce 17% din ele se vor putea petrece în familia extinsă, asistenţa maternală şi centrul de plasament.

„Sesizările legate de fenomenul bullying au înregistrat o creştere în procentaj de 25,41% faţă de anul trecut, respectiv 1.545 de cazuri. Formele în care s-a manifestat fenomenul bullying au fost: insulte, jigniri, porecle, sarcasm în procentaj de 42,98%, loviri, îmbrânciri în procentaj de 38,58% şi intimidare, denigrare, insulte cu privire la statutul social în procentaj de 18,44%. Abuzul de tip bullying a avut loc, cu precădere, în şcoală/ grădiniţă (81,96%) şi în mediul online/ spaţiul public (18,04%). Agresorii asociaţi abuzului de tip bullying au fost: alt copil (97,44%), cadru didactic (1,47%) şi alt adult (1,09%). 84,97% au fost copiii cei care au sesizat situaţii de abuz de tip bullying (51,02% băieţi şi 33,95% fete), iar 15,03% părinţi sau alţi adulţi”, se arată în comunicat.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite