Cardul a blocat, din nou, tot sistemul informatic. Pacienţii sunt trimişi acasă fără să li se acorde servicii medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
220.000 de servicii au fost acordate de medici pe 4 mai FOTO Adevarul
220.000 de servicii au fost acordate de medici pe 4 mai FOTO Adevarul

În prima zi în care cardul de sănătate a fost obligatoriu numărul de servicii acordate fără documentul electronic a fost dublu faţă de cel acordat în baza cardurilor. Cu toate acestea, cei care nu au card stau şi azi la cozi interminabile, în speranţa că vor reuşi să primească documentul. Pe de altă parte, medicii de familie se plâng că de la ora 10.10 nu pot folosi sistemul, care este complet blocat şi îşi trimit pacienţii acasă.

A doua zi de utilizare a cardului electronic de sănătate a debutat tot cu stângul, susţin medicii de familie, care arată că Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) este complet blocat încă de la ora 10.10. Practic, doctorii îi pot consulta doar pe copii, însă nu le pot da acestora nici reţete compensate, nici bilete de trimitere şi nici recomandarea pentru un set de analize, cu toate că este început de lună şi laboratoarele au plafon. Situaţia este şi mai gravă când vine vorba de bolnavii cronic, asta pentru că, dat fiind faptul că sistemul informatic a clacat, medicii de familie nu pot verifica în sistem calitatea de asigurat.

„Sistemul e blocat, nu pot să fac nimic. Am trimis acasă oameni în baston, aşa ceva nu este normal. Nicăieri în ţară nu merge sistemul, nu se poate să îi plimb pe bolnavi între casă şi cabinet. În acest moment, nu-mi citeşte cardul de sănătate şi nu pot să văd nici calitatea de asigurat în sistem. Să se meargă pe un sistem paralel, este bătaie de joc”, a explicat pentru adevarul.ro Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Potrivit acesteia, cei mai mulţi cronici trec prin filtrul medicului de familie înainte de a ajunge la specialist sau în spital. „E haos, vin după reţete de boli cronice, sunt hipertensivi, sunt diabetici”, a punctat medicul de familie.

Bănicioiu le-a reamintit medicilor că au obligaţia să dea consultaţii

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, le-a transmis medicilor de familie că au obligaţia să acorde asistenţă medicală pacienţilor de pe listele lor. Acesta i-a mustrat pe medicii care au refuzat să acorde servicii pacienţilor pe motiv că s-a blocat sistemul informatic.

Ba mai mult, Bănicioiu le-a cerut medicilor de familie să dea dovadă de responsabilitate şi profesionalism şi să respecte drepturile pacienţilor care sunt contribuabili la sistemul de sănătate. „Ministrul Sănătăţii subliniază că, implementarea sistemului prin cardul de sănătate nu trebuie să reprezinte un pretext pentru neacordarea serviciilor medicale la care pacienţii au tot dreptul”, se arată într-un comunicat de presă.

Cardul de sănătate: câte servicii au fost acordate în prima zi de utilizare

Concret, pe 4 mai au fost acordate peste 220.000 de servicii medicale şi farmaceutice, însă doar 87.000 dintre acestea au fost validate prin carduri de sănătate. Restul au fost puse pe liste separate, aşa cum au anunţat recent oficialii, care, după ce au dat o serie de acte normative la sfârşitul lunii aprilie, vor aplica sancţiuni usturătoare medicilor care nu vor să ofere consultaţii asiguraţilor lipsiţi de card.

De altfel, echipe din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate dar şi de la casele judeţene fac controale la sediile furnizorilor de servicii medicale.

„Şi astăzi continuă să sosească sesizări de la asiguraţi despre faptul că unii furnizori, în mod nejustificat, refuză să le acorde servicii medicale fără cardul de sănătate. Solicităm în continuare pacienţilor să ne sesizeze eventualele disfuncţionalităţi pentru a le rezolva şi a ne asigura că au acces neîngrădit la servicii medicale”, a explicat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, citat într-un comunicat de presă.

70.000 de reţete, eliberate fără card de sănătate

Autorităţile, care în urmă cu doar câteva luni susţineau că în lipsa cardului de sănătate asiguraţii vor fi obligaţi să achite contravaloarea consultaţiilor sau a reţetelor din propriul buzunar, dau asigurări că serviciile acordate fără a fi validate de card vor fi decontate furnizorilor, dar monitorizate separat la nivel CNAS pentru a facilita predarea cardurilor către asiguraţii care au intrat în posesia lor.

Tot pe 4 mai, au fost eliberate peste 70.000 de reţete fără card de sănătate, alte 25.000 fiind validate de card. În Capitală au fost validate cu cardul peste 9.000 de servicii, 4.000 dintre acestea fiind acordate de medicii de familie. Alte 9.000 de servicii au fost acordate fără card, 5.000 dintre ele fiind acordate de medicii de familie.

„Din analiza CNAS, rezultă că numarul serviciilor medicale şi farmaceutice validate cu cardul de sănătate a crescut în a doua parte a zilei. O posibilă explicaţie ar fi aceea că unii furnizori au utilizat ieri pentru prima oară sistemul cardului de sănătate şi în prima parte a zilei au întâmpinat greutăţi în accesarea lui”, se arată în comunicatul CNAS.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite