Noul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, a preluat portofoliul de la Florian Bodog. Pintea: „Obiectivul meu e construirea spitalelor regionale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorina Pintea a fost şeful Spitalului de Urgenţă din Baia Mare FOTO Inquam Photos
Sorina Pintea a fost şeful Spitalului de Urgenţă din Baia Mare FOTO Inquam Photos

Noul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, a preluat marţi, la ora 14.00, portofoliul Sănătăţii de la Florian Bodog, cel care a ocupat această poziţie atât în Guvernul Grindeanu, cât şi în Guvernul Tudose.

„Mandatul meu nu a fost un mandat în care să îmi fac imagine la Ministerul Sănătăţii. Mi-am dorit să pun în aplicare cât mai multe din prevedirile programului de guvernare, mi-am dorit să aduc un nivel de dotare superior în spitale”, a precizat Bodog. 

„S-a crescut accesul pacienţilor la tratamente prin eliminarea comisiilor care verificau dosare, s-au introdus contracte cost volum pe oncologie, a fost finalizată procedura pentru achiziţia primei reţele de imagistică, s-au finalizat contracte de achiziţie pentru cele mai scumpe oncologice şi citostatice”, a spus fostul ministru Florian Bodog. 

Acesta a precizat că au fost introduse bugete multi-anuale pentru vaccinuri. „În ceea ce priveşte achiziţiile pentru spitalele de urgenţă - au fost dotate secţii UPU cu echipamente. Am dotat laboratorul Agenţiei Naţionale a Medicamentului”, a completat Bodog. „Este o predare de ştafetă a doi miniştri care fac parte din acelaşi partid”, a spus Bodog. 

Ce obiective are noul ministru de la Sănătate

„Am venit la Ministerul Sănătăţii să continui proiectele pe care ministrul Florian Bodog le-a început. Dar aş vrea să aduc comunitatea lângă noi. Pentru mine este foarte important să comunic cu asociaţiile de pacienţi. Implicarea comunităţii este extraordinar de importantă, şi atunci când există o problemă, dacă o rezolvă mai mulţi e mai bine”, a spus Sorina Pintea. 

Obiectivul principal al acesteia îl constituie spitalele regionale. „Aş vrea să intru în fiecare spital judeţean din ţara asta pentru că oamenii se plâng de cele mai multe ori şi cred că au dreptate”, a spus Sorina Pintea, care spune că trebuie acordată mai multă încredere autorităţilor locale. 

În privinţa medicamentelor, a zis că va încerca să găsească o soluţie. Referitor la blocarea posturilor, noul ministru a spus că în Sănătate există o problemă.

„Mentalităţile cred că e cea mai mare problemă a sistemului sanitar. În general pacienţii primesc spitalul ca un duşman şi viceversa”, a spus Sorina Pintea. „În spital am încercat să vin în sprijinul pacientului. Pacientul când intră în spital nu trebuie să dea bani. Nu cred că cineva care conduce un spital nu ştie ce se întâmplă financiar vorbind acolo”, a completat Pintea. 

Referitor la transplant, Sorina Pintea a spus că este nevoie de o lege a transplantului şi de mai multă transparenţă. 

Cum vrea să rezolve problema deficitului de medici

Cu privire la medicii rezidenţi, cei 400 care au îndeplinit punctajul de a lua locul la rezidenţiat, nu au fost admişi în sistem, Sorina Pintea spune că ar fi mai multe soluţii pentru a-i angrena în sistemul de sănătate. „M-am gândit la mai multe soluţii, voi discuta cu colegii mei din guvern şi vom găsi o rezolvare, e obligatoriu”, a explicat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. 

În ceea ce priveşte strategia de resurse umane, Pintea a spus că strategia făcută în 2016 de guvernul tehnocrat este o strategie aplicabilă, cu puţine modificări. „Ne vom trezi cu surprize ca la rezidenţiatul acesta şi nu ne permitem să avem şomeri de lux”, a explicat actualul ministru al Sănătăţii. 

„Chestionarul de satisfacţie trebuie să fie real, raportele trebuie să fie corecte şi reale. L-am implementat şi funcţionează foarte bine. Pacientul este un foarte bun barometru”, a mai spus Sorina Pintea. „Sunt oameni care nu-şi merită titlul de medic. N-am venit aici să devin cineva, chiar vreau să fac ceva”, a punctat Sorina Pintea. 

„Spitalele din ţară nu prea au unde să trimită pacienţii cu arsuri. Sunt spitale în ţară care au compartimente de mari arşi, acolo pacienţii cu arsură se tratează dacă au arsuri de 35%, altfel sunt trimişi aici. Programul Băncii Mondiale curge, trebuie finalizate procedurile. Bine ar fi să le putem face”, a explicat Sorina Pintea. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite