Ninsori abundente şi viscol: judeţele aflate sub cod portocaliu. Până când ţine gerul şi care e starea drumurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala şi 12 judeţe din sudul şi estul ţării se află, de luni dimineaţă, sub atenţionare cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol. Din cauza vremii, şcolile din Bucureşti şi din judeţele Ilfov, Giurgiu şi Dolj sunt închise luni şi marţi, în timp ce în judeţul Constanţa cursurile sunt suspendate doar luni.

Meteorologii iau în calcul posibilitatea extinderii avertizării de frig pentru toată ţara până pe 2 martie, având în vedere că gerul se va menţine, a anunţat luni directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.

În dimineaţa de marţi şi în dimineaţa de miercuri vor fi înregistrate temperaturi între -21 şi cel mult -11 grade Celsius în toată ţara. Valul de frig se va menţine până la sfâşitul săptămânii, urmând ca temperaturile să coboare până la -22 de grade în dimineţile de joi şi vineri. În Capitală vor fi în jur de -18 grade Celsius.

Luăm în considerare posibilitatea ca miercuri dimineaţă să prelungim avertizarea pentru valul de frig persistent incluzând şi 2 martie, pentru că şi pe parcursul nopţii de miercuri spre joi şi joi spre vineri ne aşteptăm ca valul de frig să continue în Moldova, Dobrogea şi Muntenia”, a spus Elena Mateescu.

Vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit, sub limita de ger, până pe 8 martie, în special noaptea şi dimineaţa, conform prognozei emise de Administraţia Naţionale de Meteorologie. 

Din această dimineaţă sunt în vigoare două atenţionări:

Cod portocaliu de ger pentru mare parte din judeţele ţării

  • până luni la ora 23.00, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman se va depune strat de zăpadă de peste 30-40 de centimetri, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45-55 de kilometri pe oră, temporar viscolind ninsoarea.
  • până marţi, la ora 14.00, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa şi Tulcea, vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de 55-65 de kilometri pe oră, local peste 70 de kilometri pe oră şi vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolită, determinând scăderea vizibilităţii sub 50 de metri
  • până joi, 1 martie, la ora 10.00, ger în Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. În aceste zone, valul de frig se va intensifica, iar gerul va fi persistent chiar şi pe timpul zilei. Maximele vor fi cuprinse în general între -12 şi -8 grade, iar cele minime vor coborî până la -22 de grade. Rafalele vântului vor accentua senzaţia de frig.

Cod galben de ninsori, vânt puternic şi viscol

  • până marţi, la ora 20.00, în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei ninsorile vor fi moderate şi local însemnate cantitativ şi se va depune strat de zăpadă consistent. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între -12 şi -8 grade, iar cele minime vor coborî până la -22 de grade. Vântul va avea intensificări cu viteze de 45-55 de kilometri pe oră, iar în partea de sud-est a teritoriului cu peste 60-65 de kilometri pe oră, viscolind şi spulberând zăpada şi diminunând vizibilitatea.

Pasageri blocaţi pe Aeroportul din Craiova, din cauza ninsorilor

Mai mulţi pasageri sunt blocaţi pe Aeroportul din Craiova din cauza ninsorilor. Cursa aeriană care trebuia să decoleze la ora 13.00 spre Koln are întârziere de două ore.

image

13 curse aeriene înregistrau întârzieri luni, în jurul orei 13.00, din cauza vremii nefavorabile, iar o cursă Ryanair care circula pe ruta Roma-Bucureşti-Roma a fost anulată, potrivit Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

Cum se circulă pe drumurile din ţară

În jurul orei 13.00, erau afectate de ninsori în jur de 12 localităţi din şapte judeţe - Bacău, Dolj, Constanţa, Giurgiu, Olt, Tulcea, Teleorman, iar mai multe sectoare de drumuri au fost închise temporar. 

Giurgiu

În localitatea Stăneşti din Giurgiu sunt şase maşini înzăpezite, a spus Carmen Dan, ministrul de Interne, la comandamentul de iarnă organizat la Ministerul Afacerilor Interne. „Suntem pregătiţi să intervenim pentru ajutorarea celor care au nevoie”, a menţionat ministrul. 

Teleorman

Mai multe tronsoane de drumuri din Teleorman, printre care două naţionale, DN 65E şi DN 65A, şi alte 11 judeţene sunt închise din cauza ninsorilor abundente şi viscolului.

Tronsoane de drum închise la 12.30: DN65E: Bogdana - Broşteanca - Urluiu; DN65A: Turnu Măgurele - Roşiorii de Vede; DJ504: Cernetu - Alexandria - Lăceni; DJ506A: Răsmireşti - Purani; DJ506: Beiu - Cervenia; DJ612A: Roşiorii de Vede - Balta Sărată - Plopii Slăviteşti; DJ 506B: Smârdioasa - Izvoarele; DJ601D: Videle - Mereni; DJ503: Videle - Poeni (se circulă pe un fir, în zona localităţii Baciu, pe o lungime de 1,5 km); DJ601B: Blejeşti - Cosmeşti - Siliştea; DJ601F: Coşoteni - Nenciuleşti; DJ642: Islaz - Moldoveni; DJ653: Zlata - Băduleasa.

Braşov

O maşină în care se aflau o femeie şi trei copii s-a răsturnat pe pasarela de la Prejmer

image

Dolj

Circulaţia a fost blocată pe DN65, între Craiova şi Slatina, după ce un TIR, neechipat cu lanţuri de iarnă, s-a angajat într-o depăşire şi a derapat, iar drumurile judeţene Poiana Mare - Maglavit şi Băileşti - Seaca de Câmp au fost închise temporar din cauza stratului viscolit de zăpadă.

Olt

Pe drumul judeţean DJ 679, pe tronsonul Seaca-Văleni, se circulă pe un singur sens, din cauza zăpezii troienite pe carosabil. 

De asemenea, 50 de consumatori din localitatea Izbiceni nu sunt alimentaţi cu energie electrică, după ce un punct de transformare a fost afectat.

Bacău

Traficul este oprit pe DJ119 A (Urecheşti - Sascut) pe tronsonul cuprins între comuna Urecheşti (km 0) şi satul Conţeşti (km 5 + 500), din cauza ninsorii şi a viscolului, varianta ocolitoare fiind cea prin comuna Urecheşti - DN11A - Adjud - DN2 - comuna Sascut.

Porturi închise

Din cauza vântului puternic, în judeţul Constanţa au fost închise porturile Midia, Constanţa Nord şi Constanţa Sud-Agigea

Trenuri anulate din cauza vremii

Călători a anulat luni, până la ora 13:00, 52 de trenuri din cauza condiţiilor meteorologice, 17 dintre acestea fiind în judeţul Constanţa (pe relaţia Constanţa – Mangalia, Constanţa – Medgidia, Medgidia – Tulcea şi Ciulniţa – Slobozia Veche), au anunţat reprezentanţii CFR Călători. În unele zone au îngheţat mai multe macazuri, trenul InterRegio 1724 , care trebuia să plece dinspre Craiova către Sibiu a fost anulat.

Lista trenurilor anulate

        

De asemenea, trenul InterRegio 1724, care trebuia să plece dinspre Craiova către Sibiu, a fost anulat din cauza îngheţării unor macazuri.

  

Şcoli închise din cauza viscolului

Şcolile vor fi închise din cauza viscolului, luni şi marţi, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Dolj, Teleorman şi Giurgiu. Autorităţile judeţene din Brăila au decis, luni, suspendarea cursurilor în toate unităţile din judeţ, în zilele de marţi şi miercuri. În judeţul Constanţa, cursurile vor fi suspendate integral în ziua de luni, iar în municipiul şi în judeţul Giurgiu, cursurile sunt suspendate atât luni, cât şi marţi, cu excepţia grădiniţelor cu program prelungit din municipiul Giurgiu.  

Ministerul Educaţiei a precizat că orele de curs vor fi recuperate conform calendarului stabilit de fiecare unitate de învăţământ, cu aprobarea inspectoratelor şcolare judeţene, respectiv ISMB.

image

Prima decizie de închidere a şcolilor a fost pentru Bucureşti, primarul Capitalei, Gabriela Firea, spunând că preferă să se spună că au fost "uşor-uşor prea alertaţi”, decât să fie victime. 

    

De asemenea, Ministerul Educaţiei urmează să stabilească o nouă dată pentru desfăşurarea competenţelor, a anunţat şeful Inspectoratului Şcolar Bucureşti, Florin Lixandru. "Mâine (luni - n.r.) este prevăzută susţinerea unor probe de evaluare a competenţelor în cadrul examenului de bacalaureat pentru elevii care nu s-au putut prezenta în cele două săptămâni anterioare de susţinere a examenelor. Aceste probe se vor decala şi cred că vor avea loc miercuri, cu acordul Ministerului Educaţiei", a afirmat Florin Lixandru, la Comandamentul de iarnă.

   

Recomandările pe timp de ger

Pentru zilele cu temperaturi scăzute, Ministerul Sănătatii recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume. 

În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate – căciuli, mănuşi etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea medicului. 

Specialiştii de sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute. În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor – aceştia nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător. Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon. .

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite