Mulţi dintre pacienţii cu HIV/SIDA au rămas fără tratament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalele aproape că şi-au terminat stocurile de medicamente antiretrovirale FOTO Adevărul
Spitalele aproape că şi-au terminat stocurile de medicamente antiretrovirale FOTO Adevărul

O parte din bolnavii care suferă de HIV/SIDA au rămas fără tratament. Cele mai mari probleme le întâmpină pacienţii din Constanţa, atrage atenţia cea mai mare organizaţie din ţară.

„O parte din pacienţii cu HIV din Constanţa au fost nevoiţi să întrerupă tratamentul antiretroviral, din cauza faptului că din farmacia spitalului lipsesc o parte din medicamentele necesare lor. Spitalul are fonduri, nu poate achiziţiona medicamentele pentru că nu a reuşit să finalizeze procedura legală de achiziţie”, a declarat Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA). 

Potrivit acestuia, managerul de la Spitalul Judeţean Constanţa a achiziţionat tratament prin procedură de urgenţă, cât i-a permis legea. 

„Ministerul Sănătăţii ştie de problema, nu-i poate ajută rapid nefiind un contract de achiziţie pentru medicamente la Constanţa”, a completat Iulian Petre. 

Contractul de achiziţie naţională ar putea fi semnat marţi

De cealaltă parte, Ministerul Sănătăţii ar putea semna mâine contractul de procedură de achiziţie naţională pentru tratamentul pacienţilor cu HIV.  

„Asta înseamnă încă cel puţîn o săptămâna de aşteptare până se onorează comanda, dacă distribuitorii de medicamente au marfă în stoc şi o duc repede la Constanţa”, mai spune Iulian Petre, adăugând că niciun alt spital nu-i poate prelua pe bolnavii rămaşi fără tratament la Constanţa. 

Motivul, arată reprezentantul pacienţilor, este că stocurile proprii ale spitalelor care derulează programul naţional de HIV/SIDA sunt pe sfârşite. 

„Toată ţara aşteaptă o suplimentare de buget pentru luna decembrie şi începutul lui 2019. Din păcate şi rectificarea bugetară întârzie, dacă nu vine până la sfârşitul lunii noiembrie, vom avea alte judeţe cu întreruperi de tratament”, avertizează directorul executiv UNOPA.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite