UPDATE Majorarea salarială de 25%, anchetată de Consiliul Concurenţei. CNAS: „Banii au venit de la bugetul de stat, cu destinaţie specială”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majorarea salarială ar fi discriminat medicii din sistemul privat FOTO Adevărul
Majorarea salarială ar fi discriminat medicii din sistemul privat FOTO Adevărul

Plângerea unui operator privat de sănătate ar putea avea consecinţe asupra salarizării celor 200.000 de medici şi asistenţi medicali care au beneficiat de majorare de lefuri în octombrie 2015. Doctorii de la spitalele private susţin că salariile le-au fost mărite doar celor de la stat, iar ei au fost discriminaţi. Consiliul Concurenţei a declanşat o anchetă.

Acuzaţii grave aduse de operatorii privaţi de sănătate Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), cele două instituţii fiind luate în vizor de Consiliul Concurenţei pentru modul în care au majorat cu 25% lefurile cadrelor medicale începând cu luna octombrie 2015. Concret, autoritatea anti-monopol verifică dacă pentru creşterea salariilor medicilor din octombrie anul trecut, cele două instituţii amintite au decis majorarea salariilor medicilor din sistemul public de sănătate, în dauna privaţilor. Dacă se va ajunge la concluzia că tratamentul a fost unul discriminatoriu, 200.000 de cadre medicale ar putea rămâne fără cei 25% în plus la salariul de bază.

„Sper ca medicilor să nu li se reducă a doua oară salariile, din cauza anchetei Consiliului Concurenţei. Aşteptăm rezultatele investigaţiei. Am vrea ca medicii şi personalul din sistemul public de stat de sănătate să fie plătiţi ca cei din privat, pentru că abia atunci am putea să ne întrebăm dacă este discriminare”, a declarat Marius Sepi, prim vicepreşedintele Sindicatului Sanitas, adăugând că CNAS ar trebui să finanţeze strict sistemul de sănătate public.

CNAS: „Banii au provenit de la bugetul de stat”

Oficialii CNAS susţin însă că încă din 2015 au purtat discuţii cu reprezentanţii Consiliului Concurenţei pe marginea mecanismului ce urma a fi folosit pentru majorarea salarială acordată de la 1 octombrie. Mai mult, ei au arătat că banii au provenit de la bugetul de stat, cu destinaţie specială. „Ordonanţa de Urgenţă 35 din 2015 prevede clar condiţiile acordării acestor majorări salariale. Includerea spitalelor private în majorările salariate ar fi presupus modificarea bugetelor alocate spitalelor, respectiv majorarea tuturor surselor de finanţare, ceea ce era nesustenabil pentru bugetul de stat”, au precizat oficialii.
 
La rândul său, preşedintele Consiliului Concurenţei a încercat să calmeze spiritele, adăugând că ancheta, ale cărui rezultate vor fi făcute publice la finalul acestui an, a plecat de la o plângere depusă de un operator privat de sănătate. „Furnizorii privaţi susţin că sunt plătiţi cu sume mai mici de către casele de sănătate decât sunt plătiţi furnizorii care lucrează în sistemul de stat”, a declarat Chiriţoiu, explicând că e treaba fiecărui Guvern în parte dacă decide sau nu să acorde o majorare salarială unei anumite categorii.

Majorările, făcute din economiile cu cardul de sănătate

Anul trecut, fostul ministru Nicolae Bănicioiu anunţa că începând cu 1 octombrie 2015 toate salariile personalului medical din unităţile sanitare de stat vor fi majorate, cu bani asiguraţi din economiile la cardul de sănătate. „În acest an, sunt bani suplimentari, din economiile făcute după implementarea cardului de sănătate, deci din bugetul CNAS. Nu se iau bani din bugetele spitalelor”. De aceste creşteri salariale a beneficiat personalul din unităţile sanitare publice cu şi fără paturi, centrele de diagnostic şi tratament, centrele medicale, centrele de sănătate, centrele de sănătate multifuncţionale, etc.

Negocieri pentru gărzile suplimentare

Sindicaliştii din Sănătate au fost la negocieri cu autorităţile pe marginea contractelor individuale de muncă cu timp parţial privind efecutarea gărzilor suplimentare în spitale. Aceştia i-au sfătuit, totuşi, pe doctori, să asigure permanenţa medicală în aceste zile, deşi foarte mulţi refuză să facă acest lucru. Deşi Ministerul Sănătăţii a anunţat că medicii vor primi bani la nivelul anului 2016 pentru gărzile suplimentare, aceştia nu s-au decis încă dacă să semneze sau nu contractele respective, care au fost distribuite în puţine spitale din ţară.

Declaraţia comună semnată de miniştri cu reprezentanţii sindicatelor 

image
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite