Ministerul Sănătăţii cere supravegherea situaţiei de la graniţa cu Ucraina. Mai multe cazuri de difterie au fost semnalate în ţara vecină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile recomandă ca cei care vor să călătorească în zona unde s-a semnalat cazurile de difterie ar trebui să se vaccineze. Foto Arhivă
Autorităţile recomandă ca cei care vor să călătorească în zona unde s-a semnalat cazurile de difterie ar trebui să se vaccineze. Foto Arhivă

Ministerul Sănătăţii anunţă că a cerut direcţiilor de sănătate publică din judeţele Botoşani, Maramureş, Satu Mare, Suceava şi Tulcea intensificarea supravegherii difteriei, după apariţia unor cazuri de îmbolnăvire în Ucraina.

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, a dispus, încă din 1 noiembrie, direcţiilor de sănătate publică din judeţele Botoşani, Maramureş, Satu Mare, Suceava şi Tulcea intensificarea activităţii de supraveghere a difteriei, ca urmare a comunicărilor  privind evoluţia unor cazuri de îmbolnăvire în Ucraina, se arată într-un comunicat de presă transmis de ministerul Sănătăţii.

"De asemenea, Ministerul Sănătăţii a cerut INSP să distribuie prin direcţiile de sănătate publică tututror medicilor de familie şi unităţilor sanitare din judeţe definiţia de caz pentru difterie, precum şi obligaţia de a informa imediat telefonic asupra cazurilor suspecte la DSP judeţeană, care va raporta cazul la INSP-CNSCBT şi va demara ancheta epidemiologică", scrie în comunicatul ministerului.

Ministerul Sănătăţii a mai cerut direcţiilor de sănătate publică să evalueze de urgenţă situaţia acoperirii vaccinale pentru difterie, astfel încât să fie identificate zonele cu o mai slabă acoperire pentru a interveni cu acţiuni de recuperare la vaccinare a copiilor.

 Ministerul mai aminteşte că singura modalitate de prevenire a difteriei, o boală cu transmitere aerogenă şi cu potenţial mortal, este vaccinarea specifică. Ministerul Sănătăţii a cerut Companiei Unifarm să iniţieze, de urgenţă, prin procedură de nevoi speciale, o achiziţie de ser antidifteric pentru asigurarea profilaxiei specifice în situaţia apariţiei unor cazuri de îmbolnăvire.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite