METEO Următoarele două săptămâni vor fi caracterizate de vreme caldă, nu caniculară, stropită din plin de ploi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis luni prognoza meteo valabilă pentru următoarele două săptămâni (21 iulie – 3 august). Specialiştii precizează că începând de marţi se va produce o scădere a temperaturilor, fiind aşteptate şi ploi în aproape toată ţara. Începând de săptămâna viitoare, valorile termice vor creşte şi se vor situa în jurul mediilor normale ale perioadei.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor. 

BANAT

Dacă intervalul de prognoză debutează cu o vreme foarte călduroasă, luni, 21 iulie, înregistrându-se în medie 33 - 34 grade, de marţi temperaturile din timpul zilei vor scădea brusc iar până spre sfârşitul primei săptămâni se vor menţine în jurul unei medii de 27 - 28 de grade. 

Ultimele zile ale lunii iulie şi începutul lui august vor fi caracterizate de un regim termic apropiat de cel climatologic specific perioadei, respectiv medii ale valorilor maxime de 29 - 30 de grade. Mediile termice din timpul nopţilor vor urma aproximativ aceeaşi evoluţie, fiind în scădere de la 18 - 20 de grade în prima noapte, până la 16 grade la mijlocul primei săptămâni, pentru ca apoi să se menţină în jurul a 17 - 18 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi ridicată în intervalul 22 - 24 iulie, când acestea se vor semnala pe spaţii extinse şi în cantităţi mai însemnate, dar şi în jurul datei de 29 iulie. Ploi de scurtă durată nu sunt excluse nici în celelalte zile ale intervalului, dar sunt de aşteptat la nivel izolat.

CRIŞANA

Şi în această regiune intervalul de prognoză va debuta cu o vreme foarte călduroasă, pentru ca temperaturile diurne să scadă brusc marţi, 22 iulie, iar până la sfârşitul primei săptămâni de prognoza se vor menţine în jurul unei medii de 26 - 27 de grade.

Ultimele zile ale lunii iulie şi începutul lui august vor fi caracterizate de un regim termic apropiat de cel climatologic specific, respectiv medii ale valorilor maxime de 29 - 30 de grade. Mediile termice nocturne vor fi în scădere de la 18 - 20 de grade în prima noapte, până la 16 grade la mijlocul primei săptămâni, pentru ca apoi să se menţină în jurul a 17 - 18 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi ridicată în intervalul 22-24 iulie, când acestea se vor semnala frecvent şi în cantităţi mai însemnate, dar şi în jurul datei de 29 iulie. Ploi de scurtă durată vor fi şi în celelalte zile ale intervalului, dar sunt de aşteptat pe arii mai restrânse.

TRANSILVANIA

În Transilvania însă, o scădere de temperatură se va resimţi la mijlocul săptămânii, când la nivel regional se aşteaptă o medie a valorilor diurne de 26 - 27 de grade. 

Pentru ultimele zile ale lunii iulie şi începutul lui august vor fi mici variaţii de la o zi la alta, dar temperaturile se vor situa, în general, în jurul unei medii de 28 de grade, normală pentru această perioada din an. Minimele nocturne nu vor avea variaţii semnificative, menţinându-se pe parcursul celor două săptămâni în intervalul 14 - 16 grade.

Probabilitatea de ploaie va creşte începând cu după-amiaza zilei de marţi, 22 iulie şi se va menţine relativ ridicată până pe 24 iulie, fiind de aşteptat local şi cantităţi de apă mai însemnate, apoi din nou va fi instabilitate mai accentuată în jurul datei 29 iulie. În celelalte zile ale intervalului de prognoză ploile vor fi prezente pe arii mai restrânse.

MARAMUREŞ

Şi aici, de mâine vremea se va răci, media regională coborând la valori de 26 - 28 de grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză sunt de aşteptat oscilaţii destul de mici de la o zi la alta, media temperaturilor maxime la nivelul întregii regiuni urmând a se situa la 28 - 29 de grade.

Temperaturile  din timpul nopţilor vor fi şi ele în scădere uşoară la mijlocul primei săptămâni, dar în general se vor situa în intervalul 15 - 17 grade. 

Probabilitatea pentru averse va creşte începând cu dimineaţa zilei de marţi, 22 iulie şi se va menţine relativ ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoza, ploile fiind mai frecvente şi mai importante cantitativ între 22 şi 24 iulie şi în jurul datei de 29 iulie.

MOLDOVA

În jumătatea de sud a regiunii, în prima săptămână de prognoză vremea se va menţine călduroasă, valorile cele mai ridicate fiind de aşteptate în zilele de 21 şi 26 iulie. În schimb, în jumătatea nordică vor fi variaţii semnificative, astfel că, după ziua foarte călduroasă de luni, spre mijlocul săptămânii vremea va deveni răcoroasă. 

La nivelul întregii regiunii sunt estimate medii ale valorilor diurne în scădere, de la 30 - 31 de grade în primele două zile, până la aproximativ 26 - 27 de grade între 23 si 25 iulie. Până spre sfârşitul intervalului se estimează o valoare mediată pe regiune în jurul a 29 de grade, caracterizând un regim termic apropiat de normal. Aceeaşi tendinţă o vor avea şi valorile nocturne, fiind în scădere uşoară la mijlocul primei săptămâni şi oscilând între 16 - 18 grade.

Aversele vor fi frecvente şi local mai însemnate cantitativ în zilele de 22 şi 23 iulie, iar probabilitatea de ploaie va fi din nou mai ridicată în jurul datei de 29 iulie. Ploi de scurtă durată nu sunt excluse nici în celelalte zile ale intervalului, dar sunt de aşteptat doar izolat.

DOBROGEA

Regimul termic nu va avea oscilaţii semnificative pe parcursul intervalului de prognoză, menţinându-se în general o vreme călduroasă, cu o medie a valorilor maxime de 29 - 31 de grade. Regimul termic nocturn se va menţine, de asemenea, relativ constant, la valori medii ce se vor situa în jurul a 19 - 20 de grade. 

Probabilitatea de ploaie va fi scăzuta pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză.

MUNTENIA

Intervalul de prognoză debutează cu o vreme foarte călduroasă, astfel că în zilele de 21 şi 22 iulie media temperaturilor maxime se va situa în jurul a 32 de grade. După o uşoară răcorire ce se va resimţi la mijlocul săptămânii, cu o medie regională de 28-29 de grade, regimul termic redevine unul caracterizat drept călduros, media valorilor diurne fiind în jurul a 30 de grade. 

Temperaturile minime se vor menţine în general de aproximativ 17-18 grade, în medie.

Probabilitatea pentru averse va fi mai mare din seara zilei de marţi, 22 iulie şi până joi, 24 iulie, cu precădere în vestul şi în nordul regiunii. Ploi vor mai fi posibile şi în jurul datei de 29 iulie.

OLTENIA

Intervalul de prognoza debutează cu o vreme călduroasă, astfel că maximele termice ale zilei de 21 iulie vor fi în medie de 32 de grade. Temperaturile diurne vor scădea începând de marţi, 22 iulie, până în jurul unei medii de 26 - 27 de grade. 

Ultimele zile ale lunii iulie şi începutul lui august vor fi caracterizate de un regim termic apropiat de cel climatologic normal, respectiv medii ale valorilor maxime de aproximativ 30 de grade. Mediile termice nocturne vor urma aproximativ aceeaşi evoluţie, fiind în scădere uşoară la mijlocul primei săptămâni şi menţinându-se în general în intervalul 17 - 19 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi foarte ridicată în zilele de 22 şi 23 iulie, când acestea se vor semnala pe spaţii extinse şi în cantităţi însemnate, dar şi în jurul datei de 29 iulie. În celelalte zile ale intervalului, dar izolat şi trecător va mai ploua slab.

LA MUNTE

Valorile termice vor fi ridicate în primele zile şi din nou spre sfârşitul celor două săptămâni de prognoză, cu medii ale maximelor de 20 - 22 de grade, iar în restul timpului vor fi uşor mai mici, cu o valoare mediată de 18-19 grade. 

Aceeaşi tendinţă o vor avea şi valorile nocturne, fiind în scădere uşoară la mijlocul primei săptămâni şi cuprinse, în general, între 11 şi 13 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului, dar aversele vor fi mai frecvente şi mai importante cantitativ între 22 şi 24 iulie şi în zilele de 26, 27 şi 28 iulie.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Vremea pe 3 luni. În această vară vom avea parte de temperaturi ridicate şi de secetă

În următoarele trei luni, valorile termice din sud-estul şi vestul ţării se vor încadra peste limitele normale iar în restul regiunilor acestea vor fi, în general, apropiate de normalul perioadei. Potrivit estimărilor meteorologice pentru intervalul iulie – septembrie precipitaţiile vor reduse.

Hidratarea este esenţială pe caniculă. Băuturile alcoolice nu sunt recomandate. 

În zilele caniculare este esenţială, fiind indicat consumul de apă, de sucuri naturale şi de iaurturi, în timp ce băuturile cu conţinut ridicat de cofeină şi alcoolul, inclusiv berea (care răcoreşte pe moment, apoi moleşeşte), sunt nerecomandate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite