UPDATE Cod galben de ninsori. În unele regiuni, stratul de omăt este deja de câţiva centimetri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Pasul Tihuţa ninge de duminică FOTO Remus Rus
În Pasul Tihuţa ninge de duminică FOTO Remus Rus

Ninsoarea a pus stăpânire, luni, pe mai multe judeţe din ţară, în unele locuri stratul de omăt depăşind 40 de centimetri. Pe Transalpina un turist a fost înzăpezit, iar salvamontiştii din Sibiu au închis traseele montane din Munţii Făgăraş din cauza căderii abundente de zăpadă. Meteorologii au emis o avertizare de cod galben de ninsori şi vânt, valabilă luni pentru nordul ţării şi zona de munte.

UPDATE Staţiunea Arieşeni din judeţul Alba cunoaşte prima ninsoare consistentă din 2013. Pârtia Vârtop a fost acoperită de un strat gros de aproximativ 5 centimetri. 

A nins şi în masivul Şureanu, unde, de asemenea, există un domeniu schiabil destinat practicării sporturilor de iarnă.

Dacă sibienii din oraş au avut parte în prima zi a săptămânii de ploaie şi de câteva raze timide de soare, în zona de munte a nins ca în poveşti.

La Păltiniş, cea mai veche staţiune montană din România, stratul de zăpadă măsura luni la ora 14:00 36 de centimetri. 

La peste 2.000 de metri altitudine, în inima munţilor Făgăraş, la Bâlea Lac, tot la ora 14:00 stratul de zăpadă avea 44 de centimetri şi era ceaţă

Şeful Serviciului Salvamont Sibiu, Adrian David, a declarat că, din cauza ninsorilor abundente, traseele montane din Munţii Făgăraş au fost închise, precizează Mediafax.

„Traseele montate din zona superioară cabanelor se închid până la primăvară. Nu se recomandă accesarea lor în perioada cu zăpadă din cauza riscului de producere a avalanşelor”, a spus Adrian David.

Potrivit acestuia, turiştii care urcă pe munte sunt sfătuiţi să aibă echipament specific de iarnă şi echipament individual de salvare din avalanşă.

UPDATE A fost emisă o avertizare de cod galben de vânt valabilă pentru arii extinse din judeţele Dolj, Olt şi Mehedinţi, inclusiv pentru municipiile reşedinţă de judeţ. 

Până la ora 18.00, în aceste zone vântul ar putea atinge la rafala şi 60-70 de kilometri pe oră.

A nins şi în zona muntoasă a judeţului Cluj, iar pe Muntele Băişoara stratul de zăpada este de 10 centimetri. La Vlădeasa ajunge abia la şase centimetri, iar până la sfârşitul acestei săptămâni sunt aşteptate alte ninsori.

Zăpada cade de câteva ore bune şi pe drumurile situate la altitudine ridicată în judeţul Suceava. Stratul de zăpadă depus atinge cinci centimetri.

Un turist a rămas înzăpezit cu maşina pe Transalpina, după ce s-a aventurat fără ca autoturismul să fie echipat pentru sezonul rece. Salvamontiştii gorjeni au intervenit pentru a-l salva pe turistul care a rămas înzăpezit cu maşina pe Transalpina.  

Ion Tararache din Giurgiu a fost salvat de jandarmi dupa ce a stat blocat cu masina pe Transalpina timp de câteva ore, în conditii de viscol puternic FOTO Mediafax

barbatul blocat pe Transalpina pe 25 noiembrie FOTO Mediafax

Primii fulgi de zăpadă au început să se aştearnă pe pârtiile din Poiana Braşov. Ninsoarea este slabă şi dacă temperaturile nu vor mai scădea, zăpada se va topi dacă iese soarele, susţin însă specialiştii.

Ninge şi în zona de munte a judeţului Hunedoara. În Parâng, stratul de omăt atinge 30 de centimetri.

În Pasul Tihuţa ninge de duminică noapte, potrivit jandarmilor montani, stratul de zăpadă ajungând la 5 centimetri. Şi în Pasul Rotunda ninge, stratul de zăpadă ajungând la 4 centimetri. În municipiu însă ploaia nu mai conteneşte de duminică noaptea.

Un strat de zăpadă de câţiva centimetri s-a aşternut peste zona Rânca. Şi Transalpina, cea mai înaltă şosea din ţară, a fost acoperită de zăpadă, dar drumarii au intervenit deja pentru a împrăştia material antiderapant.

Administraţia Naţională de Meteorolgoie (ANM) a emis duminică seara o avertizare de cod galben de ninsori şi vânt valabilă pentru judeţele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Maramureş, Nistriţa-Năsăud, Suceava, Botoşani, Harghita, Covasna, Braşov şi zona de munte a judeţelor Neamţ, Mureş, Sibiu, Vâlcea şi Gorj.

Până luni seara la ora 22.00, în zona montană a ţării şi în Maramureş, nordul Crişanei şi al Moldovei şi local în Transilvania, vor predomina ninsorile. În aceste zone cantităţile de apă vor cumula pe arii restrânse 15-20 de litri pe metru pătrat şi izolat vor depăşi 30 de litri pe metru pătrat. 

Vântul va avea intensificări locale în majoritatea regiunilor, cu rafale mai puternice, de 70-80 de kilometri pe oră, la munte şi trecător în nordul Moldovei, unde ninsoarea va fi viscolită. 

cod galben ninsoare

De asemenea, până luni la ora 11.00 a fost emisă o avertizare de cod galben de vânt, valabilă pentru estul Dobrogei. Vântul va atinge şi depăşi la rafală 55-60 de kilometri pe oră.

Specialiştii au emis o informare, valabilă de luni până joi la ora 08.00, o informare de răcire accentuată, ninsori şi intensificări.  

În intervalul menţionat, vremea se va răci accentuat, temperaturile vor scădea cu aproximativ cinci grade sub mediile climatologice ale perioadei, minimele nocturne vor deveni exclusiv negative, cu cele mai scăzute valori, în jurul a -10 grade Celsius în estul Transilvaniei.

În cursul zilei de astăzi, precipitaţiile  se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare în toate masivele montane, iar pe parcursul zilei şi în regiunile vestice, nordice şi centrale. În Carpaţii Meridionali şi Orientali, cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 20 de litri pe metru pătrat. 

La munte şi trecător în nordul Moldovei viteza vântului la rafală va depăşi 70-80 de kilometri pe oră, viscolind ninsoarea. Intensificări temporare ale vântului vor fi şi în celelalte regiuni, cu precădere în cele estice şi sud-estice, unde se vor atinge 55-65 de kilometri pe oră.

Meteorologii au anunţat că marţi 26 noiembrie şi miercuri 27 noiembrie va mai ninge în sud-vestul şi local în sudul  ţării.

În Capitală, primii fulgi de zăpadă cad marţi

Potrivit prognozei meteo, în Bucureşti va ninge marţi, iar mercurul termometrelor va scădea brusc cu zece grade, până la temperaturi de -3 sau -5 grade Celsius. 

Primarul Sorin Oprescu a declarat ieri că în Capitală nu vor fi probleme din cauza zăpezii, echipajele de deszăpezire fiind pregătite să acţioneze în primele ore după începerea ninsorilor. La rândul lor, firmele de salubritate au anunţat că au cantităţi suficiente de material antiderapant, dar şi utilaje pregătite să înlăture zăpada.

„O aşteptăm marţi, cu toate forţele. Sunt pregătit. Mâine mă întâlnesc cu operatorii ca să-i pot băga în priză. Ultimii patru ani nu au fost probleme de genul ăsta a doua zi dimineaţa. Şi au fost ani cu zăpezi destul de importante. De fapt, mâine e trompeta, mă, mobilizarea! Asta e tot. Fiecare îşi cunoaşte locul, unde se aşează, pregătit cu substanţe antideparante şi aşa mai departe”, a spus primarul Oprescu.

Vremea pe trei zile

Luni 

Vremea va intra într-un proces de răcire ce se va resimţi cu precădere în jumătatea de nord-vest. Cerul va fi mai mult noros şi vor fi precipitaţii, în cursul zilei, pe arii extinse în vest, centru şi nord, iar noaptea mai ales în sud. 

În zona Carpaţilor Orientali, cantităţile de apă vor depăşi izolat 15 de litri pe metru pătrat. La munte vor predomina ninsorile, în nord, centru şi vest vor fi precipitaţii mixte, iar în sud şi sud-est vor fi sub formă de ploaie şi trecător lapoviţă. 

Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare, îndeosebi în regiunile extracarpatice, unde va depăşi la rafala 55-60 de kilometri pe oră, iar la munte va sufla tare cu peste 80 de kilometri pe oră şi trecător va viscoli ninsoarea. 

Temperaturile maxime se vor încadra între 3 grade în nordul Moldovei, Maramureş şi dealurile Crişanei şi 14 grade în Dobrogea, iar cele minime vor fi cuprinse, între -4 şi 6 grade.

Marţi

Vremea va continua să se răcească. Cerul va fi mai mult noros şi vor fi precipitaţii în jumătatea de sud a ţării şi pe arii mai restrânse în rest. Acestea vor fi predominant sub formă de ninsoare, în regiunile vestice, nordice şi centrale, mixte în Oltenia şi Muntenia şi mai ales sub formă de ploaie în Dobrogea. La munte va ninge. 

Vântul va sufla moderat şi cu unele intensificări în estul, sud-estul ţării, precum şi la munte.

Temperaturile maxime se vor încadra între -1 grad în estul Transilvaniei şi 8 grade pe litoral, iar cele minime vor fi cuprinse între -8 si 2 grade.

Miercuri

Vremea va fi rece pentru această dată. Cerul va fi noros şi temporar va ninge. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maxima va fi de 2-3 grade, iar minima se va situa în jurul valorii de -2 grade.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Zăpadă de 5 centimetri în Pasul Tihuţa

În Pasul Tihuţa ninge de duminică noapte, potrivit jandarmilor montani, stratul de zăpadă ajungând la 5 centimetri. Şi în Pasul Rotunda ninge, stratul de zăpadă ajungând la 4 centimetri. În municipiu însă ploaia nu mai conteneşte de duminică noaptea.

A venit iarna la Rânca

Un strat de zăpadă de câţiva centimetri s-a aşternut peste zona Rânca. Şi Transalpina, cea mai înaltă şosea din ţară, a fost acoperită de zăpadă, dar drumari au intervenit deja pentru a împrăştia material antiderapant.

Directorul ANM: de luni se răceşte şi e posibil să fie emis cod galben de zăpadă. Cum va fi vremea în weekend

În cursul zilei de duminică, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) va trimite o informare şi e posibil să emită şi cod galben de ninsori începând de luni. Atenţionarea va viza iniţial partea de Vest, Centru, Nord şi Oltenia, iar marţi se va extinde şi pentru sudul ţării, a anunţat directorul ANM, Ion Sandu, în cadrul comandamentului de iarnă de vineri. Sâmbătă va fi mai cald decât normalul perioadei, duminica vine cu ploi.

Noiembrie, prima lună a iernii. Harta drumurilor cu risc de înzăpezire

Autorităţile au decis marţi ca drumurile naţionale cu probleme să fie închise încă de la primele ninsori. În plus, Poliţia Rutieră a primit ordin de la ministrul de Interne să sancţioneze drastic şoferii care nu-şi pun din timp anvelope de iarnă, dar şi pe cei care se încumetă să intre pe drumurile închise.

Ghid de siguranţă rutieră pentru şoferi. Când trebuie schimbate cauciucurile de vară şi ce păţesc şoferii care nu au maşinile dotate corespunzător

Mare atenţie, şoferi! Ţinând cont de faptul că, în unele zone din ţară, iarna şi-a intrat deja în drepturi, Poliţia Rutieră atenţionează că folosirea cauciucurilor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de data calendaristică. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

METEO După câteva zile mai călduroase vine frigul. După 22 noiembrie vor cădea şi primii fulgi de zăpadă

În următoarele zile vom avea parte de o creştere uşoară a temperaturilor, însă din 22 noiembrie se va răci, iar valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă. După această dată sunt aşteptate ploi în toată ţara, iar în unele regiuni precipitaţiile vor fi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite