Medicii ar putea fi plătiţi în funcţie de performanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii sunt de părere că noua modalitate de plată ar creşte competitivitatea în rândul medicilor             FOTO Adevărul
Specialiştii sunt de părere că noua modalitate de plată ar creşte competitivitatea în rândul medicilor             FOTO Adevărul

Medicii şi asistenţii medicali ar putea fi plătiţi în funcţie de performanţă, a anunţat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, care susţine că în acest sens personalul medical urmează să fie scos din sistemul bugetar de plată. Specialiştii sunt de părere că măsura este bine-venită şi că medicii ar trebui să fie plătiţi diferenţiat

Eugen Nicolăescu susţine că Ministerul Sănătăţii încearcă să găsească o modalitate prin care să-i plătească pe medici în funcţie de performanţă. 

„Vor exista discuţii în acest sens între minister şi asociaţiile medicilor şi personalul auxiliar din sistem, pentru scoaterea acestora din sistemul bugetar de plată“, declara zilele trecute ministrul, care a arătat că resursa umană din sistemul sanitar constituie o mare problemă. Prin urmare, Nicolăescu spune că vrea să reia ideea din primul său mandat în fruntea ministerului, aceea de plată a personalului medical după performanţă, dat fiind că în ultimii patru ani nu s-a făcut nimic în acest sens. 

Părerile celor din sistem cu privire la această nouă modalitate de plată a medicilor şi asistenţilor sunt împărţite, însă cei mai mulţi o susţin. De exemplu, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR) este de părere că plata în funcţie de performanţă este oportună pentru sistemul de sănătate românesc. 

„Este normal ca medicii să fie plătiţi diferenţiat. Sperăm să găsim nişte criterii obiective prin care aceştia să fie evaluaţi. Există oameni care lucrează de trei ori mai mult decât alţii, dar este foarte greu să anticipăm când ar putea intra în vigoare acest sistem de salarizare”, declară prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR.   

Cazurile simple ar putea fi evitate de medici

Numărul de pacienţi trataţi nu este un criteriu viabil, adaugă medicul. Complexitatea cazului şi adresabilitatea acestuia, da. Totuşi, măsura nu este lipsită de riscuri. Spre exemplu, pacienţii care prezintă probleme de sănătate uşor de rezolvat ar putea fi refuzaţi de unii medici, care pentru mai 

mulţi bani la salariu ar putea accepta doar cazurile complicate, continuă preşedintele CMR.  

Acest lucru este susţinut şi de şefa Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti, profesorul doctor Monica Pop. „Spre exemplu, noi primim 1.400 de lei pentru un caz rezolvat. Sunt situaţii în care suntem devansaţi de unităţile sanitare neperformante, care sunt menţinute în continuare din raţiuni politice. Or, asta nu e normal. E firesc că dacă ai de ales între o leafă mai mare şi una mai mică să o alegi pe prima. Practic, ajungi să plăteşti doar oamenii care sunt foarte performanţi. Or, din punctul meu de vedere, o apendicită, operaţie relativ simplă, dacă nu este făcută la timp, poate să ducă la deces. Iar pacienţii trebuie să beneficieze de asistenţă medicală. Din punctul meu de vedere, un medic care efectuează 15 operaţii simple pe zi nu este mai puţin performant decât unul care face trei operaţii mai complicate”, spune prof. dr. Monica Pop.

Prin urmare, salariile ar trebui să fie diferenţiate în cazul medicilor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unităţilor sanitare de categoria întâi, pentru a fi stimulaţi. În schimb, cadrele medicale care lucrează în spitale de categorie inferioară ar trebui să rămână la aceeaşi modalitate de salarizare, completează managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice. 

Plata per performanţă ar duce la scăderea malpraxisurilor

De altă părere este medicul Gheorghe Burnei, Şeful Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică de la Spitalul „Marie Curie“ din Capitală, care exclude o astfel de posibilitate. „În medicină, chiar şi operaţiile foarte simple pot să ducă la eşecuri foarte mari. Deşi modalitatea de plată se va schimba, vor fi abordate şi intervenţiile de o complexitate mai redusă”, este de părere prof. dr. Gheorghe Burnei, care susţine că măsura stimulează performanţa şi competitivitatea. O primă consecinţă ar fi scăderea cazurilor de malpraxis, din ce în ce mai des întâlnite, îndeosebi în spitalele judeţene şi în cele orăşeneşti, susţine acesta.

     Plata în funcţie de performanţă va stimula competitivitatea între cadrele medicale.  Raed Arafat  secretar de stat în Ministerul Sănătăţii

Pe de altă parte, sunt şi spitale mari în care unii medici stau 10 ore în operaţie, în timp ce alţii fac intervenţii de jumătate de oră. Conform managerului Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti (SUUB), şi în prezent este posibilă plata în funcţie de performanţă, prin Contractul Cadru de asistenţă medicală. Doar în teorie, însă. „Dacă un pacient cronic preferă să meargă la un anumit medic şi plăteşte taxe pentru asta, înseamnă că acel medic este unul performant. Trebuie să vedem normele de aplicare, dar măsura este una normală. Sper să o văd pusă în practică în curând”, a explicat conf. dr. Cătălin Cârstoiu, managerul SUUB. 

Criteriile, stabilite de o comisie naţională

Ministerul Sănătăţii lucrează în acest moment la elaborarea normelor. „În mod normal şi logic, plata în funcţie de performanţă va stimula competitivitatea între cadrele medicale. Este normal ca cei care muncesc mai mult să fie plătiţi mai bine”, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sănătăţii, adăugând că instituţia va stabili criteriile în urma unor consultări cu asociaţiile profesionale ale medicilor şi asistenţilor medicali.
Acestora ar trebui să li se alăture comisiile de specialitate. „Dacă va fi introdusă plata în funcţie de performanţă, este necesară formarea unei comisii naţionale care să lucreze la indicatori şi criterii. Cum cuantifici performanţa?”, se întreabă prof. Monica Pop.


Un criteriu sugerat de prof. Burnei este indicele de DRG (sistemul de clasificare în grupe de diagnostice, n.red.) de la nivelul spitalelor. „Indicele stabileşte exact câte operaţii a făcut un medic, ce fel de operaţii sunt. Poţi să vezi dacă un medic rezolvă 50% din cazuri sau dacă rezolvă 10% din ele”, a explicat medicul.


Sceptic cu privire la introducerea măsurii este doctorul Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate al Societăţii Academice Române (SAR), deşi spune că plata în funcţie de performanţă este necesară şi se potriveşte sistemului românesc. „Mă îndoiesc că Ministerul Sănătăţii va avea forţa să facă o asemenea revoluţie, deşi tehnic ar fi simplu de implementat, prin adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să elimine personalul medical din categoria bugetarilor”, a declarat dr. Sorin Paveliu, adăugând că, din punctul său de vedere, criteriile ar trebui stabilite de managerul de spital şi de consiliul unităţii sanitare, şi nu de Ministerul Sănătăţii.


Acum, asistenţii medicali nu sunt competitivi

Măsura îi vizează şi pe asistenţii medicali, precum şi personalul auxiliar. Mircea Timofte, preşedinte al  Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), salută iniţiativa. 

„Calitatea actului medical trebuie răsplătită. Cu siguranţă că vom putea găsi criteriile despre care vorbea domnul ministru, nu este imposibil să le elaborăm. O astfel de măsură nu are cum să nu fie benefică pentru sistem. Asistenţii medicali nu sunt competitivi dacă sunt plătiţi la acelaşi nivel”, a explicat Timofte. 

Experienţa internaţională

În străinătate, plata în funcţie de performanţă are drept obiectiv major creşterea calităţii actului medical de care beneficiază pacienţii. 

Însă în unele state eficienţa generică a mecanismului creează în continuare controverse importante. De exemplu, în Statele Unite ale Americii statisticile susţin că această modalitate de plată nu a crescut performanţa clinică a spitalelor. 

În Marea Britanie, sistemul de sănătate este prin excelenţă public. „Medicii din Marea Britanie sunt plătiţi în funcţie de poziţia pe care o ocupă, respectiv medici în training (oarecum echivalentul medicului rezident în România) sau deja specialişti. Medicii în training sunt plătiţi în funcţie de nivelul de training în care se află. Salariul unui astfel de medic este plătit în parte de spital şi în parte de decanatul de care medicul ţine în timpul specializării“, a explicat Felicia Buruiană, medic rezident în Obstetrică - Ginecologie la Watford General Hospital din Marea Britanie.

În ceea ce îi priveşte pe medicii specialişti sau primari, aceştia lucrează pe post de consultanţi, salariile lor fiind plătite în întregime de spital. „În contextul românesc, plata în funcţie de performanţă sună corect, însă, în opinia mea, specialiştii tineri riscă să aibă de suferit. Pe de altă parte, această plată ar fi, probabil, o oficializare a ceea ce, de fapt, oricum se întâmplă. Pacienţii merg la medicii mai experimentaţi, cu reputaţie bună, şi de lungă durată, iar plata este cea pe care o cunoaştem atât de bine”, a conchis Felicia Buruiană. 

Măsura nu va stopa însă exodul cadrelor medicale deoarece nu doar nivelul salarizării îi determină pe medici să migreze spre alte sisteme de sănătate, sunt de părere specialiştii din sistem. Până în prezent, peste 13.000 de medici au părăsit România, conform ultimelor statistici prezentate de Colegiul Medicilor din România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite