Medicii au protestat joi în Capitală. Ministerul Sănătăţii a demarat un studiu de impact privind numărul de gărzi pe care le fac doctorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de medici vor protesta joi în faţa Ministerului Sănătăţii FOTO Claudia Spridon
Sute de medici vor protesta joi în faţa Ministerului Sănătăţii FOTO Claudia Spridon

Peste 150 de medici au protestat joi între orele 12.00 - 14.00 în faţa Ministerului Sănătăţii, nemulţumiţi de salariile mici şi de programul încărcat. În replică, ministerul spune a a demarat deja un studiu de impact privind gărzile din spitale.

UPDATE Preşedintele Alianţei Medicilor, Bogdan Tănase, a precizat că medicii aşteaptă rezultatele studiului, considerând că el ar fi trebuit demarat  cu mult timp în urmă.

„Nu ştim cât va dura acest studiu şi e interesant de ştiut, pentru că dacă se va întinde pe doi ani, nu ne interesează, pentru că problema gărzilor este una mare. Situaţia diferă de la unitate la unitate, dar pot să vă dau exemplu Spitalul din Buzău, în care avem, la unitatea de primiri urgenţe, un singur medic urgentist şi la medicină internă, patru medici internişti. Practic, o secţie este menţinută de patru medici care trebuie să asigure gărzile, ceea ce înseamnă că fac o gardă la patru zile. Plus că într-un spital judeţean pot fi gărzi cu 200 de prezentări, deci în gardă nu se vor odihni deloc, iar după patru zile va trebui reluată garda în acelaşi regim de muncă şi atunci nu e de mirare că unii medici la 60 de ani se prăpădesc, fac infarct sau accident vascular şi mor pur şi simplu”, a explicat liderul sindical.

„Noi vrem aplicarea, în salarizarea din sistemul bugetar, a salariului minim pe economie de 1.250 de lei, atât în calcularea salariilor, cât şi în calcularea sporurilor, şi am fi mulţumiţi de o nouă treaptă de salarizare, superioară celei actuale, pentru că acum suntem puşi pe o treaptă care nu este conformă cu pregătirea noastră, cu durata pregătirii noastre”, a precizat liderul sindical.

UPDATE 150 de persoane s-au adunat, joi, în faţa Ministerului Sănătăţii. Medicii sunt înarmaţi cu fluiere şi pancarte şi strică „Vrem dreptate pentru sănătate”

„Încă de săptămâna trecută am decis să luăm legătura cu spitalele şi vor fi nevoite să răspundă la întrebări. În ce priveşte salariile, proiectul legii salarizării unice nu ţine de noi, ci de Ministerul Muncii”, a declarat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.


Medicii continuă acţiunile de protest lansate în urmă cu câteva săptămâni.

„Membrii de sindicat din Federaţia Sindicală Hipocrat, Sindicatul Promedica şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România sunt indignaţi de lipsa de predictibilitate a reformei din Sănătate şi de ignorarea aspectelor privind drepturile salariaţilor, prin încălcarea prevederilor Codului Muncii în ceea ce priveşte timpul de muncă şi timpul de odihnă, ce duce la scaderea alarmantă a calităţii actului medical”, transmit sindicaliştii.

Care sunt solicitările cadrelor medicale

Acestora li s-au alăturat şi alte organizaţii medicale, între care Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, Societatea Naţională de Medicina Familiei din România, Federaţia Patronatelor Medicilor de Familie din România şi Colegiul Medicilor din Romania.

Solicitarile F.S. ”Hipocrat” şi  CFSMR vizează: aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară şi în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referinţă salariul minim brut pe economie de 1.250 lei, acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiţii deosebite de muncă, sporul de doctorat, respectarea normei de muncă şi a timpului de muncă şi de repaus pentru toate categoriile de personal din Sănătate, prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal (lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o normă de muncă efectivă mare, timpul de repaos şi de refacere fiind mult mai redus decât timpul de muncă), asigurarea în regim gratuit şi prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate şi creşterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator şi medicină de familie.

De altfel, în perioada 21 – 27 martie, medicii au făcut grevă japoneză şi au purtat banderole la serviciu, iar pe 31 martie au pichetat Ministerul Muncii. Între 11 şi 17 aprilie se organizează grevă de avertisment, cu încetarea activităţii timp de două ore, iar pentru 18 aprilie se anunţă grevă generală, cu susţinerea unei treimi din activitate şi asigurarea urgenţelor.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite