Medic: Numărul cazurilor de boală diareică acută, în creştere cu 30% în a doua săptămână de supraveghere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul cazurilor de boală diareică acută a crescut cu aproape 30 la sută în a doua săptămână de supraveghere a maladiei, cei mai mulţi bolnavi fiind copii cu vârste curpinse între 1 şi 4 ani, a declarat, marţi, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), doctorul Adriana Pistol, care atrage atenţia că trebuie respectate cu stricteţe regulile de igienă personală şi alimentară.

În cadrul Sistemului de supraveghere a bolilor diareice acute, în cea de a doua săptămână de supraveghere din acest sezon la nivel national s-au înregistrat 2.770 de cazuri diagnosticate, din care 1.278 de către medicii de familie, cu 28,8% mai multe decât în săptămâna precedentă. Din totalul pacienţilor, 1.568 au fost internaţi ca fiind suspecţi de boală diareică acută, iar în cazul a 1.492 boala a fost confirmată.

Numărul de cazuri internate în spital a crescut cu 11,2%

"Cazurile internate în spital cu boală confirmată este cu 11,2 la sută mai mare decât în prima săptămână de supraveghere şi cu aproape 5 la sută mai mare comparativ cu media cazurilor internate în aceeaşi săptămână de supraveghere a ultimilor cinci ani. Până acum nu a fost  înregistrat niciun caz suspect de Sindrom Hemolitic Uremic (SHU)", a explicat medicul.  

În 37,5% din cazurile externate cu boală diareică acută confirmată s-au izolat alţi agenţi în afară de Salmonella, Campylobacter, Shigella, E. coli, Yersinia, Giardia sau Rotavirus, iar în 32,8% din cazuri boala a fost cauzată de Rotavirus. 

Sistemul de supraveghere a înregistrat în prima săptămână de supraveghere, 29 mai - 4 iunie,  2.151 de cazuri diagnosticate, din care 1.410 cazuri suspecte internate în spital şi 1.342 cazuri confirmate . Cele mai multe cazuri de boală diareică acută au fost înregistrate la copiii cu vârste 1-4 ani.

Sursa citată a precizat că o supraveghere specială a îmbolnăvirilor este acordată în judetele Brăila, Constanţa, Galaţi şi Tulcea, unde în toate cazurile raportate cu diagnosticul de boală diareică acută, internate sau nu, probele prelevate pentru stabilirea etiologiei trebuie să fie obligatoriu testate şi pentru vibrionul holeric, potrivit unui ordin al ministrului Sănătăţii din 2013. În această zonă au fost 121 de cazuri diagnosticate cu boală diareică acută, iar 82,6 % dintre bolnavi au fost internaţi.  

Potrivit directorului Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, comparativ cu săptămâna anterioară în aceste judeţe numărul de cazuri diagnosticate este mai mic cu 6,2%, iar numărul de cazuri internate este mai scăzut cu 13%.  Însă, comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului anterior, numărul de cazuri diagnosticate este mai mare cu 21%, iar numărul de cazuri internate este mai crescut cu 20,5%. Incidenţa totală a cazurilor în aceste judeţe a fost de 7%.

Ce reguli trebuie respectate pentru a nu ne îmbolnăvi

Medicii atrag atenţia că pentru prevenirea bolilor diareice acute trebuie respectate cu stricteţe măsurile de igienă. "Măsurile de igienă personală şi alimentară trabuie respectate cu stricteţe tot anul, dar vara este nevoie de şi mai multă rigurozitate. Alimentele sunt mult mai perisabile. Este obligatorie spălarea pe mâini înainte de masă, după folosirea WC, la revenirea acasă, spălarea cu multă apă a fructelor şi a legumelor, consumul de apă din surse sigure, autorizate, verificarea termenului de garanţie şi menţinerea la rece a tuturor alimentelor, evitarea consumului de conserve, evitarea consumului de alimente perisabile , smântână,  creme, maioneze. De asemenea, prepaparea cărnii trebuie să respecte condiţiile maxime de igienă, şi temperaturile  adecvate", a mai spus medicul Adriana Pistol.

În situaţia apariţiei semnelor de boală, se recomandă prezentarea la medic pentru tratament adecvat şi este contraindicat tratamentul cu antibiotice din proprie iniţiativă, fără prescripţie medicală.

Boala diareică acută se manifestă prin scaune apoase frecvente, deshidratare, vărsături, febră.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite