Marijuana, substanţa interzisă cel mai des folosită de consumatorii de droguri care suferă de HIV/SIDA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
170 de pacienţi au murit anul trecut FOTO Shutterstock
170 de pacienţi au murit anul trecut FOTO Shutterstock

Aproape 170 de pacienţi care sufereau de HIV/SIDA au murit în cursul anului 2015, potrivit celor mai recente statistici furnizate de Institutul „Matei Balş” din Capitală. Medicii arată că deşi calea de transmitere cea mai des întâlnită continuă să fie cea heterosexuală, a crescut îngrijorător transmiterea virusului HIV/SIDA prin consumul de droguri injectabile.

Concret, cifrele statistice pentru anul 2015 privind incidenţa HIV/SIDA în România arată că cele mai multe cazuri de infecţie cu virusul au fost depistate în Ilfov, unde au fost raportate 280 de noi cazuri. La pol opus, în judeţul Covasna a fost raportat un singur caz. Din numărul total de cazuri noi identiifcate anul trecut, 27% sunt femei şi 73% sunt bărbaţi.

„Dacă în anul 2010 rata de infecţie cu HIV se situa sub procentul de 3%, în numai doi ani cazurile identificate la utilizatorii de droguri injectabile s-au înmulţit până la 30%. Cu toate că, în prezent, valoarea procentului de transmiterea HIV prin consumul de droguri pe cale intravenoasă a scăzut la 20%, medicii specialişti atrag atenţia asupra riscurilor şi efectelor nocive la care se expun persoanele din această categorie, în special tinerii cu vârste cuprinse între 25 – 34 de ani”, se arată într-un comunicat de presă.

700 de cazuri noi, identificate în 2015

Potrivit sursei citate, marijuana este tipul de drog cel mai des folosit de consumatorii de droguri seropozitivi, în anul 2015.

„30% dintre aceste persoane consumă marijuana, substanţă care face parte din categoria drogurilor uşoare şi care dăunează memoriei şi capacităţii de concentrare. Al doilea cel mai consumat tip de drog sunt etnobotanicele – într-un procent de 20%, droguri sintetice cu nenumărate efecte, dintre care apariţia halucinaţiilor, atacurile de panică sau comportamentul agresiv”, afirmă medicii.

Cifrele arată şi că la nivel naţional, din cele 698 de cazuri noi de infecţie cu HIV/SIDA identificate în anul 2015 au fost depistate 370 de persoane infectate cu HIV şi 328 de persoane diagnosticate cu SIDA.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite