Fundaţia Principesa Margareta: În România peste 640.000 de vârstnici se luptă cu singurătatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundaţia Principesa Margareta va dezvolta la nivel naţional o reţea de sprijinire a vârstnicilor singuri în parteneriat cu asociaţia "les petits frères des Pauvres", după ce în urma unui studiu făcut la cererea fundaţiei a constatat că în România peste 640.000 de vârstnici se luptă cu singurătatea.

În cadrul unui eveniment oficial găzduit la reşedinţa ambasadorului Franţei în România, Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României a semnat, miercuri seară, protocolul de colaborare al Fundaţiei Principesa Margareta a României cu asociaţia "les petits frères des Pauvres", unul din principalii actori la nivel mondial în lupta împotriva izolării vârstnicilor.

Fundaţia Principesa Margareta a României îşi propune prin acest demers să realizeze o reţea naţională de voluntari les petits frères des Pauvres implicaţi în susţinerea vârstnicilor singuri din comunitatea din care fac parte.

"Mulţi oameni îmbătrânesc frumos, păstrându-şi demnitatea, luciditatea şi au parte de sprijinul familiei. Sunt mulţi vârstnici însă care au nevoie de noi, de membrii comunităţii, pentru a putea supravieţui, nu doar grijilor materiale, ci şi singurătăţii", a declarat Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României.

În România, numărul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani afectate de singurătate se ridică la 645.000. Cele mai afectate sunt femeile. Un procent de 30% dintre cele cu vârsta peste 75 de ani recunosc faptul că se confruntă cu singurătatea, spre deosebire de doar 18% dintre bărbaţi. 

Datele fac parte dintr-un studiu realizat pentru Fundaţia Principesa Margareta a României de o echipă de cercetători de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, Centrul de studiere a populaţiei, "Situaţia vârstnicilor din România", referitoare la singurătate completate pe baza informaţiilor din cel mai recent recensământul naţional al populaţiei (2011).

Fundaţia Principesa Margareta a României a sprijinit, în decursul timpului, mii de vârstnici să lupte cu sărăcia şi cu bolile. Prin intermediul programului "Niciodată Singur", Fundaţia doreşte să îmbunătăţească condiţiile de viaţă ale persoanelor cu vârsta peste 65 de ani aflate în risc de izolare socială, singurătate şi sărăcie prin stimularea solidarităţii intergeneraţionale şi mobilizarea comunităţii.

Peste 11.000 de ore au fost petrecute, în anul 2013, de voluntarii Fundaţiei, în compania vârstnicilor, în centre şi la domiciliul acestora în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Brăila. Cu ajutorul partenerului "les petits frères des Pauvres", programul "Niciodată Singur" se va extinde anul acesta în oraşele Ploieşti şi Constanţa.

Asociaţia "les petits frères des Pauvres" a fost înfiinţată în 1946 în Franţa şi acompaniază într-o relaţie de fraternitate persoanele cu vârsta peste 50 de ani, care se luptă cu singurătatea, sărăcia, izolarea socială sau cu boli grave.

Prin expertiza sa, prin activităţile şi campaniile derulate, precum şi prin metodologia de lucru cu voluntarii, "les petits frères des Pauvres" reprezintă un exemplu de bune practici pentru programul "Niciodată Singur" şi o organizaţie de referinţă în lucrul cu persoanele vârstnice la nivel mondial.

Fundaţia Principesa Margareta a României (FPMR) a fost înfiinţată în 1990 de Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României împreună cu tatăl său, Majestatea Sa Regele Mihai I. În prezent, Fundaţia dezvoltă şi susţine programe care îmbunătăţesc condiţiile de viaţă ale copiilor, vårstnicilor, tinerilor şi familiilor din comunităţi defavorizate, stimulează solidaritatea între generaţii şi sprijină tinerii talentaţi.

Vă mai recomandăm: 

Familia Regală a României participă la al XVII-lea Summit Economic Eurasiatic Marmara

Familia regală din Marea Britanie a dezvăluit lista cadourilor primite în 2013

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite