Filaj de Înviere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 1989, Securitatea a filat marile biserici şi catedrale ortodoxe, precum şi cele mai importante mănăstiri de lângă Bucureşti şi din Moldova. În urmă cu 19 ani, în anul

În 1989, Securitatea a filat marile biserici şi catedrale ortodoxe, precum şi cele mai importante mănăstiri de lângă Bucureşti şi din Moldova.

În urmă cu 19 ani, în anul 1989, ultimul an al regimului comunist din România, a fost un Paşte târziu. Săptămâna Mare, a Deniilor şi Paştilor, a căzut, calendaristic vorbind, aproximativ la fel ca anul acesta, în ultima parte a lunii aprilie, mai precis, în perioada 29 aprile - 3 mai.

Fiind chiar anul când dezgheţul de la Moscova aducea prevestiri sumbre şi crea mari probleme întregului bloc comunist, pe întreaga perioadă a sărbătorilor pascale, Securitatea regimului Ceauşescu a fost în alertă maximă.

Raport despre numărul credincioşilor

Un document secret datat 30.04.1989 făcea o analiză a tuturor rapoartelor securităţilor teritoriale în legătură cu participarea românilor credincioşi la Sarbătorile Pascale. În Bucureşti şi în ţară, au fost monitorizate marile biserici şi catedrale ortodoxe, precum şi cele mai importante mănăstiri de lângă Bucureşti şi din Moldova.

Concluzia notei-raport "top secret" era că "numărul participanţilor în noaptea de Paşte este estimat la circa 80.000, în scădere fată de 1988, când au fost aproximativ 90.000".

Este greu de ştiut dacă acel raport, care trebuia să ajungă la prigonitorii şefi ai Bisericii, respectiv Cabinetul l (Nicolae Ceauşescu) şi Cabinetul 2 (Elena Ceauşescu), prezenta numărul real al credincioşilor sau un număr mult mai mic, pentru a nu-i stresa şi pune pe gânduri pe "tovarăşi".

Planul de măsuri "Zorile '89"

Prin intermediul operaţiunii "top secret" codificată "Zorile", cu ajutorul unei vaste reţele informativ-operative infiltrată în toate mediile religioase, în toate lăcaşele de cult, uneori până în altar, Securitatea lui Ceauşescu îi urmărea, an de an, nu numai pe preoţii şi credincioşii ortodocşi (şi din alte culte), ci şi pe turiştii şi diplomaţii străini participanţi la Deniile şi Învierea de Paşte.

Astfel, reţeaua informativă condusă de lt.col. Vasile Burulean a fost special să urmărească deplasarea şi "comportarea diplomaţilor străini", precum şi "să informeze operativ problemele apărute". Un document strict secret al Direcţiei I a Securităţii atrăgea atenţia Inspectoratului de Securitate al Municipiului Bucureşti că "în perioada 24 aprilie-3mai, cu prilejul "Deniilor" şi "Paştilor", "cultele ortodox şi neoprotestante vor oficia servicii religioase mai deosebite, cu participarea unui mare număr de persoane, printre care diplomaţi, turişti şi alţi cetăţeni străini ce se vor afla în ţara noastră".

Cu alte cuvinte, Securitatea Municipiului Bucureşti era pusă în gardă cu privire la participarea unor diplomaţi şi alţi cetăţeni străini la manifestările religioase. Pe de altă parte, se vede foarte clar că Securitatea nu avea scrupule în a urmări diplomaţii străini, cu tot riscul violării imunităţii acestora şi declanşării unui scandal internaţional.

Diplomaţi, monitorizaţi şi în paraclis

"Adevărul" prezintă, în exclusivitate în presa centrală, numărul şi numele şefilor misiunilor diplomatice aflaţi la Bucureşti şi urmăriţi operativ pas cu pas de fosta Securitate (DSS), cu ocazia Paştilor 1989. "În noaptea de Paşte, la bisericile şi mănăstirile din zona Capitalei, au participat 27 de diplomaţi de la ambasadele RFG, Austria, Argentina, Spania, Mexic, Pakistan, RP Polonă, RP Ungară şi RDG.

La Catedrala Patriarhală, au participat şefii misiunilor diplomatice din RFG (KLAUS TERFLOTH) şi Spaniei (ANTONIO GARCIA SAVCO), însoţit de BERG KARIN, directoarea Centrului European UNESCO, de la Bucureşti. La mănăstirea Vorona (Botoşani), au fost prezente diplomatele americane KAREEN KHRISTIANSEN şi SUSANE SUTTON, la Biserica Sf. Nicolae, din Suceava, soţii VODARSKI DEAN şi KAY, de la aceeaşi ambasadă, iar la mănăstirea Văratic, FELLNER DIETMAR e la reprezentanţa comercială a Austriei.

Patriarhul Teoctist şi "umbrele" Securităţii

Conform unei note strict secrete din 28 aprilie 1989, Patriarhul BOR era urmărit pas cu pas. "Patriarhul BOR, TEOCTIST ARĂPAŞU, s-a întâlnit în Catedrala patriarhală cu un grup de 70 de turişti greci. Cu acest prilej, înaltul ierarh a ridicat problema călugărilor români de la Muntele Athos". Se vede treaba că "umbrele" şi "penumbrele" Securităţii erau infiltrate peste tot, în toate lăcaşurile de cult, uneori chiar până în altar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite