Fără apă potabilă în jurul Bucureştiului. Specialişti: „Apa de la reţeaua din Bucureşti este foarte sigură pentru consum”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Direcţia de Sănătate Publică Ilfov a tras un semnal de alarmă cu privire la calitatea apei din 12 localităţi din judeţ, instituţia a revizuit anunţul şi a arătat că mai sunt trei localităţi cu probleme: Berceni, 1 Decembrie, Snagov. Aici, apa conţine cantităţi ridicate de amoniu, mangan şi nitraţi, motiv pentru care localnicii sunt sfătuiţi să nu bea apă de la robinete sau din fântână.

„Până la efectuarea unei noi analize, vă recomandăm să nu folosiţi apa pentru băut sau prepararea hranei ci numai în scop igienic”, arată anunţul făcut de DSP Ilfov. În Capitală situaţia pare să fie diferită, arată autorităţile, conform cărora valorile maxime admise pentru anumiţi parametri nu au fost depăşite. 

Ba mai mult, inclusiv specialiştii în sănătate publică şi alimentaţie vorbesc despre o testare foarte riguroasă a apei în Capitală, motiv pentru care apa de la robinet ar fi chiar mai sigură decât cea îmbuteliată. 

„Apa, la fel ca şi alimentele, are microbiologie dinamică. Este important să ne obişnuim cu gândul că ele sunt atacate de microorganisme. Pe de altă parte, apa este cel mai bun transportor de microorganisme”, a declarat, pentru „Adevărul”, specialistul în bioresurse alimentare. 

Potrivit acesteia, cele mai frecvente probleme de sănătate care pot apărea din cauza apei, îmbuteliată sau depozitată necorespunzător, sunt cele intenstinale. „E.coli şi salmonella pot fi transportate de colo-colo şi pot cauza probleme majore de sănătate în cazul copiilor sau în cazul bătrânilor cu imunitatea scăzută. În ceea ce-i priveşte pe adulţii sănătoşi, aceştia pot acuza enterocolite, dar nu foarte grave”, a completat Nastasia Belc. 

În apă se pot adăposti foarte multe bacterii. Printre acestea se găsesc şi bacterii banale, fără influenţă asupra organismului, dar şi bacili coli, care care în proporţie mai mare indică contaminarea apei cu ape de la canalizare. Bacteriile saprofite dau indicaţii asupra contaminării cu dejecţii animale şi semnalează bacilul febrei tifoide în timp ce bacteriile patogene produc îmbolnăvirea organismului.

Medic: „Testarea se face la fiecare 12 ore”

Tocmai din acest motiv apa trebuie verificată în permanenţă. „Chiar dacă nu va fi niciodată lipsită de microorganisme, ele trebuie să se încadreze în acele limite admise”, a mai spus directorul Institutului de Bioresurse Alimentare. 

Şi medicul Corina Zugravu a arătat că apa de la reţeaua din Bucureşti este foarte sigură pentru consum. „Cel mai teamă ne este de microorganismele patogene. Personal, prefer apa de la robinet, care este filtrată şi sigură”, a precizat specialistul. 

Testarea se face la fiecare 12 ore. Cu toate acestea, părinţii ar trebui să fiarbă apa, indiferent că o iau de la robinet sau de la PET. În cazul adulţilor, o apă care conţine mai mult calciu este benefică pentru cei care au lipsă de calciu şi poate fi nocivă pentru cei care au mai mult calciu în organism trezindu-se, astfel, cu pietre la rinichi. 

Totuşi, există şi cazuri în care apa se infestează şi devine nesigură pentru consum. De cele mai multe ori, la baza acestor probleme stau conductele vechi şi ruginite sau a filtrelor neschimbate.

Apa îmbuteliată, semne de întrebare

Însă aceiaşi specialişti atrag atenţia că nici apa îmbuteliată nu este întotdeauna cea mai bună. Indicatorii biologici erau depăşiţi în unele sticle de apă minerală sau plată comercializate în marile lanţuri de magazine. Aşa s-a dovedit în urma unui control făcut de inspectorii de la protecţia consumatorilor.

Un pas esenţial îl constituie monitorizarea atentă a trasabilităţii unui produs îmbuteliat şi conţinutul acesteia.

„Când discutăm de apa de la raft, sper că odată cu acest semnal de alarmă tras de autorităţi monitorizarea să fie făcută mai des, iar tot ceea ce înseamnă controlul, autocontrolul şi monitorizarea calităţii produselor să fie făcute la raft. Consumatorul cumpără de la raft şi nu ia produsul direct din fabrică sau din lanţul de trasabilitate, dar se pare că nu toţi înţeleg acest lucru”, atrag atenţia specialiştii. 

   

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite