Eugen Nicolăescu: „În 2013 s-au făcut economii substanţiale în sistemul sanitar românesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai la achiziţionarea tratamentului pentru tuberculoză, Ministerul Sănătăţii a economisit aproximativ 12 milioane de lei, prin sistemul de achiziţii publice centralizate implementat anul acesta, potrivit ministrului Eugen Nicolăescu.


După centralizarea achiziţiilor publice, sistemul de sănătate a făcut economii de până la 30% faţă de valorile estimate pe baza achiziţiilor din anii anteriori. „Astăzi vă putem prezenta primele rezultate relevante ale achiziţiilor centralizate încheiate în anul 2013 care demonstrează faptul că, într-adevăr, se pot obţine economii substanţiale în sistemul sanitar românesc dacă există voinţă politică“, a spus, vineri, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în cadrul evenimentului de lansare în dezbatere publică a Strategiei Naţionale de Sănătate 2014-2020.

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii (MS) a încheiat acordul cadru pe următorii patru ani pentru achiziţia unei cantităţi maxime de 85 de milioane de litri de combustibil pentru funcţionarea întregului parc auto din sistemul sanitar. În urma licitaţiei centralizate, s-a obţinut un discount de 6% faţă de preţul pompei. În perioada imediat următoare, unităţile sanitare au obligaţia de a încheia contractele subsecvente pentru achiziţionarea combustibilului.

În luna decembrie, Ministerul Sănătăţii a încheiat un alt acord cadru pe 4 ani pentru achiziţia a 18 medicamente necesare pentru tratamentul bolnavilor de tuberculoză. În urma procedurii de achiziţie publică centralizată, MS a încheiat acordul pe o valoare maximă de 30.158.840 lei, ceea ce reprezintă o economie de aproape 12 milioane de lei, 28% faţă de valoarea maximă estimată în baza achiziţiilor efectuate în anii anteriori de 41.961.330 lei.

O altă achiziţie publică centralizată care a produs economii majore pentru sistem s-a încheiat în luna octombrie 2013, când MS a încheiat acordul cadru pentru achiziţia unei cantităţi maxime de 1,4 milioane de doze de vaccin hexavalent, pentru o perioadă de 4 ani. Acordul cadrul s-a încheiat pe o valoare de 97.664.000 lei, pe 4 ani, ceea ce reprezintă o economie de peste 33,6% faţă de valoarea estimată în baza achiziţiilor efectuate în anii anteriori, de 147.196.000 lei.

De asemenea, în luna iulie a fost finalizată achiziţia centralizată a vaccinului contra hepatitei, care a fost de patru ori mai ieftin astfel decât în anii trecuţi.  În urma licitaţiei centralizate, valoarea de contract pentru vaccinul hepatitic a fost de 650.000 de lei, faţă de 2.300.000 de lei valoare estimată.

„În perioada următoare, vor mai avea loc achiziţii centralizate pentru dispozitive medicale implantabile şi material sanitare, sperând că economiile pe care le vom realiza ne vor ajuta în îmbunătăţirea activităţii spitalelor“, a precizat Nicolăescu.

Achiziţiile centralizate au fost implementate în România la începutul acestui an, după ce doi experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au venit în România pentru a susţine pregătirea logistică a personalului specializat din MS, în vederea acestor licitaţii centralizate în mod corect, în favoarea pacientului şi a sistemului sanitar. Centralizarea achiziţiilor publice, mai ales pentru materialele sanitare, medicamentele şi echipamentele care sunt fie de volum mare, fie de cost mare, este o practică în mai multe ţări – Marea Britanie, Danemarca, Franţa, Italia şi, inclusiv, SUA, unde s-au înregistrat reduceri între 15-30% la medicamente şi echipamente în urma aplicării acestei măsuri.

Primele spitale regionale, la Iaşi, Cluj-Napoca şi în Sectorul 3 al Capitalei

Unul dintre punctele Strategiei Naţionale de Sănătate 2014-2020, prezentată astăzi de ministrul Nicolăescu, prevede plasarea în centrul reţelei de spitale a opt spitale regionale strategice de urgenţă, cu înalt nivel de performanţă. Primele spitale regionale strategice vizate de Ministerul Sănătăţii vor fi la Iaşi, Cluj şi în sectorul 3 al Capitalei.

Reducerea plăţilor informale

„Din punctul de vedere al finanţării, Strategia urmăreşte creşterea sustenabilă a veniturilor destinate sănătăţii prin identificarea de soluţii în afara sistemului, dar şi prin măsuri pentru creşterea eficienţei utilizării banilor. Vorbim despre elaborarea cadrului normativ pentru introducerea pachetului suplimentar de servicii de sănătate, crearea cadrului legal pentru acordarea de facilităţi fiscale necesare dezvoltării formelor private de finanţare în sănătate, elaborarea cadrului normativ pentru schimbarea statutului spitalelor, elaborarea cadrului normativ pentru dezvoltarea parteneriatului public-privat în sănătate, revizuirea sistemului de finanţare şi rambursare a serviciilor de sănătate şi controlul costurilor, precum şi implementarea unui control riguros al cheltuielilor publice, odată cu introducerea de măsuri pentru reducerea plăţilor informale“, a spus ministrul Sănătăţii.


Citeşte şi:

Arafat: „Când achiziţiile vor fi centralizate, mănuşile chirurgicale nu vor mai costa 0,14 bani la un spital şi 10 lei la altul“

Toate spitalele, inclusiv cele ale autorităţilor locale care primesc bani de la bugetul de stat şi din fondul asigurărilor de sănătate, intră în sistemul achiziţiilor centralizate. Asta a declarat vineri secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, care a adăugat că achiziţii proprii vor putea face doar spitalele finanţate din fonduri europene sau de la autoritatea locală.

Noua listă a medicamentelor compensate propuse de Ministerul Sănătăţii, un „salt imens” în tratarea pacienţilor

Ministerul Sănătăţii (MS) a publicat propunerile vizând lista actualizată a medicamentelor ce vor fi compensate, listă realizată de reprezentanţii Comisiei Naţionale de coordonare a comisiilor de specialitate ale ministerului, la care au participat peste 120 de medici şi profesori, potrivit MS. Specialiştii susţin că noua listă este un „salt imens” în ceea ce priveşte tratamentul pacienţilor în România.

Pachetul minimal de servicii cuprinde urgenţe, planning familial, naşteri, monitorizare lehuze

Noul pachet minimal de servicii de sănătate - al cărui proiect a fost lansat în dezbatere publică, duminică, de Ministerul Sănătăţii - include asistenţă medicală de urgenţă, planning familial, monitorizare gravide şi lehuze, precum şi consultaţii pentru cazuri acute.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite