Licitaţiile centralizate pentru spitale – în linie dreaptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Licitaţiile centralizate ar putea avea un impact major asupra sistemului FOTO: Shutterstock
Licitaţiile centralizate ar putea avea un impact major asupra sistemului FOTO: Shutterstock

Ministerul Sănătăţii a publicat proiectul de ordin care detaliază ordonanţa de urgenţă privind achiziţiile centralizate pentru spitalele de stat. Implemenetarea acestui act normativ va avea un impact puternic asupra sistemului public de sănătate.

Ministerul a publicat, pe lângă proiectul de ordin, lista materialelor pe care se vor concentra procedurile achiziţiei centralizate şi nota explicativă (ce cuprinde de obicei şi justificarea pentru emiterea respectivei legi).

În ceea ce priveşte materialele listate, spitalele au dreptul să  achiziţioneze  doar cantităţile necesare pentru prima jumătate a anului curent. Lista conţine medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protecţie, combustibili şi lubrifianţi pentru vehiculele folosite în sistemul sanitar, dar şi paturi pentru spitale. Toate acestea ar trebui să acopere necesităţile sistemului public de sănătate. În ceea ce priveşte medicamentele, aproape jumătate dintre substanţele active acoperite de actualul Catalog Naţional de Preţuri pentru Medicamente sunt incluse în listă.

Dat fiind scopul Ordonanţei, consecinţele vor fi într-adevăr substanţiale. Lista publicată, pe lângă faptul că este diversificată, conţine şi categorii de produse şi servicii, ceea ce înseamnă că va fi într-adevăr mult mai amplă. Prin urmare, impactul asupra competiţiei va fi semnificativ, în special pentru acei jucători care se bazează pe această piaţă pentru mare parte din venituri.

Reacţiile din partea jucătorilor din sistem nu au întârziat să apară, acestea fiind atât pro, cât şi contra. Argumentul celor care dezaprobă schimbările pe care le va aduce actul normativ este că acesta ar putea duce la blocaje, în vreme ce susţinătorii consideră că reducerile de costuri vor îmbunătăţi substanţial lucrurile.

Citiţi mai multe pe acelaşi subiect: https://adevarul.ro/stiri-interne/sanatate/nu-va-speriati-de-sintagma-sistem-centralizat-1402365.html

SănătatePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite