El Pais: Studiu coronavirus major realizat în taberele de copii din Spania arată un nivel scăzut de transmitere în rândul copiilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
El Pais copii

Proiectul de cercetare, care a monitorizat peste 1900 de copii şi adolescenţi în tabere şi şcoli de vară, a descoperit că rata transmiterii/contagiunii în rândul copiilor şi tinerilor este de şase ori mai mică decât în rândul populaţiei generale.

Au fost monitorizate 22 de astfel de tabere/şcoli timp de cinci săptămâni, în cadrul studiului citat de El Pais. Cercetătorii au descoperit că tinerii au o capacitate de transmitere a virusului de şase ori mai mică decât a populaţiei generale.

De asemenea, conform concluziilor preliminare ale studiului, nu sunt diferenţe semnificative de capacitate de transmitere a infecţiei între copii de sub 12 ani şi cei între 13-17 ani.

El Pais arată că au existat cazuri pozitive depistate, însă contagiunea a fost foarte slabă. Din cele 30 cazuri depistate la copii, care au avut 253 contacte, doar 12 au fost contagieri, adică o rată a reproducerii de 0.3, spre deosebire de cea din populaţia generală din acelaşi mediu, de 1.7-2 puncte.

Cercetarea a fost efectuată de o echipă de la spitalul de copii  Sant Joan de Déu din Barcelona. Autorii studiului au ales taberele de vară pornind de la ideea că acestea reprezintă „medii comparabile cu, sau similare cu şcolile”. Există totuşi şi diferenţe: şcolile de vară au fost ţinute în aer liber, iar grupele s-au limitat la 10 copii.

Autorii studiului arată că „rolul şcolilor de vală în transmiterea virusului a fost unul extrem de mic”. „Aceste date ne oferă nişte indicii importante înainte de începerea şcolilor”, subliniază Iolanda Jordan, cercetător principal în cadrul studiului. „Dacă vom aplica o serie de strategii, impactul redeschiderii şcolilor asupra trasmiterii virusului va fi unul foarte mic, şi vom reuşi să le deschidem în siguranţă cu rate de transmitere cât de mici cu putinţă”, arată Iolanda Jordan.

În ceea ce priveşte spălatul pe mâini, Iolanda Jordan arată că „în şcolile în care spălarea mâinilor a fost frecventă, şi, mai specific, a avut loc de cel puţin cinci ori pe zi, rata de infectare a fost zero sau extrem de mică, aşadar aceasta este o măsură foarte importantă pe care să o luăm în calcul”.

Manuel de Castillo, directorul spitalului Sant Joan de Déu, a spus că „acesta este probabil cel mai important astfel de studiu la nivel internaţional, şi a mobilizat mai mult de 60 de oameni pe parcursul acestor luni.” El a mai subliniat că „s-au făcut eforturi pentru a pune la dispoziţie aceste rezultate preliminare înaintea începerii anului şcolar în Spania, pentru a oferi dovezi cu privire la provocările ridicate de redeschiderea sălilor de clasă”.

Rezultatele acestei cercetări au fost transmse Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite