Dezbatere privind prevenţia fumatului în rândul tinerilor. Ministrul Sănătăţii: Cinci la sută din copiii de 11 ani au fumat măcar o dată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezbatere pentru prevenţia fumatului î nrândul tinerilor
Dezbatere pentru prevenţia fumatului î nrândul tinerilor

Anual, 42.000 de oameni mor din cauza consumului de tutun, a anunţat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, în cadrul unei dezbateri de la Palatul Cotroceni pe tema fumatului în rândul tinerilor. Totodată, cinci la sută din copiii de 11 ani au fumat măcar o dată.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, prezent la dezbaterea „2035 - Prima generaţie fără tutun a României”, a arătat efectele nocive ale fumatului pornind chiar de la cazul părinţilor săi, ale căror capacitate pulmonară a scăzut sub 50 la sută din cauza consumului de tutun.

„Am să încep cu o perspectivă personală asupra fumatului: ambii mei părinţi fumează de la 20 ani. Mama este învăţătoare, tatăl este fost sportiv, înotător de performanţă. Acesta a făcut infarct înainte de 40 de ani, iar acum câteva luni a avut o intervenţie bypass acum câteva luni. Capacitatea pulmonară a acestuia este la 50 la sută, iar capacitatea pulmonară a mamei este sub  50 la sută”, a arătat ministrul Vlad Voiculescu, încercând să arate efectele fumatului asupra sănătăţii.

Ministrul a mai arătat că, potrivit studiilor, cinci la sută din copiii de 11 ani au fumat măcar o dată, motiv pentru care „trebuie să facem ceva concret” în sensul protecţiei şi prevenţiei.

„ Este nevoie de măsuri restrictive. Mă simt obligat să fac apel către Camera Deputaţilor, dar şi către Comisia de Sănătate din Senat, care a propus amendamente să se poate fuma în orice spaţiu închis, cu specificaţia ca e spaţiu pentru fumat. Relaxarea acestei legi nu are cum să aducă efecte pozitive”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la dezbatere, a susţinut că „prevenţia trebuie să reprezinte o prioritate în cadrul politicilor de sănătate în România”. 

„Punând astăzi accent pe educaţia în scopul prevenţiei, care include conştientizarea riscurilor pe care le presupune fumatul, dăm generaţiilor următoare şansa să trăiască o viaţă mai sănătoasă şi să-şi aleagă în cunoştinţă de cauză stilul de viaţă. Avem o responsabilitate faţă de tinerii şi copiii României. Îi putem sprijini pe adulţii de mâine să cunoască importanţa prevenţiei şi a unui stil de viaţă sănătos. Propun să abordaţi acest subiect cu responsabilitate şi discernământ, pentru a oferi generaţiilor viitoare şansa unei alegeri informate”, a spus Preşedintele României. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite