De ce lipsesc medicamentele ieftine din piaţă şi care sunt cele mai afectate categorii de pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Ionel FOTO Facebook
Adrian Ionel FOTO Facebook

România traversează o criză acută a medicamentelor, în special a celor cu preţ foarte mic, scoase de producători de pe piaţă din raţiuni economice. Cei care au de suferit sunt în special pacienţii care suferă de cancer.

Aceştia nu-şi mai găsesc tratamentele oncologice de până în zece lei pentru că nu mai sunt aduse de producători. Nici în ceea ce priveşte vaccinurile nu stăm mai bine, avertizează Adrian Ionel, directorul general al companiei naţionale Unifarm. 

„În general, în acest moment lipsesc produsele care au fost retrase din raţiuni comerciale de către producători pe criteriul preţului cel mai mic. Cele mai mari lipsuri sunt în domeniul oncologiei, dar căutăm alternative în toate ţările lumii pentru aceşti pacienţi astfel încât să aducem de urgenţă medicamentele, pentru a putea asigura continuitatea tratamentelor”, a explicat, pentru „Adevărul”, Adrian Ionel. 

Mai multe tipuri de plângeri privind lipsa medicamentelor 

Potrivit acestuia, Cisplatinul, un medicament esenţial în chimioterapie, urmează să intre în depozite. Doar mii de doze vor fi aduse de la importatori. 

„Nu au plecat multe în circuit. Au fost date de importatori către distribuitori care, la rândul lor, aprovizionează spitalele”, a completat Adrian Ionel. Acesta susţine că, dacă în cazul Cisplatinului, plângerile sunt reale, în sensul că medicamentul nu era de găsit, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre alte produse de negăsit. 

„Sunt mai multe tipuri de plângeri privind lipsa medicamentelor. Unele sunt reale şi denotă lipsa din spitale a medicamentelor, a celor ieftine. Alte plângeri sunt mai puţin realiste, sunt cele care ţintesc către un nume, o denumire comercială. În cazul acestora, există alternative în piaţă, dar ele nu sunt dorite de către aşa-zişii pacienţi. Nu în ultimul rând, industria farma împinge de la spate unele dintre asociaţiile de pacienţi pentru a-şi promova produsele şi pentru a le aduce în piaţă la alte margini de profit”, a completat directorul general Unifarm. 

Producătorii îşi subestimează capacitatea de producţie

Soluţii pentru diminuarea efectelor crizei de medicamente există, arată oficialul, dar ele trebuie să fie complexe. „Clawbackul trebuie să fie diferenţiat, în preţurile să fie media mai multor ţări din zonă şi nu cele mai mici preţuri, aşa cum e în prezent. În plus, e nevoie de identificarea surselor de finanţare pentru toate aceste modificări şi de alocarea corectă, pe scheme terapeutice noi, actualizate şi cu eficienţă majoră în tratamentul pacienţilor”, a spus Adrian Ionel. 

În ceea ce priveşte lipsa vaccinurilor, şeful Unifarm menţionează că ea trebuie privită într-un context global. 

„În acest moment, observăm o tendinţă a producătorilor de a-şi subestima capacităţile de producţie. Scot producţii mici astfel încât cererea să fie foarte mare, jonglând astfel şi cu preţurile acestor vaccinuri de la an la an. În cazul unora dintre vaccinuri nu prea ai ce să faci, existând în piaţă un singur producător, maximum doi. Într-o astfel de situaţie eşti practic la mâna lor. De aici şi dificultatea cu care aceste vaccinuri ajung la pacienţi. Ar trebui să avem predictibilitate, să cerem din timp util serurile de care avem nevoie”, a conchis oficialul. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite