UPDATE De ce lipsesc medicamentele pentru bolnavii de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

13 medicamente oncologice, destinate bolnavilor de cancer, au un risc major de dispariţie de pe piaţă. Aşa arată cel mai recent studiu făcut de asociaţia Observatorul Român de Sănătate (ORS), care analizează cele 113 medicamente incluse în Programul Naţional de Oncologie, dar şi cauzele pentru care ele nu ajung la bolnavi.

Concret, discontinuitatea statului român în aprovizionarea cu medicamente esenţiale pentru pacienţii oncologici are la bază mai multe motive. 

Principalul motiv pentru care acestea nu ajung la pacienţii români este exportul paralel, adică acel fenomen prin care cutiile cu medicamente sunt trimise în alte state europene, fără ca ele să mai ajungă la bolnavii români, direct de către producătorii sau distribuitorii de medicamente. Interesul comercial al producătorilor de medicamente este o altă cauză care contribuie la lipsa citostaticelor din piaţă, în timp ce politica de preţuri stabilită de Ministerul Sănătăţii, respectiv preţul cel mai mic, este o altă cauză care duce la întreruperi de tratament. Nu în ultimul rând, problemele de fabricaţie sunt şi ele menţionate în cercetarea făcută de Observatorul Român de Sănătate cu finanţare de la Asociaţia Dăruieşte Viaţă.

Lipsa citostaticelor se acutizează 

În aprilie 2018, 39 din cele 113 medicamente oncologice mergeau la export paralel, ajungând la alţi pacienţi europeni şi nu la români. În cazul a 17 oncologice prevăzute în Programul Naţional de Oncologie, comercializarea a fost temporar întreruptă, se arată în studiul citat.

Nouă dintre medicamentele prevăzute în program sunt mai scumpe în România decât în alte state ale Uniunii Europene în timp ce opt dintre ele au fost deja retrase de la noi din ţară de producător. Cercetarea arată că în luna aprilie, opt din cele 113 medicamente au fost aduse în România prin autorizaţie de nevoi speciale şi doar un medicament a fost raportat în luna aprilie 2018 ca având probleme de fabricaţie. 

„Unele medicamente, vorbim de nouă produse din programul Naţional de Oncologie, sunt mai scumpe în România decât în alte state din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, unii producătorii au anunţat că întrerup comercializarea acestora de pe piaţă. De ce? Pentru că preţul este o unealtă de negociere a interesului statului. Faptul că aceste medicamente sunt mai scumpe în România, în acest moment, este ilegal”, a explicat Vlad Mixich, preşedintele ORS.

„Ne aflăm în situaţia în care lipsa citostaticelor se acutizează. Există o criză care nu este rezolvată de autorităţi”, a completat Carmen Uscatu, preşedintele Asociaţiei Dăruieşte Viaţă.

Pacienţii cu afecţiuni autoimune, fără imunoglobulină 

Însă nu doar oncologicele lipsesc în România. O altă criză majoră cu care se confruntă autorităţile de la noi e lipsa de imunoglobulină. Iar Consiliul Concurenţei a început să investigheze un posibil cartel pe piaţa imunoglobulinei, suspectând că mai multe companii europene s-ar fi înţeles între ele pentru limitarea şi întreruperea aprovizionării pieţei româneşti. 

„Investigaţia vizează un posibil comportament anticoncurenţial ce constă în adoptarea unei strategii coordonate între aceste companii, prin limitarea şi întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobulină umană normală de către aceste companii, cu scopul eliminării taxei clawback şi obţinerii unui cadru fiscal mai favorabil şi, implicit, ameliorării marjelor de profit”, arată Bogdan Chiriţoiu, şeful Consiliului Concurenţei. 

De cealaltă parte, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a activat în urmă cu ceva timp mecanismul de protecţie civilă privind lipsa de imunoglobuline, afirmă că declanşarea investigaţiei este un lucru benefic. „Noi considerăm că este de bun augur, aştept şi eu cu mare nerăbdare rezultatele. Este un lucru benefic”, a spus Pintea.

Ce spun distribuitorii europeni

 „Deşi, la prima vedere, rapoartele sunt în detaliu documentate, la o analiză mai atentă, multe date şi informaţii despre companii nu sunt acurate şi actuale, fiind expuse cu intenţia clară de a aduce defăimare şi atingere imaginii respectivelor companii distribuitoare angro, denaturând percepţia publică despre problema complexă a deficitului acestor medicamente în România, fapt care trădează lipsa unei deontologii profesionale de bază. Nu considerăm datele prezentate în aceste rapoarte ca fiind obiective sau relevante pentru determinarea cauzelor reale ale deficitului de medicamente”, arată Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite