Cum te poţi lăsa de fumat prin hipnoză. Metoda inedită la care apelează mulţi români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fumătorii care vor să renunţe la viciu apelează mai nou la hipnoză, care, potrivit medicilor, dă rezultate, deşi ele nu sunt încă certificate ştiinţific.

Tot mai mulţi români care vor să renunţe la fumat apelează la hipnoză pentru a-şi îndeplini obiectivul. Medicii şi psihologii confirmă eficienţa hipnozei în tratarea acestui viciu şi sunt de părere că ea nu prezintă niciun fel de riscuri atâta vreme cât este făcută de specialişti în hipnoză acreditaţi, care să identifice cauza stresului interior, care stă la baza acestui viciu ce face tot mai multe victime de la an la an.

La rândul lui, Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză, afirmă că pacienţii pe care i-a tratat până acum au reuşit să renunţe definitiv la fumat. „Folosim, de câţiva ani, metode eficiente care să îi ajute pe fumători să renunţe la acest obicei foarte dăunător pentru sănătatea lor. Secretul constă în identificarea cauzei primordiale a stresului interior, bine întipărit în subconştientul nostru, care ne provoacă să fumăm. Dacă eu îmi spun mereu: Mă las de fumat, mă las de fumat, mă las de fumat... dar la nivel profund, subconştient nu am accesat nevoia care mă face să fumez, atunci nu am făcut decât să mă păcălesc şi nu voi reuşi să mă las de fumat”, a explicat Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.

Cum renunţi la fumat prin hipnoză

Potrivit acestuia, în ultima vreme tot mai multe persoane au fost interesate să scape de acest viciu prin intermediul hipnozei. Iar rezultatele se văd, completează Eugen Popa. Specialistul spune că o şedinţă de lucru cu un fumător este la fel ca orice altă şedinţă de hipnoză, în care, în funcţie de gradul de dependenţă al pacientului, se utilizează diverse tehnici precum regresia hipnotică, tehnica centru sau tehnica resurselor interioare.
 
„Clientul intră într-o anumită stare de transă şi apoi se lucrează pentru a rezolva cauzele emoţionale care au dus la consumul de tutun. Fumatul este o descărcare emoţională şi se lucrează diferit cu cei care fumează trei pachete pe zi sau trei ţigări pe zi”, a completat specialistul în hipnoză care susţine că este mai uşor de lucrat cu fumătorii înrăiţi, asta pentru că în cazul lor s-a creat un automatism profund, care poate fi soluţionat cu ajutorul hipnozei.

Renunţarea la fumat cu ajutorul medicamentelor

Medicii pneumologi, implicaţi în tratarea dependenţei de nicotină, dar şi psihologii, recunosc că hipnoza poate da rezultate. Aceştia susţin însă că nu există studii care să certifice eficienţa ei.

„Nu există studii în sensul acesta, dar ştim că există experienţe ale unor oameni care în urma hipnozei au aflat nişte lucruri despre ei înşişi. Au aflat care sunt originile acestor probleme. Însă, odată ce afli este esenţial să le şi tratezi. Iar aici intervine şi voinţa fumătorului. Cei mai mulţi dintre aceştia, peste 50%, spun că vor să se lase de fumat, dar în momentul în care trebuie să treacă la fapte, abandonează. Fumatul are şi o componentă psihologică astfel că dacă nu faci nimic pentru a-ţi schimba gândurile şi pentru a-ţi ocupa mâinile evident că te reapuci de fumat cu prima ocazie”, a declarat medicul Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului Stop Fumat.
 
Cei care au apelat la sprijinul doctorilor pentru a se trata a crescut după luna martie, când legea ce interzice fumatul în spaţiile publice a intrat în vigoare. De altfel, Magdalena Ciobanu arată că inclusiv cei care iau medicamente se reapucă de fumat dacă nu îşi doresc cu adevărat să se trateze şi sunt împinşi de la spate de familie sau de partenerii de viaţă. „Fumătorii încep să simtă schimbările din a treia, a patra zi de tratament. Constată că ţigara nu mai are acelaşi gust, văd că seara le-au rămas mai multe ţigări în pachet. Încep să simtă nişte schimbări pentru că în prima săptămână de tratament au voie să fumeze. Medicamentul pe de-o parte e dat într-o doză crescătoare şi pe de altă parte efectele lui se instalează treptat”, a explicat pneumologul.

Consilierea psihologică

Decisivă este cea de-a opta zi. „Este momentul de cumpănă, ziua adevărului, pentru că din a opta zi nu mai au voie să cumpere ţigări. Tratamentul poate avea o durată de trei luni. De aici încolo totul depinde de pacienţi, însă noi le explicăm că dacă fumează o ţigară o iau de la capăt. Sutdiile arată că în jur de 70% din cei care renunţă prima dată reiau fumatul în primul an. Şi nu le vine să creadă că de la o banală ţigară se reapucă de fumat. Însă, în clipa în care se diminuează posibilităţile de a fuma în public atunci şi numărul celor care reiau fumatul scade. În anii trecuţi oamenii reluau acest viciu în locaţiile sociale”, a completat Magda Ciobanu.

La rândul său, psihologul Mihai Copăceanu spune că fumătorii au la îndemână o varietate de metode. Însă, în cazul unora, se instalează şi o dependenţă chimică, iar aici, intervine sevrajul, inclusiv în cazul adolescenţilor, care ajung la Urgenţe pentru a fi trataţi.

„Oamenii care mor din fumat sunt mai mulţi decât cei care mor din cauza consumului de heroină, cocaină sau alcool”, a conchis Copăceanu, adăugând că hipnoza poate fi eficientă dacă pacientul crede în rezultatele acesteia şi este dispus să apeleze la o asemenea metodă pentru a renunţa la ţigări.

Cum te poţi lăsa de fumat fără ajutor

Există mai multe tehnici care ne ajută ca un prim pas, în a controla aceste impulsuri interioare de a fuma:
1. Atunci când simţi că vrei să fumezi, aşteaptă un minut înainte de a face asta;
2. Dacă totuşi continui cu acţiunea de a fuma, extinde cât mai mult timpul până aprinzi ţigara şi tragi din ea. Prelungeşte fiecare gest în parte;
3. Trage un fum şi apoi aşteaptă 30-60 secunde până îl tragi pe al doilea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite