Cum a ajuns un copil de 10 ani campion naţional de şah

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Fabian Dobre joacă şah de când avea 5 ani
Radu Fabian Dobre joacă şah de când avea 5 ani

Radu Fabian Dobre are 10 ani, abia a terminat clasa a III-a şi este vicecampion naţional la şah clasic şi campion naţional la şah rapid şi la şah blitz. El va reprezenta România la Campionatele Mondiale de şah pentru juniori la grupa sa de vârstă, în perioada 18 – 31 octombrie, în Batumi, Georgia, dar îşi doreşte să participe şi la Campionatele Europene de şah pentru juniori, care vor avea loc în Praga, Cehia, în perioada 17 – 28 august.

Cu toate că nu prea îl ţine inima să recunoască, Radu a ajuns până aici uneori cu lacrimi sau nopţi nedormite. Despre emoţii, vorbeşte mai mult mama lui, Oana Dobre, care i-a bănuit talentul, iar la 5 ani l-a prezentat unui profesor de şah.

„Drumul a fost greu, pentru că toţi copiii se văd campioni de la primele competiţii. Avea 6 ani şi 2 luni când a mers la primul concurs în 2012, în Bucureşti. A plâns un sfert de oră pentru că visa să ia cupă”, a spus Oana Dobre. 

Începuturile

Campionul naţional a luat primele lecţii de şah la Şcoala 197, unde un profesor ţinea, sâmbăta, un Cerc pentru copiii de clasa I şi a II-a. Avea 5 ani, nu jucase niciodată, însă făcea calcule care i-ar fi făcut invidioşi pe elevii cu care a învăţat să joace şah.

Despre cum a pornit drumul a povestit chiar micul şahist: „Făceam calcule cu trecere peste ordin, iar mama m-a dus la şah fără să ştiu nimic, cum sunt aranjate piesele, ce scop au. După prima oră de şah deja am venit la mama şi i-am cerut să jucăm. Deja ştiam cum se mută fiecare piesă, ştiam cum se aşază piesele pe tablă. Jucam cu oricine accepta să joace cu mine”.

Întors de la cursuri, le cerea părinţilor să joace cu el zi de zi. După jumătate de an, din micile competiţii în famile ieşea câştigător numai Radu. Dar lucrul ăsta nu se întâmpla numai acasă, ci şi la Cercul de la Şcoală, aşa că din 2012 merge la Clubul Central de Şah din Bucureşti.

„Mi-a zis profesorul că nu mai vrea nimeni să joace cu mine, pentru că îi băteam pe toţi. Aşa că mi-a recomandat să mergem la un Club, aşa am ajuns la Clubul Central de Şah din Bucureşti. Acolo l-am întâlnit pe domnul Ristea, antrenorul meu, care m-a învăţat multe. Am reuşit datorită lui să ajung la un nivel destul de ridicat, fără antrenor personal, cu ajutorul unor cărticele”, a mai povestit campionul.

Primele premii, dar nu numai atât

După mica durere a pierderii de la 6 ani şi 2 luni, care l-a făcut pe Radu să plângă, primul premiu nu s-a lăsat prea mult aşteptat. Astfel încât după un an şi jumătate de când a început să joace şah, în ianuarie 2013 a venit şi prima medalie de bronz, la Cupa de juniori în Bucureşti. În aprilie 2013, a venit primul aur. Premiile contează pentru Radu, ca pentru orice competitor, dar vede şi dincolo de acestea, oricum nu pentru asta joacă.

„Îmi place la şah pentru că îţi faci mulţi prieteni, că te ajută să iei decizii, poţi să îl practici la orice vârstă. Te ajută în multe domenii. Nu se repetă nicio partidă. În timpul meciului mă gândesc cum să îmi îmbunătăţesc poziţia şi cum să îl atac pe adversar. Mă gândesc care ar fi cea mai bună mutare pentru el. Fiecare mutare are o consecinţă, dacă fac o mutare greşită pot pierde din avantaj”, subliniază Radu.

Mama acestuia spune că nu a ratat o oră de antrenament şi este atât de dedicat încât nu contează dacă este ger afară ori plouă ori dacă nămeţii sunt de doi de metri.

Cu Alehin şi Capablanca în minte

Până la ora actuală, campionul naţional  a reuşit să strângă, potrivit mamei lui, Oana, peste 70 de premii. Din septembrie 2015 are antrenor personal, Romeo Milu, maestru internaţional. Astfel încât se antrenează la club, dar lucrează şi în particular. Zilnic  face diagrame, o oră, rezolvarea problemelor ajutându-l în jocul de şah. Îi studiază cu plăcere pe Alexander Alehin şi Capablanca, „pentru că au tactică, joacă agresiv uneori, se apără bine, caută mereu soluţii fără plan”.  

Matematică, înot şi literatură

Dacă ar mai fi avut timp, de Radu Fabian Dobre am fi putut auzi şi la competiţiile mari de înot. Până în luna decembrie a anului trecut, mergea frecvent şi la înot, iar calităţi de viitor campion ar fi avut şi în acest domeniu, spune mai mama lui. 

„A întrerupt în decembrie, dar i s-a propus să facă parte din grupa de performanţă. L-am lăsat să aleagă, pentru că nu ar fi avut timp să se dedice amebelor sporturi. A ales şahul”, a spus Oana Dobre.

Nici matematica nu este străină şahistului, având în vedere, până la urmă, că de la matematică a pornit şi prima lecţie de şah. Este printre primii 25 la concursul LuminaMath, iar volumele din Harry Potter le-a devorat într-o lună şi jumătate.

Campionatele internaţionale costă

În acest an, el va reprezenta România la Campionatele Mondiale de şah pentru juniori la grupa sa de vârstă - 10 ani. Competiţia va avea loc în perioada 18 – 31 octombrie în Batumi, Georgia. Aici Radu are costurile de cazare şi masă asigurate, în schimb nu şi transportul. Mai mult, acesta nu poate pleca singur, aşa că familia Dobre are nevoie de ajutor financiar pentru bilete de avion pentru Radu şi pentru însoţitor, dar şi pentru cazarea şi masa însoţitorului.

La Campionatul European, Radu ar fi extraplayer, aşa că aici costurile trebuie acoperite pe cont propriu. Pentru a putea participa la aceste două campionate, Fabian are nevoie de sponsori. Cine este interesat să ajute îi poate scrie mamei lui Radu, Oana Dobre, la adresa oana.catrinel@gmail.com.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite