CTP: „Eu n-am auzit de dreptul omului la restaurant!” Scenariul realist văzut de gazetar pentru revenirea la normalitate la 1 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine/arhivă
Imagine/arhivă

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a spus vineri seară, la emisiunea Cap limpede, cum vede el ca termenul de 1 iunie, înainte de premierul Florin Cîţu, să fie unul realist pentru revenirea la normalitate.

Astfel, în condiţiile în care acum există vaccinuri disponibile pentru toată lumea, iar timpul este suficient pentru vaccinare, după această dată, cine vrea să meargă la restaurant sau la plajă să prezinte certificatul de vaccinare: „Eu n-am auzit de dreptul omului la restaurant, la piscină, la plajă!” 

Foarte bine ce aud că se face acum şi se mobilizează forţe. Iată, această iniţiativă, nu putea fi luată mai devreme? De ce a trebuit să stăm până acum, nu se putea într-un weekend, mai demult, să se facă asta? Sunt doze suficiente de mai bine de o lună de zile, de când a apărut fenomenul AstraZeneca. Nu se poate spune că frânarea dorinţei oamenilor de a se vaccina are ca principală cauză chestiuni administrative, că n-ar fi bine organizată sau lipsa dozelor. Nu, lucrurile astea au funcţionat bine. În clipa în care a apărut acel fenomen psiho-sociologic al acestui vaccin oamenii s-au retras. Era de înţeles. Însă, de ce nu s-a decretat un astfel de weekend cu o lună în urmă? Toată lumea se vaccinează potrivit programului, dar în weekendul acesta – aşa cum avem black friday la cumpărături – în weekendul ăsta avem vaccin la liber. Nu s-a făcut asta.

Ce nu s-a făcut şi asta e evident: între Ministerul Sănătăţii şi Comitetul naţional pentru vaccinare cooperarea a tins spre zero. Aceste două entităţi n-au cooperat practic deloc. Din această pricină nu s-a făcut o propagandă – propaganda poate să fie şi un lucru bun şi util, termenul a fost folosit şi de către mine, din păcate, în sens negativ. Vaccinul putea fi comunicat, putea fi explicat de la om la om. Asta e ce nu s-a făcut. Sigur că au ieşit medicii la televizor, în schimb e altceva când vine medicul de familie, pe care îl cunoşti, te programează, îţi explică cum e cu vaccinul, ce reacţii ai putea să ai, la ce te ajută.

Am citit şi eu o ştire la Digi24, cum un medic dintr-o comună ieşeană – n-o să spun acum ce naţionalitate are medicul respectiv, pentru că imediat se va face legătura cu Raed Arafat – dar acest medic a făcut lucrul acesta, şi-a luat toţi pacienţii din parohie şi a discutat cu ei şi a reuşit să obţină o rată de vaccinare foarte bună.

Preoţii! Acum s-a gândit guvernarea să recurgă la preoţi. Nu putea să recurgă mai devreme? De ce a trebuit să aştepte până acum? Preoţii pot să aibă o influenţă mare asupra oamenilor, în zona rurală şi nu numai. Ar face enorm, mai poate mult decât toţi preoţii de parohie, ar face Înalt Preafericitul dacă, nu dacă şi-ar face o fereastră, ca domnul ministru Cîmpeanu, în stihar sau în sacos. E suficient să comunice: azi, dragi credincioşi, m-am vaccinat, pentru că vaccinul e şi el de la Dumnezeu. Dacă iese Patriarhul şi face acest anunţ, acesta ar fi un ajutor extraordinar dat campaniei de vaccinare.

Lucrurile acestea sunt bune, ce se face acum, întrebarea e de ce nu s-au făcut până acum. Încă o dată, nu puteau să vorbească din ianuarie cu primarii? N-au realizat că în chestiunea asta, care este totuşi sensibilă, omului i se introduce ceva străin în organism, poate să fie anxios, poate să aibă suspiciuni. Aici e esenţială comunicarea de la om la om. Au considerat că e suficientă comunicarea prin televizor. Eh, uite că nu! În momentul de faţă au la dispoziţie patru tipuri de vaccin, deci nu se pune problema să fie cineva silit să se vaccineze cu unul în care nu are mare încredere.

Domnul Cîţu a dat termenul de 1 iunie pentru relaxare. Ăsta este un termen care a fost aruncat politic pentru a da un orizont cât de cât luminos pentru a câştiga simpatie din partea oamenilor. Este greu de crezut că până la 1 iunie se va realiza ce doreşte domnul Cîţu. A înmuiat-o, da? E clar că nu se poate, a fost un heirupism luminos, însă ce se poate face? Cum poate fi valabil acest 1 iunie?

Acum suntem în situaţia în care oricine doreşte poate să se vaccineze. Nici măcar nu mai aşteaptă oamenii, cum am aşteptat eu aiurea-n tramvai. Acum te vaccinezi imediat. Asta e foarte important, pentru că nu mai poţi să spui ca acum două luni, că ţi-ai făcut programare şi nu te cheamă nimeni. Nu mai există această situaţie.

Până la 1 iunie, vaccinare cu toată lumea, cu preoţii, cu profesorii, cu medicii de familie, pentru ca oamenii să se vaccineze. După 1 iunie, aş zice aşa: cine doreşte să meargă la restaurant, la cinema, la teatru, la sala de fitness, trebuie să fie vaccinat. Acesta nu este gest îndreptat împotriva drepturilor omului! Omul respectiv nu e legat şi vaccinat, poate să se vaccineze, dar, la rândul lui, nu are dreptul să-mi interzică mie să mă duc la teatru pentru că el nu vrea să se vaccineze. Ăsta este principiul: libertatea ta trebuie să funcţioneze, câtă vreme nu îmi reduce libertatea mea.

Era discriminatoriu când nu putea să se aplice asta. În aceste condiţii de accesibilitate totală, într-o lună de zile, cine vrea să se vaccineze, se vaccinează. În acest sens se poate vorbi de 1 iunie.

După aceea, cu restricţia asta. Eu n-am auzit de dreptul omului la restaurant! Am auzit de dreptul la muncă, la viaţă, la libertate, la educaţie, dar de dreptul omului la restaurant, la piscină, la plajă... Vedem cu plaja! E adevărată asta cu masca-n apă?! Asta e acuma, de 1 mai, de se duce lumea la mare. Sper că e produsul unei tulburări a creierilor cuiva asta cu masca în apă, la mare. Ştiţi ce s-ar putea face? Să intre cu mască de scafandru! Nu să-şi pună butelii de oxigen pe spate, nu, o mască simplă cu muştiuc şi să înoate toţi cu mască din aia, ce ziceţi?

Certificatul de vaccinare! Uitaţi ce se întâmplă în ţările din jur care impun aceste măsuri. Vrei să mergi în ţări turistice, e dreptul dumitale, dar prezinţi certificat de vaccinare. Nu nu vrei?! Te duci unde se poate, te duci la Căciulata, la izvorul numărul 4. Nu te mai duci în Grecia. Ca să fie clar, aşa ar funcţiona! Pentru HoReCa, foarte firesc. Până la 1 iunie menţinem măsurile, se vaccinează cine doreşte. După 1 iunie nu mai avem nici-o problemă cu HoReCa, cine vrea la restaurant vine şi prezintă vaccinul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite