Cresc amenzile de circulaţie: cât vor scoate din buzunar şoferii care încalcă legea de la 1 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferii care încalcă regulile de circulaţie vor fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar începând cu 1 mai, data la care salariul minim pe economie va creşte. Tot atunci cresc şi amenzile de circulaţie. Mai exact, punctul de amendă va ajunge la 125 de lei, având o creştere de 20%. Ultima dată, valoarea acestuia a fost modificată la 1 iunie 2015, când a crescut de la 97 la 105 lei, cât este în prezent.

Spre exemplu, pentru o depăşire a vitezei legale, un şofer plăteşte acum echivalentul a trei puncte, adică 315 de lei. Din luna mai, sancţiunea va fi de 375 de lei pentru aceeaşi abatere.

Tot din mai, pentru nepurtarea centurii de siguranţă un şofer va da 375 de lei, faţă de 315 lei în prezent. Cei care urcă la volan băuţi vor ajunge să plătească echivalentul a două salarii minime pe economie: 2.500 de lei, dintr-un foc.

Sancţiunile vor fi în continuare stabilite pe clase, arată legislaţia, în funcţie de cât de gravă e fapta comisă de şofer, precum şi de pericolul social pe care acesta îl reprezintă în momentul săvârşirii infracţiunii.

Cresc amenzile de circulaţie. Ce sancţiuni prevăd clasele de amenzi

De pildă, nerespectarea culorii galbene de la semafor sau schimbarea direcţiei de mers fără a semnaliza se încadrează şi acum la clasa I, sancţiunea pentru ele fiind de două sau chiar trei puncte de amendă.

În clasa a II-a de sancţiuni intră nerespectarea indicatoarelor, a marcajelor de obligare sau conducerea autovehiculelor fără a avea trusă medicală, triunghiuri reflectorizante sau stingătorul de incendiu. Pentru aceste tipuri de amenzi, se dau cinci puncte de amendă.

În ceea ce priveşte clasa a III-a de amenzi, aici intră conducerea unui autovehicul cu un permis expirat sau al unui automobil care are sistemul de iluminare sau de avertizare sonoră stricat.

Amenzile de clasa a IV-a se dau pentru conducerea unui autovehicul al cărei inspecţii tehnice periodice a expirat sau pentru conducerea unei maşini care nu are anvelope de iarnă atunci când pe drum există zapadă, gheaţă sau polei.

Clasa I: 2 sau 3 puncte > 250 lei – 325 lei

Clasa II: 4 sau 5 puncte > 500 lei – 625 lei

Clasa III: de la 6 la 8 puncte > 750 lei – 1.000 lei

Clasa IV: de la 9 la 20 de puncte > 1.125 lei – 2.500 lei

Clasa V*: de la 21 la 100 de puncte > 2.625 lei – 12.500 lei

*Clasa V se adresează doar persoanelor juridice

Cei care achită amenda în termen de 48 de ore, achită doar jumătate din amendă. De la începutul lui 2013 şi până în mai anul viitor, valoarea unui punct-amendă aproape s-a dublat, de la 75 de lei la 125 de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite