Consultaţii medicale fără card, permise printr-o Hotărâre de Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce zeci de mii de pacienţi au făcut cale întoarsă de la medicii de familie şi de la farmacii pe motiv că sistemul informatic care gestionează cardul de sănătate nu a funcţionat, oficialii au luat decizia ca furnizorii de servicii să poată acorda consultaţii şi când documentul electronic nu poate fi folosit.

După ce în repetate rânduri cardul de sănătate le-a dat bătăi de cap nu doar medicilor de familie, ci şi spitalelor, farmaciştilor şi specialiştilor care lucrează în policlinici, Guvernul a adoptat o hotărâre care să le permită furnizorilor să acorde servicii medicale chiar şi atunci când Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) nu funcţionează.

Cei mai câştigaţi în această situaţie sunt pacienţii, care ori de câte ori nu au putut folosi cardul din cauza sistemului au fost refuzaţi atât de doctori, cât şi de farmacişti, ajungând să scoată bani din buzunar pentru medicamentele pe care ar fi trebuit să le ia compensat sau gratuit.

„Acest card de sănătate nu a funcţionat încă de la bun început, iar acum problemele sunt din ce în ce mai dese. Toate aceste şmecherii care s-au făcut în sistem încep să iasă la iveală. Cardul de sănătate a ajuns să fie un deserviciu pentru noi”, a arătat Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România (APCR).

CNAS: „Vom optimiza platforma informatică”

La rândul lui, Radu Ţibichi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a explicat că instituţia pe care o conduce îşi va da silinţa să găsească alternativele necesare şi să facă în aşa fel încât platforma informatică să funcţioneze şi să nu le mai dea bătăi de cap medicilor.

„Vom face toate eforturile să optimizăm platforma informatică, astfel încât serviciile medicale să se raporteze şi să se valideze exclusiv online, această modificare a cadrului normativ fiind doar pentru situaţii excepţionale”, a declarat Ţibichi, adăugând că serviciile de sănătate acordate în perioada 10 - 13 octombrie, când cardul de sănătate nu a putut fi folosit în toată ţara, vor fi decontate.

Mai mult, Ţibichi urmează să emită un ordin conform căruia serviciile medicale vor putea fi raportate şi validate, în condiţiile legii, până la termenul de raportare a activităţii lunare stabilit prin contractul încheiat de furnizorul respectiv cu casa de asigurări de sănătate.

„Am dat reţete offline, dar te trezeşti după că scoţi bani din buzunar pentru ele. Astea sunt consecinţele după ce ne-au condiţionat să folosim un sistem fără ca el să fie pus la punct şi fără ca el să sufere corecţii de-a lungul timpului. Nu se asigură niciun fel de mentenanţă, fac cârpeli şi speră să funcţioneze sistemul”, a declarat doctorul Gabriel Munteanu, medic de familie.

HP vrea să asigure mentenanţa la card

În ceea ce priveşte mentenanţa softului care gestionează cardul de sănătate, ea nu este asigurată în acest moment de nicio companie, după ce Novensys, firma care câştigase contractul, a intrat în insolvenţă. Anul acesta trei companii au făcut oferte, între acestea numărându-se şi HP, printre subcontractanţi aflându-se şi compania Siveco. Reamintim că HP a fost pusă sub acuzare de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu. Celelate două oferte au fost depuse de IT Capital Management şi de Teamnet International.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite