Cinci cazuri noi de gripă, într-o săptămână. De la începutul sezonului rece au fost confirmate 19 cazuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a anunţat că alte cinci cazuri noi de gripă au fost înregistrate, la nivel naţional, în săptămâna 20 - 26 ianuarie. Numărul total al îmbolnăvirilor confirmate în acest sezon gripal a ajuns la 19, susţin specialiştii.

Concret, în perioada 13 - 19 ianaurie au fost înregistrate, la nivel naţional, peste 85.000 de cazuri de afecţiuni clinice compatibile cu gripa şi infecţiile respiratorii. Potrivit specialiştilor, sunt cu 8% mai multe astfel de cazuri comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 3,8% mai multe faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă.

În aceeaşi perioadă, la nivel naţional au fost înregistrate cinci cazuri de gripă, care au fost confirmate în laborator, toate la persoane nevaccinate antigripal. De asemenea, au fost înregistrate şi opt cazuri de infecţie respiratorie acută severă.

Niciun deces cauzat de gripă

Potrivit datelor CNSCBT, nu s-a înregistrat niciun deces cauzat de gripă, iar cele 19 cazuri confirmate în laborator sunt înregistrate în Sibiu (cinci), Bucureşti (patru), Iaşi şi Maramureş (câte două) şi câte unul în Bacău, Braşov, Constanţa, Galaţi, Mureş şi Sălaj.

Până în 26 ianuarie, au fost vaccinate antigripal, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii, 575 de persoane din grupele la risc.

Pe de altă parte, doctorii spun că sezonul de gripă nu reprezintă un pericol, cazurile de îmbolnăvire raportate până acum fiind sporadice.

„Imunizarea trebuia începută în luna octombrie pentru a acoperi toată populaţia la risc. Sunt pacienţi cardiaci pe care medicii i-au refuzat, motivând că a început deja sezonul de gripă şi că se expun la diverse riscuri. Practic, li s-a contraindicat vaccinarea“, a declarat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Persoanele „la risc” s-au vaccinat antigripal

Medicul de familie Sandra Alexiu spune că persoanele pe care le are pe listă şi care ştiu că se încadrează în categoria „la risc“ au preferat să-şi cumpere singuri vaccinul antigripal disponibil în farmacii, la preţul de 30 de lei.

„Cei care au posibilităţi financiare reduse mai au însă de aşteptat până primim dozele de vaccin gratuit. Dacă e o lună-două în plus nu contează. E bine, totuşi, să începi din octombrie ca să ai populaţia-ţintă vaccinată, e mai eficient. Cert e că dacă ar fi fost necesar, l-ar fi adus mai devreme“, a explicat doctorul, adăugând că nu a primit nicio doză de vaccin antigripal gratuit de la Direcţia de Sănătate Publică din Ilfov, de care aparţine.


Pe aceeaşi temă:

Cinci cazuri noi de gripă au fost confirmate între 6 şi 12 ianuarie

Cinci noi cazuri de gripă au fost confirmate, în urma analizelor de laborator, în perioada 6 - 12 ianuarie, la pacienţi care nu s-au vaccinat, informează Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a cerut autorităţilor să scurteze perioada studiului clinic pentru vaccinul antigripal

Ministrul Sănătăţii a declarat joi, în cadrul unei videoconferinţe, că perioada studiului clinic, obligatoriu pentru punerea pe piaţă a vaccinului antigripal românesc ar putea fi scurtată.

INFOGRAFIE Vaccinul antigripal de la Cantacuzino, aruncat la gunoi

Milioane de lei au fost aruncate pe fereastră de conducerea Institutului Cantacuzino, care nu a reuşit să autorizeze vaccinul antigripal autohton produs în sute de mii de doze care zac în depozitele instituţiei. Specialiştii susţin că autorităţile nu au nicio scuză pentru întârziere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite