Avem mai mulţi şomeri decât au estimat autorităţile la începutul anului. La rectificarea bugetară vor fi majorate cheltuielile pentru aceştia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cheltuielile cu asistenţa socială acoperite din bugetul pentru şomaj vor fi majorate cu 60 milioane lei. Astfel, vor fi achitate indemnizaţiilor de şomaj către un număr mediu anual de 158.000 şomeri, faţă de un număr mediu anual de 149.000 şomeri avuţi în vedere la începutul anului, când a fost elaborat bugetul.

Cheltuielile pentru asistenţa socială vor fi majorate la prima rectificare bugetară din acest an, care va fi aprobată, în cursul zilei de marţi, de către Guvern.

Mai exact, bugetul revizuit al asigurărilor sociale de stat prevede majorarea cheltuielilor sistemului asigurărilor pentru şomaj cu 136 milioane lei, generată în principal de creşterea cu 60 milioane lei a cheltuielilor cu asistenţa socială.

Cheltuielile de la titlul „Asistenţă socială” se propun a fi majorate în vederea achitării indemnizaţiilor de şomaj pentru un număr mediu anual de 158.000 de şomeri, faţă de un număr mediu anual de 149.000 de şomeri avuţi în vedere la elaborarea bugetului pe anul curent, se arată în document.

Nivelul indemnizaţiei medii lunare va fi păstrat la 487 lei. Astfel de indemnizaţii primesc angajaţii disponibilizaţi din companiile de stat.

Potrivit ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, „foarte multe persoane preferă să rămână în şomaj o perioadă maximă de timp decât să accepte, nu să caute, un loc de muncă”.

„Foarte multe persoane, trebuie să o recunosc, chiar dacă am să le supăr, preferă să rămână în şomaj o perioadă maximă de timp decât să accepte, nu să caute, să accepte un loc de muncă ce li se oferă. Coada cea mai mare era la vize ca să rămână în şomaj şi nu ca să stea la coadă să găsescă un loc de muncă şi, ca atare, după fiecare bursă a locurilor de muncă rămân multe locuri de muncă neocupate”, a declarat Câmpeanu.

Câmpeanu vrea programe care să reducă şomajul în rândul tinerilor

România se află sub media europeană în ceea ce priveşte şomajul tinerilor, ţara noastră înregistrând acum un indicator de circa 23,8 la sută, însă şi-a arătat temerea că, din cauza numărului mare de absolvenţi, care nu au luat examenul de bacalaureat şi care au început deja să solicite ajutor de şomaj, s-ar putea atinge „pragul de alarmă” de 25 la sută.

Câmpeanu a adăugat că la nivelul Ministerului Muncii se încercă elaborarea unor programe menite să reducă şomajul la persoanele tinere, inclusiv pentru accesarea a cât mai multor fonduri europene prin programul „Garanţia pentru tineri”, ce se va aplica din ianuarie 2014 şi care are un buget de opt miliarde de euro, la nivelul întregii Uniuni Europene.

Pe aceeaşi temă:

Ministrul Muncii spune că românii nu vor să muncească: „mulţi preferă să stea în şomaj o perioadă maximă decât să accepte un loc de muncă!”

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că „foarte multe persoane preferă să rămână în şomaj o perioadă maximă de timp decât să accepte, nu să caute, un loc de muncă”.  Ministrul Muncii a discutat cu mai mulţi angajatori, care s-au plâns că îşi găsesc greu personal pe care se pot baza.

Aproape 11.400 de posturi vacante la nivel naţional. Inginerii şi asistenţii medicali, cei mai căutaţi

Peste 11.000 de locuri de muncă sunt disponibile la nivel naţional în perioada 25 - 31 iulie 2013, cele mai multe fiind în Capitală şi în judeţele Cluj, Timiş, Iaşi, Constanţa, Argeş şi Bistriţa-Năsăud, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). La polul opus se află judeţele Suceava, Caraş-Severin şi Mehedinţi.

 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite