Check Media: Propaganda chineză, tot mai activă în spaţiul media din România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

China este tot mai prezentă în spaţiul media din România atât prin intermediul propriei propagande cât şi prin intersectarea unor teme cu interesele propagandei ruse din ţara noastră. În acest sens, propaganda chineză nu încearcă doar să promoveze Huawei şi tehnologia 5G, ci şi să prezinte o imagine care să nu responsabilizeze Beijingul pentru epidemia COVID-19 sau atrocităţile comise împotriva minorităţilor etnice.

Radio China Internaţional publică un articol în care relatează despre prezentarea aşa-zisei ”Cărţi Albe” a pieţei muncii din regiunea Xinjiang, locuită în majoritate de etnici uiguri. Articolul prezintă câteva date statistice care să arate succesul autorităţilor chineze în a fi eradicat sărăcia din regiunea Xinjiang, menţionând, de asemenea, şi câteva cazuri individuale de cetăţeni din regiune care şi-au găsit de lucru în alte regiuni şi au reuşit să-şi ajute rudele sărace de acasă cu bani suficienţi pentru a-şi cumpăra locuinţe şi alte bunuri. Materialul pretinde că aceste date demontează afirmaţiile ”unor politicieni americani” privind munca forţată din Xinjiang, numindu-le ”minciuni”.

Vezi şi Check Media: Propaganda în Pandemie P1/2

În realitate, existenţa a zeci de mii de persoane aparţinând grupurilor etnice din regiune (uiguri, kîrgîzi), deţinuţi şi apoi forţaţi să muncească în diferite regiuni ale Chinei, a fost documentată într-o serie de rapoarte internaţionale cu autoritate, printre care se numără raportul din martie 2020 al Institutului Australian de Politici Strategice. Experţii australieni au identificat 27 de fabrici din nouă provincii chineze care folosesc munca forţată a cetăţenilor din Xinjiang. Peste 80.000 de locuitori ai regiunii au fost strămutaţi forţat şi obligaţi să muncească în aceste fabrici. Aceşti oameni sunt, de cele mai multe ori, supuşi tratamentelor degradante în sistemul de închisori şi lagăre din Xinjiang dezvoltat în ultimii ani pentru a ”ţine sub control” populaţia uigură, văzută ca o ameninţare de către Beijing. Estimările organizaţiilor internaţionale arată că peste 1 milion de persoane au fost supuse persecuţiilor pe criterii etnice şi religioase în Xinjiang.

Articolul ”Şah în trei: UE, China, SUA” abordează din nou una dintre temele preferate ale propagandei ruse: încheierea ”hegemoniei” economice americane prin renunţarea principalelor puteri ale lumii – în speţă UE şi China – la tranzacţiile în dolari, folosindu-şi propriile valute. Autorul compară situaţia din 2003, când SUA a acuzat Irakul că ar fi deţinut arme de distrugere în masă şi l-a atacat militar, cu zilele noastre, când Donald Trump ar încerca acelaşi lucru împotriva Chinei. Şi în 2003, şi în 2020, pretinde autorul, mobilul acestor acţiuni ar fi cel de a păstra dolarul ca valută de referinţă internaţională şi hegemonia economică a SUA.

Vezi şi Check Media: Propaganda în Pandemie P2/2

Articolul simplifică nepermis de mult o ecuaţie internaţională cu foarte multe variabile, omiţând principalul factor de diferenţiere a situaţiilor din 2003 şi 2020: atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 şi măsurile retaliatorii ale SUA care au urmat după acestea. Uciderea pe teritoriu american a 3000 de persoane, majoritatea covârşitoare cetăţeni americani, nu putea să rămână fără consecinţe. Miza manipulării este de a portretiza SUA drept o putere absolut cinică, pentru care nu există valori, nu există principii de acţiune în relaţiile internaţionale, şi nu care nu se poate negocia decât pe baza unor interese materiale. Propaganda rusă este direct interesată ca întregul mapamond să considere că nu există nicio diferenţă între Rusia şi SUA (sau Rusia, SUA şi China), că aceste ţări trebuie să se înţeleagă şi să-şi împartă sferele de influenţă într-o manieră tipică războiului rece sau chiar perioadelor anterioare acestuia. Aceasta este şi miza ascunsă a acestui articol.

Sputnik face o ştire dintr-o declaraţie a şefului statului major al Forţelor Aeriene ale SUA, Charles Q. Brown Jr., precum că americanii trebuie să fie pregătiţi de un război de proporţii, comparabil cu al doilea război mondial, în care SUA ar putea suferi pierderi importante. În titlu, Sputnik lansează o întrebare: De ce Pentagonul îi sperie pe americani cu un nou război. Iar răspunsul la această întrebare, în optica autorilor, este ”Lupta pentru bugetul militar”. Autorii insinuează că oficialul american s-a referit la o potenţială confruntare cu Rusia sau China – cu toate că el nu a spus asta. În materialul video care însoţeşte textul, oficialul american este acuzat că ”prezintă noi poveşti de groază despre ameninţările din partea Moscovei”. Materialul se încheie cu condamnarea ”umflării” bugetului american al apărării şi al raidurilor aviaţiei americane ”la frontierele Rusiei”, şi dă asigurări că armata rusă este capabilă să se apere împotriva ”provocărilor” americane în ciuda scăderii bugetului militar al Rusiei.

Întregul material este extrem de similar cu propaganda sovietică din anii războiului rece. Aceasta prezenta URSS ca o ţară iubitoare de pace, o campioană a dezarmării, care era însă forţată de împrejurări să menţină o armată capabilă să apere cauza comunismului mondial în faţa imperialismului militarist american. Cu excepţia componentei ideologice comuniste, totul este acolo – SUA este o ţară care-şi sporeşte permanent cheltuielile pentru apărare şi se înarmează intens, pentru că are intenţii ostile împotriva Rusiei – care, desigur, nu a făcut niciun rău nimănui. Ceea ce omit autorii de la Sputnik să spună este că misiunile de recunoaştere ale aviaţiei militare a SUA în bazinul Mării Negre nu vizează teritoriul rusesc, frontierele Rusiei, ci peninsula Crimeea, un teritoriu ucrainean anexat de Rusia printr-o operaţiune militară care a sfidat dreptul internaţional, spiritul bunei vecinătăţi, dând o lovitură gravă păcii în regiune şi în lume. Iar acele misiuni de recunoaştere au loc pentru că autorităţile ruse transformă tot mai mult Crimeea într-o regiune hipermilitarizată, amplasând acolo rachete de croazieră şi dislocând efective militare care pot ameninţa nu doar Ucraina, ci şi statele membre NATO din zonă, precum România, Bulgaria sau Turcia.  

Gândeşte inteligent. Fii Check Media!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite