Riscul #colectiv din Centrul Vechi. „Nu există bar sau club cu toate avizele în regulă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii ani, în Centrul Vechi s-a ridicat un adevărat mall al distracţiei. Se înghesuie aici Biserica Ortodoxă, politicieni, grupări de crimă organizată şi câţiva oameni de afaceri boemi. RISE Project şi „Adevărul” vă prezintă în zilele următoare o radiografie a afacerilor din  Centrului Vechi: cine, cât şi cum câştigă de pe urma distracţiei tale. Atunci când scapi cu viaţă.

Centrul Vechi are peste 130 de baruri, cluburi, restaurante şi cofetării în care se poate mânca sau bea. În prima săptămână după #Colectiv doar 11 localuri au fost închise sau parţial închise şi capacitatea de „cazare” a consumatorilor a scăzut cu aproape 3.000 de guri. RISE Project şi „Adevărul” pornesc astăzi o serie de materiale despre interesele nevăzute din inima distracţiei bucureştene.

Tragedia de la Colectiv a făcut victime şi în lumea patronilor de localuri din Centrul Vechi al Bucureştiului. Multe dintre cele mai populare pub-uri şi cluburi au pus lacătele pe uşi, în semn de doliu, în prima zi a tragediei şi au rămas închise până azi. Altele s-au deschis, iar în week-end au fost pline de petrecăreţi. Patronii şi-au făcut calculele emoţionale şi financiare şi au luat hotărâri. Unii vor să schimbe sau să repare ce mai e de reparat, alţii merg înainte ca şi până acum, sperând să nu se abată vreo urgie asupra lor. Toţi recunosc la unison, cu vocea mai scăzută sau urlând în gura mare, că nu există niciun loc în Centru Vechi cu toate actele în regulă. În nopţile săptămânii care a trecut după #Colectiv am luat la pas Centrul Vechi pentru a vedea ce e în mintea patronilor de cluburi, baruri, restaurante.

Doliu din lipsă de aviz

E aglomeraţie mare. E vineri seară iar Mihaii şi Gabrielele au dat telefoane şi şi-au scos prietenii în oraş. Taxiurile deşartă oameni pe toate părţile: pe Splai, pe Victoriei, la colţ la Hanul lui Manuc, peste drum de Colţea. Se intră, se iese, “Aveţi rezervare?” - “Nu”  - “Rezolvăm. Mai aduceţi o masă la domnii!”. E aglomeraţie şi pentru că o parte din cluburi sunt închise. A trecut o săptămână de la #Colectiv, dar localuri dintre cele mai mari şi din cele mai bune zone, Şelari si Smardan, au rămas cu uşile încuiate. 

cluburi centru vechi foto david muntean

Cluburile din Centrul Vechi au fost pline vineri şi sâmbătă. FOTO David Muntean

cluburi colectiv foto sergiu brega/RISE Project

Clubul Goblin, un loc popular printre adolescenţi, e închis. Găştile de puştani trec prin faţă şi încearcă, totuşi, clanţa. Nimic. Patronul Costin Mincu, unul dintre cei trei care deţineau Colectivul, se află acum în arest preventiv. Nu departe de Goblin, alte cluburi stau cu lacăte pe uşi: Finnish, Revenge, Bastards, S-club, No. 5, Fire, El Comandante, El Comandante Junior, El Dictador şi La Historia, spaţii cu o capacitate cumulată de peste 2.800 de persoane. Toate au rămas încuiate de la 31 octombrie, ziua de după tragedia din Colectiv.

Ajungem pe Smârdan, la The Vintage. E deschis. Muzica tare, aglomeraţie. Managerul clubului se întinde peste tejghea şi, ca să se facă înţeles, zbiară sacadat: „Scrie ce vrei tu. Eu am clubul deschis”. În întinderea peste tejghea, cămaşa lui albă, slim fit, stă să plsnească pe el. Jumătăţile de cuvinte pe care le urlă se pierd în muzica tare. Lumea dansează şi bea, clubul e plin. „Asta zic: dacă am deschis, înseamnă că sunt în regulă, îmi asum să funcţionez. Dacă nu eram în ordine, făceam şi eu cum fac celelalte cluburi şi ţineam închis.”

El Dictador din strada Sfântul Dumitru şi-a baricadat intrarea veche. Sâmbătă dimineaţă, muncitorii zoreau să construiască una noua. Marţi dimineaţă, localul era deschis.

Cluburile din Centrul Vechi au fost pline vineri şi sâmbătă. FOTO David Muntean

Pentru El Comandate Junior, din Lipscani 43 (intrarea Nicolae Şelari) nu s-a mai putut face nimic. Imobilul, pur şi simplu, nu poate primi aviz, are o singură ieşire. Asta nu l-a împiedicat să funcţioneze până acum.

„Nu au dat aviz”, spune paznicul din capul scărilor care duc spre subsolul în care El Junior declara o capacitate de 250 de persoane. „S-a mutat dincolo”, adaugă. O uşă mai spre capătul gangului şi, într-adevăr, vitrinele fostului Shakespeare Pub sunt tapetate cu afişe de pe care El Comandante anunţă că va sărbători, în curând, 10 ani de la deschiderea primului club, din strada Viitorului. Şi acela a fost închis. 

cluburi colectiv foto sergiu brega/RISE Project

Clubul Revenge îndeamnă să deschidem uşa pentru mai multă distracţie. Localul rămâne închis după #Colectiv. FOTO Sergiu Brega/ RISE Project

„Felicitări pentru felul în care te-ai descurcat la toate controalele. Eşti tare :)”. 

Mutarea l-a costat pe patronul El Comandante Junior – care mai controlează El Grande Comandate, El Dictador şi La Historia. N-a avut de ales şi a acceptat chiria de 4.500 de euro cerută de proprietarul evreu. Îl râd colegii crâşmari, cam iritaţi că a stricat piaţa. „În trei luni dă faliment. Vă dau scris. La 4.500 chirie, trebuie să scoţi profit – atenţie, profit! - 1.500 de lei pe zi doar să ieşi pe zero. Asta înseamnă vânzări de 5.000 de lei pe zi. Păi nu mai scoate Dorobanţiul atât”, arată cu pixul pe hârtie un patron.

Vizavi, în Club A, se ascultă Depeche Mode. E plin. Pe patronul Mihai Ionescu l-am găsit la birou, deasupra subsolului, la două dimineaţa. Citeşte o ştire despre localul său pe un site tabloid. „Ăştia scriu de bine, o televiziune a dat toată săptămâna că la mine e cel mai periculos din tot Bucureştiul”. Nu apucă să ne deschidă în faţă registrul că primeşte un SMS de la soţie. „Felicitări pentru felul în care te-ai descurcat la toate controalele. Eşti tare :)”. Clubul A funcţionează într-o clădire cu încadrată cu risc seismic de grad I - pericol public. Pe lângă intrarea principală, Club A are încă două ieşiri de urgenţă.

cluburi colectiv foto sergiu brega/RISE Project

Săptămâna trecută a fost grea pentru patronii de cluburi. De când s-a terminat doliul şi au redeschis, n-a fost zi fără control. Poliţia Economică, Primăria Capitalei, primăriile de sector, ISU, ITM, chiar şi SANEPID-ul au trimis echipe să verifice şi să se verifice între ele. Tragedia din Colectiv a scos la iveală sistemul viciat la ambele capete - autorităţi şi operatori economici - şi a declanşat o adevărată vânătoare de nereguli. 

„Dacă vor să-ţi găsească o abatere, o găsesc. E imposibil să ai toate autorizaţiile şi avizele în regulă. V-aţi uitat la legi? Sunt aberante şi dacă vrei să le respecţi nu ai cum”, ne dăscăleşte un actual manager/specialist în marketing, puţin supărat că punem întrebări fix în clubul de care se ocupă el acum, după ce s-a lăsat de presă. Breasla cârciumarilor nu crede în solidaritate. „Fratelli e închis. Ştiţi asta?”, continuă el. 

„Cum să-mi ceară ei şpagă? Păi, eu le-am cerut lor?

Nu ne mai miră nimic, nici măcar că s-a închis Fratelli cu cele 1.000 de locuri ale sale. În momentul în care purtam aceste discuţii cu patronii de cluburi, ştirea zilei era că 93% din şcolile româneşti n-au aviz de funcţionare.

E sâmbătă, a trecut de miezul nopţii şi cluburile îşi trăiesc orele cele mai bune. Acum se fac banii. Intrăm, ne facem loc printre dansatori, ne uităm în luminile intermitente dacă planul de evacuare e scos la imprimantă sau e semnat şi ştampilat de un specialist acreditat de ISU, dar uităm că suntem în clădiri cu bulină. Patru cluburi mari – Club A, Barbero, Fire şi Biutiful – sunt încadrate cu risc seismic de grad I, pericol public. N-ar trebui să putem întreba dacă au aviz de la ISU pentru că n-ar trebui să avem voie să intrăm în ele.

    

Aşa că desantul post-tragedie al autorităţilor este, mai degrabă, o glumă printre patroni. Niciunul n-a auzit de vreun inspector care să ceară şpagă sau sponsorizări când vine în control. „Cum să-mi ceară ei şpagă? Păi, eu le-am cerut lor?”, întreabă omeneşte Edmond Tălmăcean, fost consilier local la Primăria Sectorului 2 în perioada 2004-2012 şi patronul localului La Bonita. A trecut prin patru partide - PNL, PDL, Forţa Civică, PMP - acum e la UNPR. 

Presa l-a numit deputat, doar că n-a fost niciodată. A candidat în 2008 în colegiul 5 din Capitală, pe listele PDL, dar mandatul a mers la contracandidatul său de la PSD+PC. A fost numit şi demnitar, şi Michael Jackson de România, l-a imitat pe Dumitru Pelican şi încă refuză să poarte pantofi plictisitori. S-a scris despre el şi în Taiwan, însă nimeni n-a povestit cum a pariat el pe Centru Vechi încă de pe vremea când el era doar consilier local şi Centru vechi – magherniţă. „Când am adus-o pe nevastă-mea şi i-am arătat ce am cumpărat, şi-a pus mâinile în cap. Noroc că nu dădusem mult, am luat la preţ de apartament. Nici mie nu-mi plăcea ce era atunci, prin 2004. Cum să-ţi placă, nu era nimic aici! Dar aveam informaţia că se va face ceva mare. Acum îmi pare rău că n-am luat mai multe.”

image

Edmond Tălmăcean spune că „avea informaţia” că Centrul Vechi va deveni kilometrul 0 al distracţiei bucureştene. Cum? „Am călătorit şi eu, ca noi toţi, şi am văzut că zonele istorice sunt exploatate peste tot”, spune el. FOTO Facebook 

Pe Şelari, strada pe care Tălmăcean este proprietar, două cluburi mari, fără risc seismic, sunt închise. În capăt, la colţ cu Franceză, un bărbat înfăşurat în tricolor, cu şapcă galbenă şi fălci vopsite ca atunci când joacă România pe Arena Naţională - cea fără aviz de la ISU - a terminat de protestat pentru tinerii care au ars în Colectiv şi mănâncă o şaorma de la Dristor Kebap, unde a fost incendiu în 2014. 

„Toate Dristor Kebap au toate licenţele şi aviz. Sistem de incendiu, tot”, plescăie managerul turc, cam obosit că l-am scos din spatele ghişeului de schimb valutar care funcţionează în restaurant. „Aici nu e şaorma, aici e Dristor Kebap”, mijeşte ochii şi ridică gâtul a mândrie din cămaşa deschisă la prea mulţi nasturi. Chiar şi-aici, la kepab, şi tot i s-au înmulţit controalele săptămâna asta, spune. „De la Colectiv.”

Citiţi în curând pe RISE Project şi „Adevărul” o serie de materiale care scot la lumină interesele ascunse din Centrul Vechi al Capitalei.

Text: Victor Ilie (RISE Project), Elena Dumitru

Fotografii: Sergiu Brega (RISE Project) şi David Muntean 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite