Ce să facem pentru a ne proteja de gripă
0Medicii atrag atenţia că tot mai mulţi pacienţi le trec pragul cabinetelor prezentând simptome ale gripei clinice. Pentru a nu ajunge în situaţia din sezonul precedent, când 129 de persoane au murit din cauza bolii şi alte peste 1.700 s-au îmbolnăvit, specialiştii atrag atenţia că gripa este o boală contagioasă, iar pentru a fi prevenită singura soluţie este vaccinarea.
„Deşi se manifestă recurent în România, gripa nu este percepută ca un pericol real, în ciuda numărului în creştere de la an la an al cazurilor şi deceselor înregistrate. De aceea ni se pare necesară o acţiune pe două planuri: pe de o parte, susţinem creşterea gradului de informare a publicului despre impactul gripei, pe de alta, îi punem la dispoziţie cele mai eficiente mijloace de prevenţie”, atrage atenţia Adrian Grecu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice.
La rândul său, doctorul Valeria Herdea, preşedintele Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, spune că gripa poate fi percepută asemenea unui iceberg.
„Vedem doar vârful, avem sentimentul că nu ne putem îmbolnăvi, pentru că dispunem de o imunitate relativ bună. Impactul cu iceberg-ul pe un teren la risc poate fi însă nimicitor. Copiii mici sub 5 ani, femeile gravide, seniorii sau bolnavii cronici sunt ţinte vii, extrem de sensibile la acţiunea virusului. Neavând tratament ţintit împotriva virusului gripal, sigurul tratament eficient rămâne prevenţia bolii prin vaccinare”, spune medicul.
Cum recunoaştem gripa
Potrivit acesteia, simptomele comune ale gripei includ febra instalată brusc, tusea, durerile de cap, secreţiile nazale, durerile musculare şi senzaţia generală de oboseală şi stare de rău. În ceea ce priveşte perioada de timp de la contractarea infecţiei la boală, ea este de două zile, apreciază specialiştii, conform cărora majoritatea oamenilor scapă de simptome într-o săptămână.
Totuşi, virusul gripal poate duce la infecţii severe în cazul celor aflaţi la risc, respectiv: femeile însărcinate, copiii cu vârste sub 59 de luni, persoane în vârstă, persoane cu afecţiuni cronice şi persoane care lucrează în sistemul de sănătate.
Victimele gripei
În fiecare an, între 5% şi 10% dintre adulţi şi între 20% şi 30% dintre copii se îmbolnăvesc de gripă. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se estimează că epidemiile anuale la nivel global vor avea drept rezultat între aproximativ trei şi cinci milioane de cazuri de îmbolnăviri severe şi circa 290.000 până la 650.000 de decese .
Numai în Europa, gripa sezonieră produce între 4 şi 50 de milioane de cazuri simptomatice în fiecare an, iar 15.000 – 70.000 de cetăţeni europeni mor în fiecare an de cauze asociate gripei .
Gripa sezonieră poate afecta grav toate categoriile de populaţie, dar cel mai mare risc de complicaţii apare în rândul femeilor gravide.
Cum acţionează virusul
Gripa sezonieră este o infecţie respiratorie acută cauzată de virusuri gripale care circulă în întreaga lume şi care pot afecta orice persoană, indiferent de vârstă. Se răspândeşte uşor de la o persoană la alta prin aer (prin tuse şi strănut) sau prin mâini ori suprafeţe contaminate cu virusuri gripale.3
Gripa apare în timpul epidemiilor anuale din sezonul rece. De regulă, epidemiile din sezonul rece afectează fiecare ţară europeană timp de una până la două luni şi, la nivel continental, durează aproximativ patru luni. Infecţii sporadice pot apărea şi în afara sezonului gripal, deşi incidenţa îmbolnăvirilor este foarte scăzută în lunile de vară.
“Este regretabil faptul că pacienţii spitalizaţi din cauza complicaţiilor unei infecţii gripale îşi dau seama abia când ajung aici că spitalizarea putea fi prevenită prin imunizare”, a spus Dr. Bram Palache, cercetător în domeniul vaccinurilor gripale.
Gripa este o boală contagioasă care poate avea rezultate grave, dar poate fi prevenită. Înţelegerea modului în care boala este contractată şi cum se poate preveni această infectare este cheia reducerii numărului de îmbolnăviri, spitalizări şi decese premature.4 În pofida duratei relativ scurte a bolii, anual povara economică şi cea pusă asupra sistemului de sănătate publică este substanţială. Se estimează că în Europa costurile (directe şi indirecte) asociate gripei se situează între 6 şi 14 miliarde de euro anual , dacă se iau în calcul costurile asociate spitalizării şi a banilor pierduţi în zilele în care oamenii nu au ajuns la muncă din cauza gripei sau pe motiv că au îngrijit o persoană bolnavă de gripă.
“Iarna trecută, sistemele medicale aproape s-au prăbuşit din cauza morbidităţii enorme cauzate de gripă şi a complicaţiilor acesteia. Fără vaccinare, ar fi putut fi un dezastru. Creşterea numărului de vaccinări ar putea contribui la menţinerea sistemelor medicale şi la prevenirea suferinţei pacienţilor", a declarat dr. Ted van Essen, medic generalist. Dr. Ted van Essen este membru al Comitetului pentru Programul Olandez constituit în vederea implementării Programului Naţional de Vaccinare împotriva gripei, trezorier în comitetul executiv al Grupului european de lucru ştiinţific pentru gripă (ESWI) şi membru al Comitetului redacţional al Influenza Hub- o iniţiativă europeană care vizează să sprijine oamenii, oferindu-le informaţii despre prevenirea gripei, susţinută financiar de Mylan şi alte asociaţii.
