Ce copii vor primi cu prioritate vaccinul hexavalent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinul hexavalent va ajunge la medici în următoarele zile FOTO Adevărul
Vaccinul hexavalent va ajunge la medici în următoarele zile FOTO Adevărul

Veste bună pentru părinţi. Medicii de familie urmează să primească, la finele acestei luni, vaccinul hexavalent, ser care le lipseşte din cabinet de mai bine de două luni. Dar, cu toate că au primit asigurări de la autorităţi că vor avea primi dozele necesare, medicii sunt suspicioşi având în vedere că le-au tot lipsit vaccinuri din schema naţională de imunizare.

Aceştia au arătat că prioritate la vaccinare vor avea micuţii care nu au fost imunizaţi deloc. 

„Am auzit că s-au primit 3.500 de doze de vaccin hexavalent, dar nu am fost încă informaţi dacă e achiziţie făcută de Ministerul Sănătăţii sau de privaţi. Cert este că noi, în cabinete, încă nu am primit serul. Dar atunci când vom avea doze la dispoziţie, primii pe care trebuie să îi vaccinăm sunt copiii care nu au fost vaccinaţi în fereastra optimă. Eu, spre exemplu, voi suna părinţii în momentul în care voi primi serul, pentru imunizare. Abia după ce îi recuperăm pe cei care nu au fost vaccinaţi la timp, mergem pe programul obişnuit de vaccinare”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul de familie Daniela Ştefănescu al cărei cabinet este în Ilfov. 

„Amânările repetate nu sunt fireşti”

Nici în teritoriu situaţia nu este mai bună. De pildă, Gabriel Munteanu, medic de familie în Bistriţa, spune că are o listă întreagă de micuţi care trebuie recuperaţi. „Prioritatea o reprezintă restanţierii. În funcţie de câte doze voi primi, îi voi chema la cabinet. Începem cu cei mai vechi şi o luăm treptat. În cazul în care sunt copii care suferă de diverse afecţiuni şi au nevoie de vaccin, ei sunt primii pe listă”, a precizat medicul de familie. 

În ceea ce priveşte lipsa de ser din ultimele luni, Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame, spune că situaţia referitoare la vaccinuri trebuie soluţionată cât mai rapid. „Aceste amânări repetate nu sunt fireşti. Ministerul Sănătăţii ar trebui să ia decizia înfiinţării unei autorităţi dedicate exclusiv imunizării, care să se ocupe de tot - de la achiziţii la monitorizarea stocurilor şi care să facă legătura între toate aceste instituţii. Nu ne mai putem baza pe acel du-te-vino din ministere”, a arătat Ana Măiţă.

Aduse prin procedură de nevoi speciale

Zilele trecute, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a arătat că va fi soluţionată criza vaccinurilor care s-a adâncit în ultimele luni, ducându-i în pragul disperării atât pe părinţi cât şi pe medici. 

Oficialul a explicat că va apela la procedura de urgenţă de fiecare dată când va fi nevoie. Tetravalentul a plecat deja spre direcţiile de sănătate publică, a explicat ministrul arătând că singurul ser pe care nu-l poate aduce momentan în ţară este cel împotriva hepatitei B care se administrează bebeluşilor. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite