Care sunt simptomele gripei şi cum putem să ne protejăm. Numărul deceselor din cauza virusului gripal a ajuns la 86

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns, miercuri, la 86, după confirmarea a două noi cazuri la bărbaţi din judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara, au anunţat reprezentanţii Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Este vorba despre un bărbat de 46 de ani din Caraş-Severin, confirmat cu virus gripal tip A, având condiţii medicale preexistente şi nevaccinat antigripal.

De asemenea, este vorba despre un bărbat de 47 de ani din judeţul Hunedoara, confirmat tot cu virus gripal tip A. Nici acest pacient nu se vaccinase antigripal şi era cunoscut cu boli cronice. 

 

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că, potrivit specialiştilor, nu se impune declararea stării de epidemie.

"​Specialiştii declară epidemie, nu Ministerul Sănătăţii. Acum, specialiştii spun că nu este epidemie", a declarat Pintea, întrebată dacă se impune declararea stării de epidemie din cauza numărului mare de decese din cauza gripei.

Care sunt simptomele gripei 

Gripa sezoniera este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii şi uneori plămâni). Cu toate că unele infecţii pot fi foarte uşoare, persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreţii nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.

Puteti recunoaşte o viroză respiratorie alta decât gripa, după debutul mai lent al bolii (începe uşor cu usturimi în gat, nas înfundat, dureri de cap) cât şi după evoluţia mai uşoară a bolii. Aceste forme de viroze respiratorii (răceala) sunt cauzate de alte virusuri respiratorii (adenovirus, virus sinciţial respirator, virusuri paragripale etc.):

image

Ce puteţi face pentru a vă proteja împotriva gripei

• Vaccinaţi-vă înainte de a începe sezonul de gripă

• Spălaţi-vă pe mâini în mod regulat cu apă şi săpun.

• Acoperiţi-vă gura şi nasul cu un şerveţel atunci când strănutaţi.

• Apoi acoperiţi şi aruncaţi şerveţel folosit. Nu reutilizaţi batiste sau şerveţele. Virusul gripei şi alte virusuri respiratorii pot supravieţui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteţi infecta atingând batiste şi şerveţele utilizate.

• Dacă nu aveţi un şerveţel disponibil stranutaţi acoperindu-vă în totalitate nasul şi gura cu braţul.

• Staţi acasă când sunteţi bolnav.

Gripa şi vaccinarea antigripală - informaţii utile

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite