Alternativa la cardul de sănătate: adeverinţa medicală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cardul de sănătate intră în vigoare din februarie FOTO Adevărul
Cardul de sănătate intră în vigoare din februarie FOTO Adevărul

Biserica Ortodoxă a reuşit să înduplece autorităţile care au găsit o soluţie pentru românii care refuză cardul de sănătate. Astfel, cu doar două săptămâni înainte ca documentul electronic să intre în circulaţie, reprezentanţii CNAS au anunţat că „o perioadă” cei care vor refuza cardul de sănătate se vor putea prezenta la medic cu o adeverinţă eliberată de casa de asigurări de sănătate de care aparţin.

Asta în condiţiile în care, la sfârşitul anului trecut, aceleaşi autorităţi pretindeau că românii care vor refuza cardul din motive religioase sau de conştiinţă vor fi nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru serviciile medicale.

„Mai exact, începând cu 2 februarie cei care au card de sănătate vor fi obligaţi să se prezinte cu el la medic, iar cei care l-au refuzat vor putea merge la doctor în baza unei adeverinţe care să ateste că sunt asiguraţi”, au explicat oficiali din Ministerul Sănătăţii.

Tot aceştia au subliniat că timp de două sau chiar trei luni cardul va funcţiona în paralel cu sistemul clasic, pe hârtie, pentru ca asiguraţii şi activitatea furnizorilor de servicii medicale să nu fie dată peste cap. Drept urmare, până pe 2 februarie, medicii de familie, spitalele, ambulatoriile de specialitate şi policlinicile sunt nevoite să cumpere cititoarele de card, necesare pentru iniţializarea cardurilor de sănătate.

„Cel puţin pentru început noi îi vom primi şi pe pacienţii cu card şi pe cei fără card pentru că oamenii au nevoie de asistenţă medicală şi înţelegem că nu au primit toţi cardul. Nu îi putem priva de consultaţii”, a explicat medicul Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Adeverinţa medicală, alternativa la cardul de sănătate

Alternativa constă, de fapt, într-o adeverinţă medicală, pe care asiguratul o poate obţine de la casa de asigurări de sănătate. Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) spune că numai în baza acestei hârtii românii fără card de sănătate vor putea beneficia de servicii medicale.

„Aş vrea să văd câţi sunt cei care refuză cardul. Din datele noastre sunt foarte puţini. Cei care au returnat cardul, acum vin şi îl cer. Este clar că trebuie să găsim o alternativă, pentru că sunt persoane care îl refuză din motive mai mult sau mai puţin obiective. Alternativa va fi acea adeverinţă, dar ea îi va pune pe drumuri pe asiguraţi, de la casă la medic şi tot aşa”, a declarat Ciurchea.

Cine va distribui cardurile restante

Potrivit medicului, doar 5% din populaţie nu a primit cardurile de sănătate în poştă, instituţia care s-a ocupat de distribuţia documentelor electronice.

„Cei care nu au primit cardul, îl pot ridica de la casele de sănătate de care aparţin. Am decis ca el să poată fi iniţializat chiar acolo, medicii urmând să inscripţioneze datele pacienţilor pe care îi au în listă. După ce vom ajunge la o înţelegere cu ei, vom anunţa când vor fi date cardurile care au rămas către medicii de familie, astfel încât acestea să ajungă la asiguraţi”, a subliniat Ciurchea.  Practic, medicii ar primi cardurile restante într-o cutie, aranjate în ordine alfabetică iar documentele ar urma să ajungă la pacienţi pe măsură ce aceştia s-ar prezenta la sediul cabinetului medical.

În ciuda acestor declaraţii făcute de autorităţi, medicii de familie refuză cu vehemenţă să asigure distribuţia cardurilor, considerând-o o activitate nemedicală, care vine în detrimentul pacientului.

Cum se face iniţializarea cardului de sănătate

Odată intrat în posesia cardului de sănătate, asiguratul îl va prezenta pentru activare furnizorului de servicii medicale, indiferent că acesta este medic de familie sau medic specialist. Mai exact, activarea constă în personalizarea PIN-ului de transport (000) într-un PIN din patru cifre, ales de asigurat. Potrivit autorităţilor, PIN-ul trebuie să fie cunoscut doar de proprietarul cardului, care îl va tasta ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical, excepţie făcând urgenţele.

Concret, în momentul în care asiguratul ajunge la medicul de familie, documentul este introdus într-un cititor de card. Ulterior, medicul are acces la datele pacientului şi îi poate da acestuia trimiteri sau reţete compensate, după caz. Ba mai mult, cardul de sănătate este cheia de acces la Dosarul Electronic de Sănătate, în care medicul, cu acceptul pacientului, poate completa istoricul medical al acestuia.

De ce refuză unii români cardul

Mulţi dintre reprezentanţii organizaţiilor religioase nu doresc carduri de sănătate. De exemplu, în octombrie anul trecut, 41 de măicuţe de la Mănăstirea Dobru, din judeţul Neamţ, nu au acceptat cardurile aduse de poştaş şi au cerut o soluţie alternativă pentru a beneficia de serviciile medicale.

Odată cu cardurile, la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Neamţ a ajuns şi o petiţie prin care măicuţele lăcaşului ortodox de rit vechi explicau refuzul cardurilor. „Refuz includerea persoanei mele într-un sistem informatic global de supraveghere, introducerea într-un sistem a datelor privind viaţa mea privată, identitatea mea. Aceasta contravine convingerilor mele intime şi religioase şi îmi încalcă libertatea”, se arată în adresă.
Alţi români au refuzat cardul că, citit invers, cuvântul card înseamnă "DRAC".
Pe aceeaşi temă:

DEZBATERE Sfântul Sinod al BOR vrea o alternativă pentru asiguraţii care refuză cardul de sănătate. Aceştia vor plăti consultaţia din buzunar

Biserica Ortodoxă Română cere sprijinul autorităţilor pentru ca asiguraţii care refuză cardul de sănătate să poată beneficia de asistenţă medicală decontată prin lege. Autorităţile spun însă că nu va exista alternativă: cine nu are cardul la purtător din 2015 scoate bani din buzunar pentru orice consultaţie.

Dr. Rodica Tănăsescu: „Medicii de familie refuză să introducă date suplimenare pe cardul de sănătate“

Medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, a fost la Adevărul Live să ne ofere toate informaţiile despre noutăţile din sistemul de sănătate românesc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite