Campanie pro-donare de organe iniţiată de pacienţi: „Prin transplant te naşti a doua oară!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul acesta numărul de intervenţii a fost mai mic decât cel din anul precedent FOTO Adevărul
Anul acesta numărul de intervenţii a fost mai mic decât cel din anul precedent FOTO Adevărul

Pacienţii care au fost supuşi unui transplant de organe vor da startul campaniei „Spune Da! Susţine donarea de organe”, iniţiativă prin care vor să informeze corect populaţia cu privire la beneficiile transplantului de organe.

„Solidaritatea noastră, a celor ce am beneficiat de un transplant, cu generozitatea concetăţenilor, oferă şansa celor aflaţi pe listele de aşteptare să-şi continue drumul în viaţă. Practic, prin transplant te naşti a doua oară. Ne dorim, ca prin Campania noastră oamenii să fie informaţi corect, să cunoască beneficiile acestei ramuri a medicinei de varf şi a procedurilor legale în a-şi da acceptul cu privire la donarea de organe”, a declarat Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.

„Nu identificăm suficient de bine”

Acesta a precizat că numărul mic de organe care au fost recoltate în acest an se datorează şi lipsei de interes a medicilor anestezişti, care nu identifică în timp util potenţialii donatori.

„Nu mai identificăm suficient de bine, asta deşi accidente şi pacienţi în moarte cerebrală sunt la fel ca anul trecut. Degeaba ai 40 de spitale acreditate, dacă doar cinci sau şase dau donatori. Din păcate, suferă oameni nevinovaţi, care stau pe listele de aşteptare până când se sting sau până ce nu mai sunt eligibili pentru procedură”, a declarat Gheorghe Tache.

Şi oficialii din domeniul transplantului recunosc că entuziasmul medicilor din 2013 a dispărut încetul cu încetul. Atunci, în reţeaua de identificare au fost incluse nu mai puţin de 40 de spitale de mici şi mari dimensiuni din întreaga ţară. Bugetul programului de transplant cuprindea şi bani pentru coordonatori, puţini, spun specialiştii, dar suficienţi cât să îi motiveze.

„De ce nu au fost plătiţi coordonatorii de transplant din Bucureşti este un mister, dar nu poate fi acesta unicul motiv pentru care avem aşa puţini donatori de organe. În definitiv, câţi poti plăti pe cineva care se încarcă cu durerea atâtor familii? În plus, trebuie să ai o relaţie perfectă cu toţi şefii de secţii şi asta nu se întâmplă decât în puţine spitale”, a declarat Carmen Pantiş, coordonatorul pe transplant din Bihor.

Ardealul, furnizorul de organe pentru transplant
 
Oradea s-a menţinut şi în primele şapte luni din an în top, reuşind să identifice 14 donatori de organe. A fost urmată, îndeaproape, de centrul din Baia Mare, care a dat 10 donatori şi de cele din Târgu Mureş şi Cluj, în fiecare din ele fiind identificaţi câte opt donatori de organe.
 
Bucureştiul, care dispune de cele mai mari spitale şi de cei mai mulţi bolnavi redirecţionaţi din alte centre din ţară stă prost la identificarea de donatori. Doar Spitalele Bagdasar şi Floreasca mai dau câte un donator, afirmă medicii implicaţi în transplant.
 
Anul trecut au fost identificaţi 70 de donatori până în luna iunie, iar anul acesta numărul a scăzut la 60. „Atunci, Bucureştiul era înaintea Ardealului, acum procentul este inversat, sunt mai mulţi donatori din Ardeal decât din Capitală”, susţin oficiali din Agenţia Naţională de Transplant (ANT), sperând că bani pentru programul de transplant vor fi alocaţi şi la rectificarea bugetară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite