Calvarul tinerei arse plimbate 40 de ore între spitale. La mai bine de trei ani de la Colectiv, rămânem neputincioşi în faţa cazurilor de arşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO  Mădălina Neculai a fost plimbată 40 de ore prin ţară cu arsuri pe jumătate din corp până să fie transferată la un spital din Belgia
FOTO  Mădălina Neculai a fost plimbată 40 de ore prin ţară cu arsuri pe jumătate din corp până să fie transferată la un spital din Belgia

La aproape patru ani de la tragedia din Colectiv, România încă nu este capabilă să-şi trateze marii arşi. În toată ţara sunt doar 13 paturi speciale în care pot fi tratate persoanele cu arsuri grave. Şi tocmai pentru că sunt atât de puţine, acestea sunt tot timpul ocupate.

Astfel, cei mai mulţi noi pacienţi sunt transportaţi la spitale din străinătate. Şi asta nu ar fi neaparat o problemă. Însă ultima victimă a unei explozii, o tânără de 25 de ani, care a suferit arsuri pe jumătate din corp, a fost înainte de a fi trimisă la un spital din Belgia torturată chiar de cei care ar fi trebuit să o salveze. 

Practic, după ce a fost preluată de la locul exploziei, Mădălina Neculai a fost plimbată nu mai puţin de 40 de ore între spitale deşi avea nişte dureri cumplite. Fata a fost plimbată degeaba cu un elicopter SMURD, de la Tulcea până la Sibiu, iar de acolo la Constanţa, pentru că spitalul din Timişoara unde Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă a decis că poate fi tratată, nu este pregătit să rezolve astfel de cazuri şi nu a primit-o. 

„Această pacientă care ar fi trebuit să ajungă din start, sau să fie propusă pentru transfer în străinătate. Au fost nişte bâlbe care din păcate nu ar fi trebuit să fie”, spunea ieri ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Ministrul a explicat că atunci când toate cele 13 paturi de mari arşi de pe teritorul României sunt ocupate, se propune transferul pentru clinicile din străinătate, spitale cu care statul român are contracte. În cazul Mădălinei această decizie s-a luat în peste 40 de ore.

Din fericire, „Mădălina a trecut cu bine peste noaptea trecută, medicii au spus că are 90% şanse de supravieţuire. Momentan o ţin sedată din cauza durerilor. În două săptămâni se va termina cu sedarea, îşi va reveni şi se va trezi”, susţin apropiaţii tinerei. Şi asta pentru că aceştia s-au mobilizat pe reţelele sociale, au deschis un cont de donaţii şi au pus presiuni pentru ca tânăra să fie transferată în clinica din străinătate. 

„Medicii au ţinut să menţioneze că dacă mai stătea două zile în România nu mai avea şanse de supravieţuire”, au scris apropiaţii Mădălinei pe Facebook, făcând referire la chinul la care a fost supusă tânăra până s-a luat decizia transferului. 

Firul promisiunilor, nu şi al soluţiilor 

„Singurul lucru care s-a schimbat după Colectiv este atitudinea - marii arşi sunt trimişi în afara ţării”, spun doctorii, care s-au săturat, la fel ca şi pacienţii, de promisiuni. De pildă, la Timişoara a fost construit un corp special pentru tratarea arsurilor grave, trei rezerve fiind deja finalizate. Medicii nu vor însă să facă internări pentru că nu dispun de toată aparatura promisă de autorităţi. Nici la Iaşi, unde centrul pentru marii arşi a fost finalizat din 2017, dotările nu există.

Printr-un program al Băncii Mondiale, România îşi propunea anul trecut să construiască patru centre de mari arşi la Timişoara, Târgu Mureş şi două în Bucureşti. Au fost finalizate procedurile de achiziţie pentru serviciile de expertizare tehnică şi detaliile de execuţie pentru cele patru centre pentru mari arşi. 

„Se are în vedere ca până la sfârşitul anului 2019, proiectele tehnice să fie finalizate şi să fie iniţiate procedurile de achiziţie de lucrări civile de construcţii”, arăta Ministerul Sănătăţii în 2018.  Legat de aparatură, fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, preciza la începutul lui 2018 că cele două centre de mari arşi din Timişoara şi Iaşi vor fi dotate în cel mult două luni. Realitatea l-a contrazis. Nici acum, cele două clinici nu sunt dotate conform standardelor. Sorina Pintea, cea care i-a urmat la Ministerul Sănătăţii lui Florian Bodog, spune că un termen optimist pentru deschiderea celor două centre este...luna mai 2019.

„Nu s-a întâmplat nimic pe zona de mari arşi deşi au fost făcute promisiuni. E mai rău decât era acum câţiva ani. Paturi libere nu există niciodată, se vorbea de adoptarea unui circuit mai rapid pentru anumite cazuri, nu s-a întâmplat nimic. România nu dispune de condiţii pentru pacientul cu arsuri, nu avem toată gama de terapii specifice şi, cel mai important, marele ars nu este protejat în niciun fel de infecţiile de la noi din spitale”, a declarat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP). 

Ce spun supravieţuitorii de la Colectiv

O supravieţuitoare a tragediei Colectiv, care a avut şansa să fie transferată chiar la Spitalul Militar din Bruxelles, Adina Apostol, spune că ce se întâmplă cu marii arşi este foarte grav. 

„Au trecut atâţia ani de la Colectiv şi totuşi un pacient ars este plimbat între spitale ca să se infecteze de peste tot, să ia bacterii de la fiecare spital în parte. Nu ar trebui să acceptăm aşa ceva sub nicio formă. Nu înţeleg cum am ajuns în situaţia asta ca ţară, ca oameni, să fim atât de nepăsători şi să ajungem să ne pese de ceilalţi doar atunci când e foarte gravă situaţia. Nu înţeleg cum tot timpul locurile noastre de la centrele de mari arşi sunt ocupate de fiecare dată. Noi asta ne-am dorit, să uşurăm transferurile şi, în cazul în care nu avem locuri, pacienţii să fie duşi în străinătate direct. Nu e normal să faci ping pong cu un ars”, a explicat Adina Apostol. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite