Berea cu aromă de fructe de pe piaţă, cocktail de E-uri. Topul celor mai periculoase băuturi pe bază de bere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Berea cu diverse arome de fructe şi băuturile pe bază de bere au devenit din ce în ce mai populare în rândul românilor. Consumate în special în timpul sezonului cald, noile sortimente care apar pe rafturile magazinelor sunt  un adevărat cocktail de aditivi alimentari şi calorii.

Aşa arată un studiu recent în care au fost analizate etichetele a 45 de produse achiziţionate în mod aleator de specialiştii de la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC). 

„Consumatorilor li se creează iluzia că berea cu lămâie sau cea cu mere e mai sănătoasă. Realitatea e cu totul alta, pentru că aceste beri cu arome de fructe sunt pline de coloranţi. Trebuie să vedem câtă bere conţin în realitate aceste produse, cât este fruct cu adevărat şi care este concentraţia de hamei. Aceste băuturi sunt mai nocive decât berea obişnuită”, susţin medicii. 

E-urile cele mai nocive din berea cu fructe 

Concret, 66% din produsele analizate conţin aditivi alimentari, printre care şi aspartam, regăsit în şapte produse. Mai exact, aspartamul, cunoscut şi sub numele de E951 este un îndulcitor artificial care are o putere de îndulcire de 180 de ori mai mare decât zahărul şi care ar putea duce la declanşarea unor afecţiuni precum alergii, migrene, spasme musculare şi chiar boli cardiovasculare. 

Alte E-uri conţinute de berea cu diverse arome de fructe şi de băuturile pe bază de bere sunt acidul citric, albastru briliant, benzonatul de sodiu sau caramelul amoniacal, notează specialiştii care au realizat studiul. 

„Amestecul de bere, aditivi alimentari şi sucuri de fructe nu contribuie în niciun fel la completarea unor nutrienţi necesari organismului în fiecare zi, dimpotrivă, anumiţi aditivi alimentari folosiţi în unele produse de acest gen sunt suspectibile de efecte negative asupra sănătăţii, mergând de la simple alergii, până la boli mai grave, cum sunt afecţiunile cardio-vasculare”, a explicat şi profesorul Costel Stanciu, preşedintele APC România. 

Potrivit acestuia, berea trebuie să rămână un produs 100% natural, realizat din cele patru ingrediente clasice, respectiv apă, malţ din orz, hamei şi drojdie de bere. 

Fără mesaje de responsabilitate socială pe etichetă 

Însă problemele identificate de APC România nu se opresc la numărul mare de aditivi alimentari identificaţi pe etichetele berilor cu diverse arome de fructe. Ambalajul nu conţine niciun fel de mesaje de responsabilitate socială sau pictograme prin care anumitor categorii de persoane să li se interzică să consume alcool, notează specialiştii. Produsele analizate provin din România, Germania, Belgia, Olanda, Austria şi Cehia. 

Top 7 beri cu aspartam de pe piaţă 

Din totalul celor 45 de produse analizate, cele şapte care conţin aspartam sunt Bergenbier Fresh Lemon cu senzor de răcire, Bergenbier Fresh Soc, Bergenbier Fresh Grapefruit, Redd's Cranberry Crush, Redd's Mojito, Stehans Brau Grapefruit şi Valentins. 

Cele mai periculoase E-uri

Acesulfam de potasiu (E 950) este un îndulcitor sintetic care are o putere de îndulcire de 200 de ori mai mare decât zaharul, lipsit de calorii şi asupra căruia exista suspiciuni privind declanşarea unor afecţiuni identice cu ale aspartamului.

Ciclamat de sodiu (E 952) este un îndulcitor artificial care are o putere de îndulcire de 30 de ori mai mare decât zahărul. Acest aditiv nu este autorizat în SUA ca urmare a unor studii care au arătat posibile efecte carcinogene.

Zaharina şi sărurile sale de Na, K si Ca (E 954) este un îndulcitor artificial.

Acid citric (E 330) este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparţine clasei de acizi carboxidici şi este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale şi poate ataca smalţul dinţilor.

Albastru briliant (E 133) este un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat.

Benzoat de sodiu (E 211) este un conservant cu acţiune antibacteriană şi antifungică în mediul acid. Asupra acestuia planează suspiciuni cu privire la generarea unor alergii.

Caramel amoniacal (E 150 c) este un colorant maroniu obţinut prin arderea zahărului în prezenţa amoniacului. Este susceptibil de declanşarea unor alergii. De asemenea, distruge Vitamina B6 din organism.

Lista ingredientelor din băuturile pe bază de bere

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite